Rus medyası: Türkiye ikinci parti S-400 alacak

Türkiye ile Rusya arasında ikinci S-400 sistemi alımı ile ilgili çalışmaların devam ettiği bildirildi.

Rus medyası: Türkiye ikinci parti S-400 alacak

Rudaw'da yer alan haberde Rus medyası, Türkiye Savunma Sanayii Başkanı Prof Dr. İsmail Demir’in açıklamalarına dayanarak, iki ülke arasında ikinci S-400 sistemi ve bu sistemin Türkiye’de üretilmesi ile ilgili çalışmaların sürdüğünü yazdı.

TASS haber ajansı, Prof. Dr. İsmail Demir, NTV canlı yayınında yaptığı açıklamalara değinerek, Demir’in, S-400 hava savunma sistemlerinin ikinci partiyle ilgili atılacak adımları değerlendirdiği bilgisini paylaştı.

Demir, “Yaptırımlar şu aşama bu aşama bizi ilgilendirmiyor. Bizim bir projemiz var. Kaç sistem alacağımızı açıkladık. Buna devam ediyoruz. ABD’nın üst perdeden yaptırım dili hiç bir netice almaz. Tehditler de bizi kararımızdan çeviremez. Bu sistemin bir tehdit oluşturması komik. Örneğin Türkiye’nin F-35 almasında sırların çalınması kadar komik bir durum olabilir mi? Bu sorularımızın cevabını bekliyoruz” dedi.

“İkinci sistem için doğrudan alım yok” diyen Demir, “İş birliği modeli olacak. Bunun detaylarını 2. Sistemde konuşacağımızı belirtmiştik. Planlanma, detaylar bunlar zaman alıyor. Bu tür kritik sistemlerde teknik detaylar uzun sürer. Önümüzde belli bir takvim var. Konuşulan konularda ne kadar hızlı yol alırsak o kadar çabuk gider” açıklamasında bulundu.

TASS’da yer alan haberde, Amerika Birleşik Devletleri’nin Türkiye'yi S-400 hava savunma sistemleri satın alma konusunda tek taraflı yaptırımlarla tehdit ettiği, ancak Ankara'yı uyardığı sırada büyük bir NATO müttefiki ile olan ilişkilerin daha da kötüleşmesinden korktuğu için bu adımları atmak için acele etmediği ifade edildi.

ABD, Türkiye’ye Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın alması sebebiyle CAATSA kapsamında uygulanacak yaptırımları açıklamıştı.

Türkiye’ye uygulanması kararlaştırılan yaptırım maddeleri

2017 yılında ABD Kongresi tarafından kabul edilen CAATSA, Rusya ile savunma ve istihbarat alanında önemli düzeyde alışveriş yapan ülkelere 12 yaptırım seçeneğinden en az beşinin uygulanmasını öngörüyordu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Maliye Bakanlığı ile istişare ederek Türkiye’ye uygulanmak üzere belirlediği beş yaptırım seçeneği şu şekilde:

Savunma Sanayii Başkanlığı’na mal ve teknoloji transferi için ihracat lisansı verilmesi yasağı,

Savunma Sanayii Başkanlığı’na 12 aylık bir süre içinde miktarı 10 milyon doları geçecek şekilde ABD mali kurumları tarafından kredi verilmesi yasağı,

Savunma Sanayii Başkanlığı’na ihracat konusunda ABD İhracat-İthalat Bankası desteğinin yasaklanması,

ABD'nin Savunma Sanayii Başkanlığı’na yarar sağlayacak kredilere karşı çıkma zorunluluğu,

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, başkan yardımcısı Faruk Yiğit, SSB Hava Savunma ve Uzay Departmanı Başkanı Serhat Gençoğlu ve SSB Bölgesel Hava Savunma Sistemleri Direktörlüğü Program Müdürü Mustafa Alper Deniz’e vize yasağı getirilmesi,

Yaptırım kapsamına alınan yetkililerin ABD’deki malvarlıklarının da dondurulması öngörülüyor.