Nadiya Murad: Cinsel saldırı savaşlarda silah olarak kullanılıyor
Global Survivors Fund'ın kurucu ortağı Nadia Murad bugün Davos 2022'de bir konuşma yaptı.Cinsel şiddeti bir savaş silahı olarak kullananlara karşı mücadele etmek için küresel eylem çağrısında bulundu. Savaşta hayatta kalanlara daha iyi destek sağlamak için kendi deneyimlerinden yararlandı. savaşta cinsel şiddet, Davos'a etkisi hakkında güçlü bir mesajlar veren Murad; bununla mücadele etmek ve hayatta kalanlara yardım etmek için daha büyük küresel eylem çağrısında bulundu.
Bu yıl forumda, Ukrayna'daki savaşla birlikte kadınlara yönelik cinsel saldırılar da gündeme geldi.
Nobel Barış Ödülü sahibi Ezidi Kürt aktivist Nadiya Murad da foruma katıldı.
Nadiya Murad forumda yaptığı konuşmada, "Cinsel taciz artık savaşta bir silah olarak kullanılıyor" dedi.
Kendisi de IŞİD mensuplarının cinsel saldırı mağdurları arasında yer alan Nadia İnisiyatifi Başkanı da olan Nadia Murad, Forum'da savaşta kadınlara yönelik yaşanan cinsel şiddete ilişkin konuştu.
Murad, “Tarihsel olarak cinsel saldırı ve savaş sırasındaki diğer cinsel şiddet biçimleri bireysel düzeyde olmuştur. Ancak artık cinsel şiddetin toplumun dokusu, mağdurların hayatları ve toplumun üzerine inşa edildiği ilişkileri yok etmek için bir strateji olarak kullanıldığına tanık oluyoruz” dedi.
Nadia Murad, uluslararası toplumu cinsel saldırıları önleyememe ve mağdurlara gerekli maddi yardımları sunmamakla da eleştirdi. Murad, özellikle de 2014'ten bu yana cinsel saldırıya uğrayan yaklaşık 6.500 Ezidi kadın ve kız çocuğunun durumları bağlamında bu eleştirisini dile getirdi. IŞİD’in Şengal’i işgal sırasında kaçırılan 2500 Ezidi kadının da akıbeti bilinmiyor.
Nadiya Murad, "Irak'ta cinsel şiddet mağduriyetlerinin üzerinden 8 yıl geçti. Özel durumları dikkate alınmıyor. İş imkanları yok, eğitim imkanları yok. O travmadan nasıl kurtulacaklar? Hikâyelerini anlatmaya devam ediyorlar ama onlara ne adalet ne de yardım sağlanıyor. Şengal'e geri dönmeleri ya da onlara iltica hakkı verebilen ülkelere gitmelerine yardımcı olunmuyor” diye devam etti.
Ukrayna İnsan Hakları Komiseri Lyudmyla Denisova, yalnızca Nisan ayının ilk iki haftasında Ukraynalı kadınlara yönelik 400 cinsel saldırı vakasının kaydedildiğini söyledi.
Ukrayna'nın başkenti Kiev'in kuzeyindeki Drujniya köyünden bir cinsel saldırı kurbanı kadın da Rûdaw’a konuştu.
İsmini vermek istemeyen kadın sarhoş Rus askerlerinin kendisine tecavüz ettiği söyledi:
“Benden su ve çay istediler, su almak için avluya gittim, biri yanıma geldi ve ‘Seni zorlamak istemiyorum. Düşünmen için sana 15 dakika veriyorum’ dedi. Çok korktum ve 15 dakika sonra kabul ettim.”
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali 24 Şubat'ta başladı. O zamandan beri cinsel saldırı suçu endişe yaratmaya başladı.