İran’da futbolcu Azadani’ye 16 yıl hapis cezası verildi
İran basınında çıkan haberlere göre, İranlı futbolcu Amir Reza Nasr Azadani, hükümet karşıtı protestolara katıldığı ve üç güvenlik görevlisinin ölümüyle bağlantılı olduğu iddiasıyla 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
İran Devrim Muhafızları’na bağlı medya kuruluşu Tasnim'in bildirdiğine göre, Amir Reza Nasr Azadani, İsfahan’da, mahkeme tarafından "ülkenin güvenliğini bozmak amacıyla yasadışı bir gruba üye olmak”, "Güvenliğe karşı suç teşkil eden gizli toplantılara katılmak” ve "Allah'a düşmanlık" iddialarıyla 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Azadani, geçen yıl üç güvenlik görevlisinin ölümüne karışmak ve ülkede hükümet karşıtı protestolara katılmakla suçlanarak tutuklanmıştı.
Tasnim’İn haberinde futbolcunun ilk olarak Aralık ayında idam cezasına çarptırıldığı ve bunun uluslararası tepkilere neden olduğu bildirildi.
Uluslararası profesyonel futbolcular federasyonu FIFPRO, Aralık ayında, "Ülkesinde kadın hakları ve temel özgürlükler için kampanya yürüten profesyonel futbolcu Azadani'nin İran'da idam edilmekle karşı karşıya olduğuna dair haberler karşısında şoke olduk” açıklamasını yapmıştı.
İranlı yetkililer yılbaşı gecesi Tahran'da alkol tüketildiği bildirilen bir partiye katıldıkları için çok sayıda futbolcuyu gözaltına almıştı.
Futbol yıldızları protestocuların sesi haline geldi
Ali Kerimi ve Ali Dayi gibi İranlı futbol yıldızları, otoriter rejimin yıkılması çağrısında bulunan protestocuların sesi haline geldi.
İran dışında yaşayan Ali Kerimi'nin Instagram'da yaklaşık 15 milyon takipçisi var ve sosyal medyayı halkı desteklemek ve İran genelinde daha fazla protesto çağrısı yapmak için bir platforma dönüştürdü. Kerimi, Aralık ayı sonlarında bir tweet atarak, "Çocuk katleden rejime ve tepeden tırnağa silahlanmış baskıcı güçlere 100 gün boyunca direnen halkı tebrik ediyoruz” dedi.
İran, İran Devrim Muhafızları'na bağlı Besic paramiliter gücünün bir üyesinin öldürülmesine dahil olduklarını iddia ederek Cumartesi günü iki kişiyi idam etti.
Bu infazlar yine Besic’in iki üyesini öldürdüğü iddiasıyla 12 Aralık'ta alenen asılan Mecidreza Rahnavard'ın infazından sonra geldi.
Hem Washington hem de AB infazları kınadı, AB İran rejiminin infazlarından “dehşete düştüklerini” duyurdu.
İran yönetimi, 8 Aralık'ta protesto bağlantılı ilk resmi infazı gerçekleştirmiş ve yine bir Besic bir üyesini yaralamakla suçlanan 23 yaşındaki Muhsin Şekari'yi idam etmişti.
Ne olmuştu?
Jina Emini, 13 Eylül'de 2022'de Tahran'da ahlak polisi tarafından başörtüsünü İslami kurallara uygun şekilde takmadığı iddiasıyla gözaltına alınmıştı. Polisin darp ettiği Jina Emini hastanede 3 gün komada kaldıktan sonra hayatını kaybetmişti.
Bunun üzerine 16 Eylül'de ülke çapında protestolar başlamıştı.
ABD merkezli İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı’na göre, protestoların başlangıcından bu yana, güvenlik güçleri tarafından 69'u çocuk olmak üzere en az 508 protestocu öldürüldü.