'Kürdistan' kelimesi nedeniyle Yargıtay listesinde yer almayan PAK: Uygulama yasadışıdır
Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı‘nın Türkiye'de faaliyet gösteren 121 parti arasında kendi isimlerine yer vermemesini kınadı. PAK’tan yapılan açıklamada uygulama hakkında, “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı‘nın partimizin ismini yasal partiler listesinden çıkarması yasadışı bir uygulamadır” denildi.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, Türkiye'de faaliyet gösteren partiler listesini yayınlarken isimlerinde “Kürdistan” kelimesi geçen partilere yer vermemiş, bu partilerin yerlerini boş bırakmıştı.
Konuyla ilgili PAK’tan bir açıklama yapıldı.
Haklarında 2019 ylında kapatma davası açıldığını ve davanın halen devam ettiğini biliren PAK; açıklamada, “Anayasaya Mahkemesi 2019 yılı ocak ayında partimiz PAK hakkında kapatma davası açtı. Bu davanın açılmasından hemen sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı partimizin ismini yasal partiler listesinden çıkardı. Partimizin hukukçuları Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı‘nın bu uygulamasına yasal olarak buna itiraz ettiler, ama bu itirazımız kabul edilmedi. PAK hakkında kapatma davası açılması, PAK’ın yasal bir parti olarak faaliyet göstermesine engel değildir. Nitekim, 2019 yılında kapatma davası açıldıktan sonra, 18 Ekim 2020 tarihinde Ankara’da Çankaya Seçim Kurulu’nun gözetiminde PAK 2. Olağan Yasal Kongresi gerçekleştirilmiştir. Üstelik bu kongre, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve Anayasa Mahkemesi tarafından da kabul edilmiştir” denildi.
“AYM bütçemizi onayladı”
Anayasa Mahkemesi'nin kapatma davası sürerken PAK’ın bütçesini onayladığı hatırlatılan açıklamada, “Ayrıca Anayasa Mahkemesi PAK’ın 2018 yılı Genel Bütçesi’ni rutin bir yasal işlem olarak inceleyerek, PAK’ın Bütçesi’nin Siyasi Partiler Yasası’na uygun olduğunu OY BİRLİĞİ ile karar vermiş ve bu karar 21 Eylül 2021 günkü Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Anayasa Mahkemesi'nin PAK’ın bütçesini onaylaması ve bu kararın Resmi Gazete’de yayınlanması PAK’ın resmi bir parti olduğunun da tescilidir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı‘nın yasal parti olarak faaliyet gösteren PAK, PSK, PDKT, KKP isimlerini yasal partiler listesinden çıkarması yasadışı bir uygulamadır. Partimiz bu konuda yasal haklarını korumak için hukukçularımız nezdinde tekrar gerekli yasal girişimlerde bulunacaktır” ifadeleri yer aldı.
“PAK ismini ve programını değiştirmedi”
Kapatma davasına rağmen PAK’ın adını değiştirmediği ifade edilen açıklama şöyle devam etti:
“PAK’ın isminde Kürdistan ismi geçtiği ve programında da Kürt dilinden, Kürtçe ana dille eğitim hakkından, Kürtlerin millet ve ülke gerçekliğinden, Kürt milletinin kendi geleceğini belirleme hakkından bahsedildiği için, PAK hakkında kapatma davası açılmıştır. PAK da ismini ve programını değiştirmemiş ve Anayasa’da yaptığı Kürtçe ve Türkçe savunmayla parti ismini ve programını siyasal ve hukuki olarak savunmuştur. Kapatma davası halen devam etmektedir. Anayasa Mahkemesi’nin Genel Başkanımızı sözlü son savunma için çağırmasından sonra , son karar verilecektir.”