Raperin - Kürdistan halkının Baas diktatörlüğüne başkaldırısı 34 yaşında
5 Mart 1991’de Kürdistan Bölgesi halkının Baas rejimine karşı başlattığı büyük ayaklanma 34 yılı geride bıraktı.

Kürtçede “büyük ayaklanma” anlamına gelen Raperin, Kürdistan Bölgesi’nin resmi statü kazanmasına giden yolda çok önemli bir adımdı. Raperin sonuçları ve doğurduğu gelişmeler nedeniyle Kürdistan tarihinde çok önemli bir yere sahiptir.
Kürdistan halkının Irak’ta Baas ve Baas öncesi rejimlerin zulüm ve işgaline karşı yürüttüğü devrim mücadelesi 5 Mart 1991’de Raperin’le taçlandı.
Süleymaniye’nin Ranya ilçesinde başlayan ve sonra tüm Kürdistan’a yayılan bu büyük kitlesel ayaklanma ile birlikte Kürtlerin tarihinde yeni bir süreç de başlamış oldu.
Halk tarafından başlatılan ve daha sonra Peşmerge’nin de katılımıyla dalga dalga gelişen ve büyük bir isyana dönüşen Raperin’le Kürdistan Bölgesi topraklarının büyük çoğunluğu Baas işgalinden kurtarıldı. Tüm kentlerde, ilçe ve köylerde Baas rejimi kurumları ve Irak ordusunun varlığına son verildi.
Raperin’in kronolojisi
Kürdistan halkı 5 Mart 1991’de Süleymaniye’ye bağlı Ranya ilçesinde Saddam Hüseyin liderliğindeki Baas rejimine karşı büyük bir ayaklanma başlattı.
Raperin’in ilk günü ilçe merkezi ile Çwarkurna, Bıtwen Ovası, Haciawa ve Serkepkan bölgelerinde halk hükümete ait kurumları ele geçirdi, rejim askerleri kovuldu ve bölge kurtarıldı.
Ertesi gün (6 Mart), Süleymaniye’ye bağlı Bazyan ve Pışder Ovası bölgeleri Saddam’ın askerlerinden temizlendi.
7 Mart günü Süleymaniye halkı ayaklanarak, sabaha karşı Emniyet Müdürlüğü ve Selam Karakolu’nu ele geçirdi.
Raperin, üçüncü gününde Çemçemal, Halepçe, Erbat, Zerayan ve Piramagrun’a sıçradı. Aynı gün içinde Süleymaniye-Kerkük anayolu Peşmergelerin kontrolüne geçti.