Neçirvan Barzani’den Ekvador Devlet Başkanı’na mektup
aşkan Neçirvan Barzani, BM Güvenlik Konseyi’nin 688 sayılı kararla Güney Kürdistan’da “uçuşa yasak bölge” ilan etmesinin 30’uncu yıl dönümü nvesilesiyle Ekvador Devlet Başkanı Lenín Moreno’ya şükran mektubu gönderdi.
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 Nisan 1991’de 688 sayılı kararla Güney Kürdistan’da “uçuşa yasak bölge” ilan edip Baas rejiminin saldırılarına son vermesinin 30’uncu yıl dönümü vesilesiyle karara imza atan ülkelere bir kez daha teşekkür etti.
Rûdaw’a konuşan Kürdistan Bölgesi Hükümeti'nin Avrupa Birliği Temsilcisi Dilawer Ajgeyi, Başkan Neçirvan Barzani’nin Ekvador Devlet Başkanı Lenín Moreno’ya yazdığı mektubu, Ekvador Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği Elçisi Isabel del Rocio Albornoz’a ulaştırdığını söyledi.
Ajgeyi, “Başkan Neçirvan Barzani mektubunda, BM Güvenlik Konseyi’nin 688 sayılı kararı almasında önemli rol oynayan Ekvador halkına ve hükumetine bir kez daha teşekkürlerini sundu” dedi.
Dilawer Ajgeyi, “Ayrıca Ekvador Cumhuriyeti’nin Avrupa Birliği Elçisi Albornoz’a Kürdistan’ı anlatan bir de kitap hediye ettik” ifadelerini kullandı.
Neçirvan Barzani’nin 1991 yılında BM Güvenlik Konseyi’ne üye olan ve kararın alınmasına destek veren ülkelerin devlet başkanlarına birer mektup gönderdiğini aktaran Ajgeyi, Belçika ve Portekiz devlet başkanlarına hitaben kaleme alınan mektupları ulaştırdıklarını söyledi.
688 sayılı karar
Güney Kürdistan’da 5 Mart 1991’de başlayan Büyük Ayaklanma’nın (Raperin) ardından 27 Mart 1991’de Irak Ordusu karadan ve havadan büyük bir saldırı başlattı.
Saldırı ile birlikte milyonlarca Kürt, Türkiye ve İran sınırlarına kaçmak zorunda kaldı.
Baas rejiminin saldırılarını sonlandırmak ve Kürt halkını korumak için Fransa ve Belçika’nın talebi üzerine 5 Nisan 1991 tarihinde toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 688 sayılı karara imza alttı. Bu karala Baas rejimi güçlerinin 36’ıncı paralelin kuzeyine geçişleri yasaklanarak, bölge uçuşa yasaklandı.
Kürdistan Bölgesi’nin kaderini etkileyen toplantıya kendi istekleri üzerine Kanada, Danimarka, Almanya, Yunanistan, İran, Irak, İtalya, İrlanda, Lüksembourg, Hollanda, Pakistan, Portekiz, İspanya, İsveç ve Türkiye de oy hakkı olmadan katıldı.
688 sayılı taslak karar, dönemin 15 üye ülkesi tarafından onaylandı. Karar 10 olumlu, 3 ret ve 2 çekimser oyla kabul edildi.
Böylece oluşturulan güvenli bölge ile Kürtler Irak ordusunun saldırılarından korundu, insani yardımların ulaştırılması ve göç edenlerin evlerine dönmeleri sağlandı.
Bu karar ile BM, 1925 yılında Milletler Cemiyeti’nin Musul meselesi ile aldığı karardan sonra ilk kez Kürtleri tanıma ve korumaya dönük bir kararı oldu.