PKK'nin fesih kararı aldığı Kongre'de konuşan Murat Karayılan: Devlet yasal adım atmalı
PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan PKK’nin 12. Kongresi’nde yaptığı konuşmada silahlı mücadeleye son verme yönünde alacakları karara karşılık, devletin yasal adımlar atması gerektiğini belirtti.

PKK 12. Kongresi, Kürdistan Bölgesi'ndeki örgütün 'Medya Savunma Alanları' olarak adlandırdığı bölgede gerçekleştirildi. Paralel kongrelere, örgütün üst düzey kadroları, askeri güçlerin temsilcileri toplam 232 delege katıldı.
PKK'den yapılan açıklamada, 12. Kongre'nin 5-7 Mayıs tarihlerinde düzenlendiği, kongrede silahlı mücadelenin sona erdiği ve fesih kararı alındığı belirtildi.
PKK Yürütme Komitesi Üyesi Murat Karayılan’ın başkanlığında gerçekleşen çifte kongrenin açılış konuşması örgüte yakın haber sitelerinde yer aldı.
Karayılan, konuşmasında Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat tarihli çağrısına sık sık atıfta bulunarak, örgütün geleceği, silah bırakma olasılığı ve demokratik çözüm üzerine kapsamlı değerlendirmelerde bulundu.
PKK’nin 12. Kongresi’nin açılış konuşmasında Murat Karayılan, 3 Mayıs’ta hayatını kaybeden Sırrı Süreyya Önder’i özel olarak andı.
Önder’in, Abdullah Öcalan’a duyduğu derin bağlılık, çözüm sürecine katkı sunma isteği ve diyalog yeteneğiyle hareket içinde önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı. Türkmen kökenli olmasına rağmen Kürt halkının ve diğer ezilen toplulukların mücadelesine gönülden bağlı olduğunu belirten Karayılan, onu “demokrasi, barış ve özgürlük şehidi” olarak tanımladı. Öcalan’ın da Önder için iki defa mesaj yayımladığını belirterek, kaybının büyük bir boşluk yarattığını ifade etti.
Karayılan “Kürt halkının davasına sahip çıktı, Ermeni, Asuri-Süryani halkının, işçilerin, emekçilerin davasına sahip çıktı. Çok önemli bir rolü vardı. Bizim için büyük bir kayıptır. Rêber Apo, Sırrı Süreyya Önder için iki defa mesaj yayınladı. İlk mesajı hastalandığında, ikinci mesajı ise şehit düştüğünde yayınladı. Demokrasi, barış ve özgürlük şehididir” dedi.
1999’dan Oslo ve çözüm sürecine kadar olan süreç
Öcalan’ın yakalanması sonrası PKK’ye yönelik tasfiye girişimleri ve çözüm süreçlerine değinen Karayılan “1999 yılında Abdullah Öcalan’ın yakalanmasıyla hareketin tasfiyesi hedeflendi. Buna rağmen örgüt içi yeniden yapılanma çalışmaları sürdü. 2000’li yıllarda siyasi çözüm için çeşitli adımlar atıldı; 2009’daki Oslo görüşmeleri ve 2013-2015 çözüm süreci bunların başlıcalarıydı. Ancak tüm bu çabalar devletin müdahaleleriyle sonuçsuz kaldı” dedi.
Karayılan, sadece devlet değil, örgüt içindeki yetersizliğin de değişimin önünde engel olduğunu belirtti.
PKK'li Karayılan, Türk devletinin yürüttüğü “diz çöktürme” planının sadece ulusal bir girişim olmadığını, NATO’nun da bu stratejiye destek verdiğini ifade etti. Devletin, Kürt hareketini tasfiye etme amacıyla hem içeriden hem dışarıdan ittifaklar kurduğunu; “işbirlikçi “Kürt yapıların da bu planın bir parçası haline getirildiğini söyledi.
"35 bini kadro 50 bin şehidimiz var"
Karayılan 47 yıllık mücadele tarihinde PKK’nin, yaklaşık 35 bin kadrosunun hayatını kaybettiğini bu ayının sivil ve taraftarları ile 45-50 bine ulaştığını belirtti.
Karayılan, özellikle IŞİD’e karşı verilen mücadelede PKK’nin oynadığı rolü vurgu yaparak “Kobanê başta olmak üzere birçok alanda IŞİD’in yenilgiye uğratıldığını” belirtti. Silahlı mücadelenin “Kürt halkının varlığını koruduğunu, bir toplumsal bilinç yarattığını ve siyasi çözüm imkanlarını ortaya çıkardığını “ifade etti.