Reuters: Kürdistan Bölgesi, bazı şirketlere 6 milyar dolar değerinde ham petrol vermeli
Londra merkezli Reuters Haber Ajansı’nın aktardığına göre, Kürdistan Bölgesi, bazı şirketlerden ham petrol karşılığında 6 milyar dolar peşin aldı.
Kürdistan Bölgesi’nden yapılan petrol ihracatının durdurulmasının ardından söz konusu şirketlere 6 milyar dolar değerindeki ham petrolün verilemeyeceğini aktaran Reuters, “Bu borcu ödemek için alternatif olacak bir plan yok” ifadesine yer verdi.
Reuters’ın ticari kaynaklara dayandırarak aktardığı bilgilere göre, Vitol ve Petraco şirketleri, ham petrol karşılığında Kürdistan Bölgesi'ne yaklaşık 750-800 milyon dolar avans ödedi.
Merkezi İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan Hollandalı bir enerji şirketi olan Vitol’un 2022'deki küresel geliri 505 milyar dolardı. Petraco ise merkezleri İsviçre ve Singapur’da olan bir petrol şirketidir.
Ne olmuştu?
Irak, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi ile 2013'ten beri doğrudan petrol ticareti yaparak Bağdat ile Ankara arasında 1973’teki sözleşmeyi ihlal ettiği gerekçesi ile Türkiye hakkında Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası Tahkim Merkezi (ICC) nezdinde dava açmıştı.
Irak Petrol Bakanlığı, mahkemenin geçen perşembe karar aldığını, Türkiye’yi 1,4 milyar dolar tazminata mahkum ettiğini ve ayrıca Kürdistan Bölgesi’nden Ceyhan Limanı’na yapılan sevkiyatın durduğunu açıkladı.
Erbil-Bağdat görüşmeleri
ICC’nin kararından sonra, Kürdistan petrolü ihracatının tekrar başlaması için Erbil ve Bağdat arasında başlayan görüşmeler sürüyor.
Irak Petrol Bakanlığı Danışmanı Abdülbaki Xelef, Kürdistan Bölgesi heyeti ile Irak Devlet Petrol Pazarlama Şirketi (SOMO) arasındaki görüşmelerin devam ettiğini ve şimdiye kadarki görüşmelerden “iyi sonuçlar” alındığını kaydetti.
Alınan kararın etkisi
Kürdistan Bölgesi'nden petrol ihracatının askıya alınması, küresel piyasalarda petrol fiyatlarının yükselmesine yol açtı çünkü Kürdistan Bölgesi petrolü, dünya petrol arzının yaklaşık yüzde 0,5'ini oluşturmanın yanı sıra Akdeniz rafinerileri için önemli bir ham petrol kaynağı.
Bazı petrol şirketleri ICC’nin kararından sonra Kürdistan Bölgesi'ndeki petrol üretimini askıya almaya başlarken bazıları da birkaç gün yetecek depolama kapasiteleri olduğunu ve depoları dolduktan sonra üretimi durdurmak zorunda kalacaklarını bildirdi.