İran Meclisi, Dışişleri Bakanı Zarif'i "Süleymani suikastinden sonra ABD ile müzakere isteğiyle" suçladı
İranlı milletvekilleri, Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin ardından ABD ile müzakere isteğinde bulunmakla suçlanan Dışişleri Bakanı Zarif'in, mecliste kendisine karşı suçlamalara karşı verdiği cevapları "ikna edici" bulmadı.
İran resmi ajansı IRNA'ya göre, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, milletvekillerinin kendisine ve Dışişleri Bakanlığına yönelik sorularına parlamentonun açık oturumunda yanıt verdi.
Muhafazakar kimliğiyle bilinen Meşhed Milletvekili Cevad Kerimi Kuddusi, Dışişleri Bakanı Zarif'e, "Süleymani'nin öldürülmesinden sonra neden ABD ile müzakere isteğinde bulunduğunu" sordu.
Zarif ayrıca aynı milletvekili tarafından Süleymani'nin öldürülmesinden bir hafta önce "Bergmen" adındaki İsrailli bir istihbarat görevlisiyle görüşmekle suçlandı.
"Süleymani'nin öldürülmesinden sonra neden ABD ile müzakere isteğinde bulunduğuna" dair soruya Zarif, suikastın ardından Der Spiegel dergisine verdiği bir röportajı örnek göstererek, "ABD yönetiminin İran'a karşı tutumunu değiştirmesi halinde müzakere olasılığını dışlamadıklarını" söz konusu röportajda belirttiğini ifade etti.
Zarif, İran lideri Ali Hamaney'in de bu konuda aynı görüşte olduğunu savunarak şöyle konuştu:
"Ben Saddam ile dahi müzakere ettim. Benim Saddam ile müzakere etmekten ve onunla aynı masada bulunmaktan hoşlandığımı mı sanıyorsunuz? Hayır bu benim işim ve ben bunu yapmak zorundayım. Bunları bana karşı günah olarak kaydetmeyin. İnşallah bunlar günahlarımıza kefaret olacaktır."
ZARİF'E İSRAİLLİ İSTİHBARAT YETKİLİSİYLE NEDEN GÖRÜŞTÜĞÜ DE SORULDU
Bir İsrail istihbarat görevlisi ile görüştüğüne dair iddiayı ise kısmen doğrulayan Zarif, görüşmenin ise ABD'de tutuklu bulunan ve 7 Aralık 2019'da Tahran-Washington arasında yapılan tutuklu takası sonucunda ülkesine dönen İranlı bilim insanı Mesud Süleymani'nin serbest bırakılması için yapıldığını söyledi. Zarif ayrıca, iddianın aksine görüşmenin Kasım Süleymani'nin öldürülmesinden bir hafta önce değil, 1,5 yıl önce gerçekleştiğini belirtti.
Zarif, ABD ile tutuklu takasına ilişkin yapılan müzakerelerde yer alan söz konusu istihbarat görevlisinin İsrailli olduğunu ise daha sonra öğrendiklerini belirterek, "Onu tanımıyorduk, biz yalnızca müzakereci tarafı tanıyorduk. Bu kişi sadece notlar alıyordu daha sonra da benimle bir fotoğraf çektirdi" dedi.
BİR GÜN İÇİNDE İKİ SARI KART ALDI
Dışişleri Bakanı'nın sorulara cevabı milletvekillerinin oyuna sunuldu ve parlamento oturumunda hazır bulunan toplam 259 milletvekilinin yalnızca 55'i Zarif'in cevaplarını ikna edici kabul etti. 173 milletvekili ise Zarif'in cevaplarını ikna edici bulmadı ve parlamentodan Zarif'e "sarı kart" verildi.
Pakdeşt Milletvekili Ferhad Beşiri tarafından yöneltilen ve ekonomi diplomasisi alanında Dışişleri Bakanlığı'nın etkinliğinin sorgulandığı sorulara Zarif'in verdiği cevaplara ilişkin yapılan oylamada da milletvekillerinin 138'i cevapları ikna edici bulamayınca Dışişleri Bakanı Zarif, parlamentodan bir gün içinde ikinci sarı kartı aldı.
İran'da parlamento yönetmeliğine göre, milletvekilleri üç sarı kart alan bir bakan hakkında gensoru önergesi verebiliyor.