İsrail, İran'ın saldırılarına karşılık verip veremeyeceğini değerlendiriyor

İsrail, İran'ın kendisine gerçekleştirdiği füze ve dron saldırısında sonra vereceği karşılığı değerlendiriyor. Tel Aviv, pazar akşamı hemen tek başına harekete geçme niyeti olmadığının sinyalini verse de yüksek alarmda kalacaklarını vurguladı. Ülkenin liderleri hem savunma hem de saldırı hamlelerine yeşil ışık yaktı.

İsrail, İran'ın saldırılarına karşılık verip veremeyeceğini değerlendiriyor

İsrail'in savaş kabinesinin iki üyesi, İran'ın İsrail topraklarına yaptığı ilk direkt saldırıya verecekleri karşılığın daha geniş zaman içinde gelebileceğine işaret etti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise henüz karşılık verilmesiyle ilgili resmi bir karar duyurmadı.

ABD'li yetkililer, 100'den fazla balistik füze içeren İran salvosunun durdurulmaması durumunda yıkıcı sonuçları olacağını ve bölgesel bir savaşı daha yapıcı hale getireceğini savunmaya devam ediyor.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, İran saldırısının hava savunması ve İsrail'in müttefiklerinin desteğiyle durdurulmasının Tahran'a karşı yeni bir "stratejik birlik" oluşturma fırsatı oluşturduğunu ifade etti.

Savaş dönemi birlik kabinesinde yer alan Benny Gantz da, "İsrail bölgesel bir koalisyon oluşturacak ve İran'a bize uygun şekil ve zamanda bedel ödetecek" dedi.

Bu açıklamalar, İsrail'in tek taraflı bir saldırı kararı almaya daha mesafeli olduğu ve verecekleri karşılığın "hemen" olmayacağı şeklinde yorumlandı.

Öte yandan İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, ülkenin seçeneklerini hazır tutmaya niyetli olduğunu gösterdi. Sözcü, "Son saatlerde hem saldırı hem de savunma hamleleri için planlar onayladık" dedi.

ABD'li Biden yönetimi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve kabinesini İran saldırısının durdurulmasının "başlı başına bir zafer" olduğuna ikna etmeye çalışıyor. Washington, görüşmelerde İsrail'in pazar günü müttefikleriyle birlikte daha üstün bir orduya sahip olduğunu gösterdiğini ve bir karşı saldırının akıllıca olmayacağını söylüyor.

The Guardian'ın yetkililerden aktardığına göre Biden, İran saldırısı hakkında bir istihbaratı ilk kez 4 Nisan'da gündeme getirdi. Bu doğrultuda sonraki 10 günde ABD, İsrail'i savunabilmek için bölgeye daha çok uçak ve gemi getirdi.

Axios ve çeşitli diğer ABD yayın organlarına göre Biden, İsrail'in İran'a yapacağı bir karşı saldırıya katılmayacağını ve desteklemeyeceğini Netanyahu'ya bildirdi.

The Guardian'a konuşan bir üst düzey ABD yönetimi kaynağı, "Biz İsrail'i korumayı taahhüt etti. Verdikleri karşılığın bir parçası olmayız. Bu çok istikrarlı bir politika. Bizim hedefimiz bölgesel gerilimi düşürmek. Daha geniş bir bölgesel kriz istemiyoruz. Odağımız krizi kontrol altına almak" dedi.