Mahmud Osman: İran, Kürdistan Bölgesi’nin Türkiye ve ABD'ye yakınlaştığını düşünüyor
Kürt siyasetçi Dr. Mahmud Osman, Erbil ile Bağdat arasındaki anlaşmaların geçici olacağını ve sorunların tekrar başlayacağını söyledi.
Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani başkanlığındaki Kürdistan Bölgesi Hükümeti Bağdat ile yapılacak anlaşmaya son şeklini vermek için bugün Bağdat’a gitti. Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların temelinde Kürdistan Bölgesi’nin bütçedeki payının gönderilmemesi yatıyor.
Rûdaw TV' nin Haber Bültenine katılan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) eski parlamenteri Mahmud Osman, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunlara ilişkin değelendirmelerde bulundu.
Osman, “İyad Allawi başbakanlığındaki ilk hükümet dışında 2003 yılından sonra Bağdat’taki hiçbir hükümet Federal bir Irak’a inanmadı ve uygulamadı. Bundan dolayı özellikle Kürdistan Bölgesi’ni özellikle ekonomik anlamda zayıflatarak normal bir ‘il’ gibi muamele etmek istiyorlar” dedi.
İran’ın Irak’taki Şiiler aracılığıyla Kürdistan Bölgesi’ne baskı uygulamaya çalıştığını belirten Osman, “İran, Kürdistan Bölgesi’nin siyasetini beğenmediği için baskı uygulamaya çalışıyor. Kürdistan Bölgesi’nin Türkiye ve ABD’ye yakınlaştığını düşünüyor” değerlendirmesinde bulundu.
Erbil ile Bağdat arasındaki görüşmelerin anlaşma ile sonuçlanması durumunda bile bunun geçici olacağını ve sorunların tekrar başlayacağını söyleyen tecrübeli siyasetçi Osman, sözlerine şunları ekledi:
“Kürdistan Bölgesi siyasi anlamda birliğini sağlar, ekonomik anlamda yolsuzluğu bitirebilirse ve gelirlerini artırırsa Bağdat’a ihtiyacı kalmaz ve minnet etmek zorunda kalmaz. Bu durumda Bağdat’ın isteklerini kabul ettiremediği dengeli ve eşit bir anlaşma yapılabilir.”
Irak’ın 2021 yılı bütçesinde Kürdistan Bölgesi için yüzde 12,67 bütçe ayrılmış. Ancak özellkle petrol dosyasındaki sorunlar nedeniyle bütçe tam anlamıyla gönderilmiyor.