Neçirvan Barzani: 'Kürdistan Ortadoğu ve dünyaya modeldir'
Başkan Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi’nin küresel çevre koruma çabalarına ortak olmak istediğini, bu uğurda gerekli anlayışı geliştirmek ve etkili çözümler üretmek için çalıştıklarını söyledi.
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Brand Kurdistan dergisine verdiği mülakatta, Kürdistan Bölgesi’nde çevre programı, kadın ve gençlerin rolü, geniş ekonomik kaynaklar ve birlikte yaşam kültürü gibi konularda değerlendirmelerde bulundu.
“Bizi ayırt eden zengin kültürel mirasımızdır”
“Üzerinde yaşadığımız toprak, içtiğimiz su kaynağı olan akarsular ve soluduğumuz hava sadece hayatlarımız için değil, aynı zamanda kimliğimizdir” diyen Barzani, Kürdistan’da hemen her alinin bu topraklar için kurban verdiğini söyledi.
Barzani, “Dağlarımız sığınağımız oldu. Bizi ayırt eden zengin kültürel mirasımız, kimliğimiz olan toprağımıza dayanıyor. Topraklarımıza derinden bağlıyız” dedi.
Soykırımdan kurtulmak için mücadele eden Kürt halkına karşı büyük kıyımlar uygulandığını, kimyasal silahlarla saldırıldığını, sistematik ormansızlaşma ve zorunlu göç ettirme dayatıldığını anlatan Barzani, 1992'den beri Kürdistan hükumetlerinin yıkılan yüzlerce yerleşkeyi yeniden inşa ettiğini belirtti.
Kürt toplumunun içinde yaşadığı ekosistemi koruma konusunda duyarlı olduğunu ifade eden Barzani, Barzan bölgesini örnek vererek, burada meyve veren ve gölgesinden yararlanılan ağaçların kesilmediğini, yaban hayvanlarının korunduğunu, doğada bulunan arıların hayatını tehlikeye atmamak için bal toplarken dikkatli olunduğunu, zehirli olmayan yılanların öldürülmediğini ve patlayıcılarla balık tutulmadığını söyledi.
“Küresel çevre çabalarına katılmak için sabırsızlanıyoruz” diyen Neçirvan Barzani, bu konuda gerekli anlayışı geliştirmek ve etkili çözümler üretmek için çalıştıklarını söyledi.
Başkan Neçirvan Barzani, gençlerin gözlemlenerek cesaretlendirilmesi ile ekonominin çeşitlenmesine katkıda bulunulabileceğine dikkat çekti.
Küçük ve orta ölçekli işletmeler aracılığıyla ekonomide sürdürülebilir bir gelişme yaratma çabaların büyük önem taşıdığını belirten Barzani, vergi indirimi ile finansal desteğin de teşvik niteliğnde olacağını ifade etti.
“Kürdistan’da kadınlar önemli rol oynadı”
Kürdistan toplumunda kadınlar tarihten bu yana önemli roller üstlendiğini dile getiren Barzani, Halepçeli Adila Hanım, Şeyhan Emirliğinde Meyan Hatun, Hristiyan Peşmerge Margaret George Şello ve Irak’ta Baas rejimi tarafından idam edilen aktivist Layla Kasım’ın bu geleneğin öne çıkan isimleri olduğunu hatırlattı.
Barzani, bugün kadınların hükümet içerisinde güçlü bir konuma sahip olduğunu, milletvekillerinin üçte birinin kadın olduğunu ve hatta şu anki Parlamento Başkanı’nın da kadın olduğunu anlattı.
Bununla birlikte, kadın haklarını koruma konusunda strateji ve politika belirlemek için çalışmaya devam ettiklerini kaydeden Barzani, toplumda cinsiyet eşitliğini sağlamak amacıyla çeşitli kampanyalar yürütüldüğünü, yasalar çıkarıldığını söyledi.
“Kürdistan Ortadoğu ve dünyaya modeldir”
Kürdistan’da asırladır farklı ulus ve kimliklerin bir arada barış içerisinde yaşadığını ifade eden Başkan Neçirvan Barzani, “Çok renkliliğimiz başka bir güçtür. Zengin kültürümüzün bir parçası olan bu güçlü miras atalarımızdan kalmıştır” dedi.
Kürdistan'da inanıyorum barış içinde bir arada yaşama kültürünün güçlü olduğuna dikkat çeken Barzani, bu modelin Ortadoğu ve dünyaya örnek olduğunu, Kürdistan’da hala Sünni, Şii müslümanlar, Ezidi, Hristiyan (Asur, Keldani, Süryani, Ermeni), Mendai, Kakai, Zerdüşt, Bahai ve Yahudilerin birlikte yaşadıklarını anlattı.
2003 yılından bu yana Kürdistan Bölgesi’nin yaklaşık iki milyon yerinden edilmiş insanı barındırdığına dikkat çeken Neçirvan Barzani, etnik ve dini ayrımcılık yapmadan Irak, Suriye, Türkiye, İran ve hatta Filistin’den gelen göçzedeler için Kürdistan Bölgesi’nin bir sığınak olduğunu söyledi.