'Kürdistan Bölgesi, doğalgaz ihracatı için henüz yolun başında'
Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte dünya genelinde doğalgaz talebi artarken Kürdistan Bölgesi liderleri Kürdistan’ın bu talebi karşılayabileceğini bildirirken son gelişmelerle birlikte Kürdistan doğalgazı gündemde yer edinmiş durumda. Enerji uzmanları ise ihracat için Kürdistan Bölgesi'nin henüz yolun başında olduğu görüşünde.
Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani geçtiğimiz hafta İngiltere'ye yaptığı ziyarette, Kürdistan gazının dünya piyasalarına pazarlanmasını gündeme getirdi.
İngiliz hükümetinden yapılan açıklamaya göre, Mesrur Barzani toplantıda ‘Kürdistan Bölgesi'nin Avrupa'ya enerji ihraç etme talebini’ dile getirirken İngiltere Başbakanı Boris Johnson bu talebi memnuniyetle karşıladı.
Enerji uzmanı Şivan Zulal, Kürdistan Bölgesi'nin doğalgaz ihraç etmesine ilişkin yaptığı değerlendirmede, bu durumun özellikle Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Avrupa’da etkili olacağını kaydetti.
Kürdistan Bölgesi’nin tedarikçi olması için henüz vakit erken
Öte yandan doğalgaz ihraç etme sürecinin uzun süreceği ve bazı uluslararası yorumcu ve gözlemcilere göre, Kürdistan Bölgesi'nin doğalgaz tedarikçisi olması için henüz vakit çok erken.
Doğalgaz ihraç etme noktasına gelinmesinin uzun bir süreçten oluştuğunu bildiren enerji yorumcusu Yadgar Gelali, şöyle konuştu:
"Doğalgaz, petrol gibi değil. Gaz süreci daha karmaşık ve daha maliyetli. Kürdistan Bölgesi, doğalgaz altyapısı ve işleme çalışmalarında henüz yolun başlangıcında.”
Kürdistan gazının önündeki bir diğer engel de siyasi nitelikte.
“Kürdistan, Irak ile işbirliğine gidebilir”
Irak Federal Mahkemesi, verdiği son kararda Kürdistan Bölgesi'nin petrol ve gaz ihraç etmeyeceğine hükmetmişti.
Gelali mahkemenin bu kararına ilişkin şunları aktardı:
“Irak'ta her şey, gelecekte imzalanacak siyasi anlaşmalara bağlı. Kürdistan, Irak ile işbirliğine gidebilir. Şu anda bu durumda Irak ile işbirliği en iyi seçenek.”
Başbakan 28 Mart’ta Dubai’de düzenlenen Dünya Enerji Forumu’nda yaptığı konuşmada, dünya piyasalarının artan enerji talebine Kürdistan Bölgesi’nin yanıt verebileceğini söylemişti.
Kürdistan Bölgesi'nin 200 trilyon metreküp doğalgaza sahip olduğu tahmin ediliyor. Bu rakamla, Kürdistan Bölgesi dünyada 30. sırada yer alıyor.
Kürdistan Bölgesi'ndeki en büyük rafineri, Kormor'da bulunuyor. /Rudaw