Kürtlerden Macron'a çağrı: "Kürtlerin garantörü olun"
Fransa’daki Dört parçadaki Kürdistan’daki Kürt siyasi parti temsilcileri ve Kürdistanlılar Sevr Anlaşması’nın yıldönümünde Fransa Cumhurbaşkanı’na Kürtlerin haklarının verilmesi çağrısı yapan bir mektup yayımladı.
Bugün Sevr Anlaşması’nın 100’üncü yıldönümü. Başkent Paris’te bir araya gelen Fransa, Norveç ve Almanya’daki Kürt Dernekleri konfederasyonları, dört parça Kürdistan’ın siyasi partileri HAK-PAR, İ-PDK, PAK, PDPKS, PYKS, PYDKS, PDK-S, Partiya Çep a Kurd li Sûrî gibi partilerin Frnsa temsilcilikleri ve çok sayıda Kürt dernekleri temsilcileri katıldı.
Yapılan basın açıklamasında Macron’a hitaben Fransızca yazılan bir mektup okunarak 100 yıl öncesinde Kürtlerin haklarını içeren ve daha sonra iptal edilen Sevr Anlaşması’nda Kürtlere verilen hakların hayata geçirilmesi ve 4 parça Kürdistan’da Kürtlerin sorunlarının uluslararası arenada çözümü için Fransa’nın garantör olması istendi.
Kürt temsilciler ve Kürt dostlarının katıldığı açıklamada Fransa Kürt Dernekleri Başkanı Ardalan Abdollahi, kısa bir konuşma yaparak 4 parça Kürdistan’da Kürtlere yönelik, idam, işkence, asimilasyon ve katliamlara dikkat çekti. 100 yıl önce bugün Fransa’da imzalanan Sevr Anlaşması’nın yıldönümünde Fransa’nın Kürtlerin 4 parçadaki haklarını elde etmesi için destek sunması çağrısı yaptı.
BasNews’e konuşan hazırlık komitesi üyeleri, Fransa Cumhurbaşkanı’na hitaben yazdıkları mektubu e-mail üzerinden kendilerine ileteceklerini belirtiyorlar. Sevr Anlaşması’nın imzalandığı ülkenin Fransa olması itibariyle Kürt sorunun ulsulararasılaşması ve haklarının elde edilmesinde rol üstlenmesini istediklerini ve Fransa’yı önemsediklerini belirten hazırlık komitesi üyeleri, “Biz Fransa’dan Kürtlere stratejik yaklaşmasını istiyoruz. Kürtlerin IŞİD ile savaşması sonrası Kürtleri yüzüstü bırakılmaları kabul edilemez. IŞİD savaşı bittikten sonra ABD ve diğer kaolisyon ülkeleri Kürtleri kendi kaderine bırakma eğilimindeler. Biz Kürtlerin artık haklarının 4 parçada çözüme kavuşturulmasını ve Fransa’nın bu konuda garantör olmasını istiyoruz” dedi.
“Fransa Kürtlerin en uzun süreli dostudur”
Dört parça Kürdistanlıların temsilcilerinin imzaladığı Macron’a yazılan mektupta Sevr Anlşaması’nda Kürtlere otonomik öngörülen 62’inci ve 64’üncü maddeye atıfta bulunuldu.
Cumhurbaşkanı Macron’a hitaben yazılan mektupta, Sevr Anlaşması’nın 64’üncü maddesinde Kürdistan’ın bağımsızlığını kazanarak Türkiye’den ayrılmasının maddesine dikkat çekilen açıklamada, Kürtlerin ulusal haklarının tanındığı ancak sevr Anlaşması’nın amddelerinin hiçbir zaman hayat bulmadığı ve Lozan Anlaşması’nın 24 Temuz 1923’de imzalanması ile Kürdistan devletinin kurulmasının üzerinin çizildiği belirtildi.
Mektupta şu ifadelere yer verildi: “O tarihten bugüne Kürt halkının meşru hakları inkar edildi, hergün kan ve zulüm ile yüzyüze bırakıldı.
Fransa Kürt halkının en uzun süreli dostudur. Fransa’ya dostluğu ve yardımlarından ötürü çok teşekkür ediyoruz.
Özellikle Irak’ta Kürtlerin federal bir statüye ulaşmasında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde büyük yardımları oldu.
