Kaddafi'nin kayıp 30 milyon doları Güney Afrika'da çıktı
Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin, 2011’de öldürülmeden önce Güney Afrika'nın eski Devlet Başkanı Jacob Zuma’nın evinde yaklaşık 30 milyon dolar sakladığı iddia edildi.
Libya'nın devrik lideri Muammer Kaddafi'nin, 2011’de öldürülmeden önce Güney Afrika'nın eski Devlet Başkanı Jacob Zuma’nın evinde yaklaşık 30 milyon dolar sakladığı iddia edildi.
İngiliz The Times gazetesi, söz konusu paranın Zuma’nın Afrika’nın güney doğusundaki Nkandla kentindeki evinden, daha önce Svaziland olarak bilinen Esvatini’ye transfer edildiğini iddia etti.
Habere göre, Libyalı yetkililer, Güney Afrika’nın mevcut Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa'dan Libya fonlarının geri ödenmesine yardım etmesini istedi. Ramaphosa, Mart ayının başlarında birkaç bakanla birlikte Esvatini Krallığı’nı ziyaret ederek Kral 3. Mswati ile görüşmüştü.
Ramaphosa’nın, Esvatini Kralı ile ikinci kez Johannesburg'daki O.R. Tambo Uluslararası Havalimanı'nda bir araya geldiği belirtilen habere göre, Kaddafi, petrol servetinden elde edilen fonlardan milyarlarca doları alarak dünyanın dört bir yanındaki henüz bilinmeyen yerlere gizledi.
Libya, Afrika'daki en büyük petrol rezervine sahip ve dünyadaki ilk on üretici arasında yer alıyor.
2010 yılına gelindiğinde, ülke yılda 30 milyar dolardan fazla petrol geliri elde ediyordu ancak işsizlik oranı yüksekti ve nüfusun büyük çoğunluğu kötü ekonomik koşullardan muzdaripti.
Haberde, 2010'da Kaddafi'nin beş altın rezervini bir milyar dolara sattığına dikkat çekilerek, öldürülmeden kısa bir süre önce Libya Afrika Yatırımları Fonu da dahil paraları birçok gizli hesap ve şirkete yatırdığının düşünüldüğü ifade edildi.
Ölümünden bu yana, Libyalı yetkililer Kaddafi'nin yurtdışına transfer ettiği paraları arıyor.
The Times gazetesi, Kaddafi'nin kişisel yatırımlarını da yönettiği söylenen Libya Afrika Yatırımları Fonu Başkanı Beşir Salih’in son yıllarda Güney Afrika’yı birkaç kez ziyaret ettiğini aktardı.
Salih, 2011 isyanı sırasında yakalanmış ancak Nijer’e kaçmayı başarmıştı. Güney Afrika'ya gelmeden önce de Fransa'da bulunmuştu.
Güney Afrika polisi, Salih’in 2013'ten beri ülkedeki varlığının farkında.
Güney Afrika eski Polis Bakanı Nathi Mthetwa, INTERPOL'un arananlar listesinde bulunan Salih’in, Libya ile Güney Afrika arasında iade anlaşması olmaması nedeniyle yakalanmadığını belirtti.
The Times’da yer alan habere göre, Zuma Kaddafi’nin ana destekçisiydi ve 2011'de NATO’nun Libya'ya müdahalesine karşı çıktı.
The Sunday Times ise, Kaddafi’nin, 2011’de Güney Afrika eski Devlet Başkanı Zuma ile ülke dışına fon transferi için görüştüğü dönemde Zuma’nın Kaddafi'yi ziyaret ettiğini bildirdi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından Libya’dan çalınan varlıklar hakkında daha ayrıntılı bilgi edinebilmek için 2017’de hazırlanan rapora göre, Salih, eski rejimin parasını işleten kişi olarak kabul ediliyor.
Raporda, Salih’in, 2011 yılında, Güney Afrika’daki Standard Bank’ta bulunan hesabından Kenya’daki CFC Stanbic Bank şubesine 800 milyon dolar transfer ettiğine işaret edildi.
Güney Afrika hükümeti, 2013 yılında, BM kurallarına uygun olarak, 5.5 milyon sterlin değerindeki Libya fonlarını iade edeceğini açıkladı.