IŞİD Rojava’dan binlerce tarihi eser kaçırdı
IŞİD’in, Rojava ve Suriye’den 2 bin civarında tarihi eser kaçırdığı bildiriliyor.
IŞİD’in Suriye genelinde 2014’te başlayan hakimiyeti sırasında Deyrezor kentinde bulunan tarihi alanlar büyük tahribata uğradı.
IŞİD’in zarar verdiği tarihi bölgelerden biri de Heseke’nin güneyinde yer alan Ecac Tepesi (Girê Ecac) oldu. IŞİD'liler bu tepede çok sayıda tünel kazmıştı.
Bölgede yaşayan vatandaşların aktardığına göre IŞİD'liler, bu kazılar sırasında yaklaşık 3 metre uzunluğunda bir heykeli çıkararak götürdüler.
Deyrezor’un IŞİD işgalinden kurtarılmasının ardından Suriye Demokratik Güçleri tarihi eserleri müzelerde sergilemeye başladı. Rojava'nın Cezire bölgesinde bulunan bin 43 tarihi tepeden biri olan Ecac Tepesi Haseki'nin 22 kilometre güneyinde yer alıyor.
Haseke Tarihi Eserler Kurumu Müdürü Îdnan Berî, Rûdaw’a konuyla ilgili şunları söyledi:
“Burada hiçbir zaman arkeolojik bir kazı yapılmamış. Sadece 1986 yılında bir Alman kazı heyeti geldi ve burada yaptıkları kazıda 3 aslan heykeli buldu. Biz buna “Kanatlı Aslan” adını koymuştuk. Bu tarihi eser Derezor müzesine götürüldü. O tarihten sonra söz konusu tepe tanınmaya başladı ancak IŞİD işgalinden sonra burada büyük bir tahribat yaşandı. IŞİD’liler burada büyük araç gereçlerle tüneller kazılar ve bu kazı sonucunda tepeyi delik deşik ettiler.”
IŞİD söz konusu tepede yaklaşık 17 tünel kazmış ve bu tünellerin derinliği 56 metreye kadar varıyor. Kazı sırasında çıkarılan çok sayıda tarihi eser kaçakçıları üzerinden yurt dışına çıkarılmış. Akıbeti hakkında şu ana kadar bir bilgi elde edilemedi.
/Rudaw
IŞİD'in şimdiye kadar bölgeden 2 bin civarında tarihi eser kaçırdığı tahmin ediliyor.