'Kürtler Camii' restorasyondan sonra 'Türkler Camii' oldu
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kilis’teki 300 yıllık “Kürtler Camii”nin isminin 2018 yılında değiştirilerek “Türkler Camii” yapılmasının gerekçesi olarak restorasyonu gösterdi. Gerekçe sosyal medyadan yeniden tartışma konusu oldu.
Kilis kent merkezinde 17’inci yüzyılda Kürt Hüseyin Ağa tarafından inşa ettirilen caminin adı, resmi kayıtlarda da ‘Kürtler Camii’ olarak geçiyordu.
Ancak Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2018 yılında “Türkler Camii” tabelası asılarak caminin ismi değiştirildi.
Teyid org “yanlış” dedi
Ajanslarda geçen haberler ve sosyal medyadaki bilgileri araştıran Teyid.org sitesi, konuya ilişkin Doğan Haber Ajansı’na dayandırdığı yazısında, bir mahalle sakininin ifadesine dayanarak, “Türkler Camii” yazan tabelanın 2016 yılında bir ara asıldığını ancak gelen tepkiler üzerine kaldırıldığını belirtti.
Site yazsısında, “Kürtler Camii’nin isminin değiştirilerek yerine Türkler Camii şeklinde bir tabela asıldığı iddiaları doğru değil” ifadesini kullandı.
Kültür Bakanlığı ise tabelayı değiştirdiklerini teyid etti
Ancak Kültür Bakanlığı ve Hatay Valiliği internet sitelerinde “Kürtler Camisi” diye geçen caminin isminin değiştirildiği teyid edilerek gerekçesinin ise “restorasyon” olduğu kaydedildi.
Kültür Bakanlığı’nın sitesinde cami hakkında şu açıklamalar bulunuyor:
“Bölük Mahallesi (eski Sibat ve Kana Mahallesi) Küçük Çarşı Sokak’ta (Binbaşı Sokak) bulunan Kürtler Camisi’ni Kürt Hüseyin Ağa yaptırmıştır.
Çok onarım gören cami özgün yapısını yitirdiği gibi özgün adını da yitirerek, adı ‘Türkler Camisi’ olarak değiştirilmiş olup; eski camiden sadece minare kalmıştır.
Kaidesi kare planlı ve köşeleri pahlı olan minare, kesme kirli kalkerli taşlardan yapılmıştır. Çokgen olan gövdesi oldukça kısadır. Peteği (petek,gövdeye göre daha ince) ve külahı taştan yapılmıştır. Şerefe altı, altında yuvarlak bir silme bulunan mukarnaslarla doldurulmuştur.”
Altan Tan konu hakkında soru önergesi vermişti
Dönemin HDP Diyarbakır Milletvekilimiz Altan Tan, 30 Mart 2018’de ismi değiştirilen Kürtler Camii konusunda dönemin Başbakanı Binali Yıldırım'ın cevaplaması istemiyle soru önergesi vermişti.
Tan önergede, şu soruları yöneltmişti:
“1- Kürtler Camisinin isminin Türkler Camisi olarak değiştirilmesi kararı hangi gerekçeler ile alınmıştır?
2- ‘Kürtler’ isminin rahatsızlık yaratmasının nedeni nedir?
3- Camiye tekrar eski isminin verilmesi ile ilgili bir talimatınız olacak mıdır?”
Yeniden tartışmaya yol açtı
Bakanlığın açıkladğı gerekçesnin ardından tekrar gündeme gelen “Kürtler Camii”’nin ismin “Türkler Camii” olarak değiştirilmesi, sosyal medyada yeniden tepkilere neden oldu.