2015 tarihinde Fransa Uluslararası Koalisyon içerisinde IŞİD’e karşı Rojava Kürdistanı’nda Kürt halkının yanında aktif rol aldı. Çünkü Fransa ve Kürt halkı IŞİD teröründen ötürü büyük acılar çektiler.
“Fransa’nın Kürtlere desteği IŞİD ile mücadele ile sınırlı kalmasın”
Ancak Fransa’nın Kürt halkına desteği sadece IŞİD terörü ile mücadele ile sınırlı kalmamalıdır. Kürt halkının meşru haklarını elde etme direnişi IŞİD terörünün ortaya çıkmasından önce de vardı ve bundan sonra da devam edecek. Bu nedenle Franda, insan haklarının korunması çerçevesinde bu direnişe destek vermeye devam etmelidir.”
“Sevr Anlaşması’nda Kürtlere tanınan haklar hayata geçirilsin!”
“Sevr Anlaşması’nın 100’üncü yıldönümü münasebetiyle, Fransa’daki Kürt vatandaşlar, Kürt diasporası, Kürt dostları adına; dünyanın en büyük güçlerinin başında gelen Fransa’ya Sevr Anlaşması’nda Kürtlere tanınan hakların hayata geçirilmesi, Kürtlerin kaderinin ulusal haklar çerçevesinde çözümü çerçevesibde Birleşmiş Milletler nezninde yeni bir sözleşmenin yazılmasında ellerinden geleni yapma çağrısı yapıyoruz.”
Fransa Cumhurbaşkanı’na yazılan mektupta dört parça Kürdistan’da Kürtlerin haklarını elde etmesi için somut olara atılacak adınlar sıralandı:
“Suriye’de: Suriye’nin Geleceği görüşmelerinde Kürtlerin tüm temsilcilerinin katılması için Farnsa’nın destek sunmaya çağırıyoruz.
Türkiye: Türkiye devletinin Kürtlerin meşru haklarının garanti altına alınması ve bir sözleşmenin oluşturulması için Kürt temsilcileri ile masaya oturmaları için Fransa ve Avrupa Birliği’nin devrede olması.
Irak’ta: Fransa hükümeti ile Irak merkezi hükümeti arasında güçlü bir ilişki sözkonusu. Kürdistan Bölgesi ile Irak merkezi hükümetleri arasındaki sorunların Anayasa çerçevesinde çözümü için Fransa’nın destek olmaya çağırıyoruz.
İran’da: Bu ülkeye ymnelik Uluslararası ambargo dosyasında Kürtlerin meşru haklarının tanınması konusunun yer alması, Kürt gençlerinin idam edilmesinin derhal durdurulması çağrısı yapıyoruz”
Macron’a hitaben yazılan mektubun sonunda “Kürt halkı meşru haklarını elde etmediği sürece ne Ortadoğu’da ne de Dünya’da istikrar ve kalıcı barışın kurulması mümkün değildir!” denildi.
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a yazılan mektubun altında imzası bulunan Kürt parti ve örgütlerinin isimleri şöyle: Özgürlükler ve Haklar Partisi (HAK-PAR) Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK), Suriye Kürtleri İlerici Demokrat Parti (Partiya Demokrat a Pêşverû ya Kurdên Sûri - PDPKS) Suriye Kürtleri Birlik Partisi (Partiya Yekîtiya Kurdên Sûri PYKS) Suriye Kürtleri Demokratik Birlik Partisi (Partiya Yekîtiya Demokrata Kurdên Sûri PYDK) , Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (Partiya Demokrata Kurdistana Sûri PDK-S)
Suriye Kürtleri Sol Parti (Partiya Çep a Kurd li Sûrî) Associations Socio-Culturelles de Kurdistan ASK Strasbourg Fransa temsilciliklerinin yanısıra Komela HEBÛN-Paris, Komela HÊVÎ-Caen, Komela Kultura Kurdî Lyonê, Komela Kultura Kurdî û Sporê Besançon, Komela ROJÎKURD-Paris, Sazûmana Cîhanî ya Kurd – Frensa, Sazûmana Cîhanî ya Kurd – Almanya, Sazûmana Cîhanî ya Kurd – Swêd, Federasyona Komelên Kurdî li Danemark FKKD, Federasyona Komeleyên Kurdistanî li Norweç FKKN.