Irak Petrol Bakanı’ndan Kürdistan’dan Ceyhan’a petrol ihracatı ile ilgili yeni açıklama
Irak Federal Mahkemesi, Kürdistan Bölgesi’ndeki bileşenlerin kota sistemiyle belirlenmiş 11 sandalye hakkını, “Anayasaya aykırıdır” gerekçesiyle ellerinden almış oldu. Federal mahkemesinin söz konusu kararını değerlendiren uzmanlar, söz konusu Türkmenler olunca Türkiye’nin “Irak’ın içişlerine karışmadan” Bağdat yetkiliklerine gereken yanıtı vereceğine inanıyor.
Altıncı Uluslararı Bağdat Diyalog Konferansı kapsamında düzenlenen oturumuna katılan Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani, Kürdistan petrolüne ilişkin bir soruya yanıt verdi.
Petrol ihracatı konusunda Irak’ın sadece Basra Körfezine bel bağlayamayacağını ve alternatifleri genişletme çabası içinde olduğunu dile getiren Abdulgani, Kürdistan Bölgesi’nden petrol ihracatının yeniden başlaması için müzakerelerin devam ettiğini söyledi.
Bakan Abdulgani, “Bildiğiniz gibi Kürdistan Bölgesi'nde petrol üretimi ve taşınmasına ilişkin sistemle alakalı Türkiye'nin tek taraflı hareket ettiğine dair tahkim mahkemesi kararı nedeniyle Ceyhan limanı üzerinden petrol ihracatı durdurulmuştu. Şimdi petrol ihracatının yeniden başlaması için Kürdistan Bölgesi’ndeki kardeşlerimizle görüşüyoruz” dedi.
Sürecin gecikmesi önünde iç ve dış sebeplerin bulunduğunu kaydeden Bakan Abdulgani, “Bölgedeki petrol şirketlerinin sözleşmelerinin niteliği ile federal hükümet Petrol Bakanlığı tarafından denetlenen petrol şirketlerinin sözleşmelerinin niteliğinden farklı. Bu sözleşmelerin yenilenmesi, tadil edilmesi ve Irak anayasasına uygun hale getirilmesi için şu anda bu şirketlerle görüşmelerimiz sürüyor. Şirketlerin yeni sözleşmelere uyum sağlayacağını düşünüyorum çünkü onların da amacı petrol üretimini sürdürmek. Müzakerelerimiz olumlu yönde ilerliyor İnşallah iyi sonuçlar alınacak” ifadelerini kullandı.
Bağdat’ın başvurusunu değerlendiren Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesinin Türkiye’nin tazminat ödemesi yönünde aldığı kararın ardından Ankara, 25 Mart 2023 tarihinde Kürdistan’dan Ceyhan limanına petrol akışını durdurmuştu.
Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise Irak'ın beş talebinden dördünün reddedildiğini, Türkiye'nin taleplerinin ise büyük çoğunluğunun kabul edildiğini ve Irak'ın da tazminat ödeyeceğini duyurdu./Rudaw