Şam'dan SOHR'un koronavirüs iddialarına yanıt
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) dün, bir takım kaynaklardan, Suriye’de özellikle Şam, Tartus, Lazkiye ve Humus valiliklerinde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakalarının görüldüğü bilgisini aktarırken Suriye hükümeti, koronavirüsün ülkede görüldüğü haberlerini yalanlamaya devam ediyor. SOHR, çok sayıda koronavirüs vakası olduğunu ve bazılarının öldüğünü, bazılarının ise karantinaya alındığını söyledi. Öte yandan Pakistan basınında, Suriye’den yeni gelen 6 kişide koronavirüse rastlandığı haberleri yer aldı.
Şam İl Sağlık Müdürü Dr. Hizar Raif, Suriye’nin resmi haber ajansı SANA tarafından aktarılan açıklamasında, Suriye'de henüz koronavirüs vakasına rastlanmadığını söyledi. Tüm valiliklerdeki kamu ve özel merkezlerden ve hastanelerden koronavirüs olduğundan şüphelenilen kişilerin günlük olarak numunelerinin alındığını belirten Dr. Hizar, bu numunelerin, yakın zamanda Dünya Sağlık Örgütü (WHO) işbirliğiyle Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan laboratuara gönderildiğini aktardı. Dr. Hizar, laboratuvarın aynı zamanda mevsimsel ve domuz gribi vakalarının teşhisi için de tahliller yaptığını ekledi.
Bununla birlikte Sağlık Bakanlığı Laboratuarları Direktörü Dr. Şebil Huri, SANA’nın aktardığı açıklamasında dünden bu yana laboratuvarda 34 şüpheli koronavirüs vakasının incelendiğini ve sonucun negatif çıktığını söyledi. Laboratuarın çeşitli sağlık merkezlerinden ve hastanelerden günlük olarak numuneler aldığını belirten Huri, sonuçların yeni tip koronavirüsün Suriye’de olmadığına işaret ettiğini vurguladı.
WHO’nun Suriye’deki temsilcisi Nimet Said Abd, Pazartesi günü Suriye Devlet Televizyonu’na verdiği röportajda, “Suriye’de son derece önemli ve büyük çapta sağlık önlemleri alındı. Ülkede şuana kadar herhangi bir koronavirüs vakası kaydedilmedi. Şam'daki merkez laboratuvarında yeni tip koronavirüsü teşhis etmek için gerekli tüm malzemeler, personeller ve imkanlar bulunuyor” şeklinde konuştu. Abd, WHO’nun Kahire bulunan Ortadoğu bölgesi ofisinden bir uzmanının iki hafta önce Suriye'yi ziyaret ettiğini, merkez laboratuarında 3 gün kaldığını ve laboratuvarların yeni koronavirüsü teşhis edebildiğini doğruladığını söyledi. Bu salgının karşısında yapılacak en önemli şeyin ‘hazır olmak’ olduğuna dikkat çeken Abd, Sağlık Bakanlığı'nın hazırlıklarını artırmaya çalıştığını ve uluslararası sağlık personelleri ve teknisyenler ile günlük toplantılar düzenlediğini kaydetti.
Suriye Sivil Havacılık Otoritesi (CAA) Genel Müdürü Bessam Mansur, dün yaptığı açıklamada, Şam Uluslararası Havalimanı'na girişlerde koronavirüsün tespit edilmesi için bir termal tarayıcı kurulduğunu duyurdu. Cihazın WHO tarafından sağlanan bir hibe ile alındığını belirten Mansur, cihazın tüm yolcuların ateşini doğru şekilde ölçüleceği bir yere kurulduğunu söyledi. Mansur ayrıca WHO’dan Halep Havaalanı ve sınır kapıları için de benzer cihazlar temin edilmesini istedi.
İran ve Irak’tan ister rejim saflarında savaşan milisler olsun ister Suriye'deki Şii mabetlerini ziyaret edenler olsun çok sayıda İranlı ve Iraklının Suriye’ye akışının devam ettiği bir dönemde, havaalanlarında ve sınır kapılarında alınan önlemlerin, ülkeye girişlerde yolcuların ateşini ölçen basit bir termometre ile sınırlı kalması, Suriye Sağlık Bakanlığı'nın ülkede yeni tip koronavirüs vakalarının olmadığı şeklindeki açıklamalarının gerçekçiliğine karşı şüphe uyandırdı.
Son haftalarda, Şam’ın başta el-Salihiye ve el-Hamidiye olmak üzere çarşılarında ve dini ziyaret yerlerinde büyük kalabalıklar gözlendi.
Öte yandan CCA Genel Müdür Mansur, geçtiğimiz Pazar günü yerel bir radyoda verdiği röportajda, Şam-Humus uluslararası otoyolu üzerinden ülkelerine dönen onlarca Iraklının ölümüne neden olan trafik kazasından saatler sonra Irak'tan gelen bir uçağın Şam Uluslararası Havalimanı'na indiğini açıkladı.
Birçok Arap medya kuruluşu, dün Suriye rejiminin, Şam’daki Müctehid Hastanesi’nde aralarında askerlerin ve sivillerin bulunduğu 20 kadar vakanın karantina altına alındığı şeklindeki haberleri yalanladığını aktardı.
Öte yandan Şam, geçtiğimiz Pazar günü, komşu ülkelerle (Irak ve Ürdün), dini seyahatler de dahil bireysel veya gruplarla yapılan ziyaret ve gezileri bir aylığına askıya aldığını duyurdu. Aynı şekilde başta İran olmak üzere koronavirüse rastlandığı duyurulan ülkelerle, iki ay boyunca ziyaret ve gezilerin askıya alındığını ve bu ülkelerden gelenlerin tedbir amaçlı 14 günlük karantinaya alınacağını açıkladı. Ayrıca Suriye’de yurtdışından gelen katılımcılarla yapılan resmi faaliyetlerin de askıya alındığı kaydedildi. Hükümet, bakanlıklara ve ilgili tüm taraflara Sağlık Bakanlığı'nın ülkeye girişlerin güvenliğinin sağlanması ve takibinin yapılması için ortaya koyduğu planın uygulanmasının yanı sıra Sağlık ve Ulaştırma bakanlıkları arasında uluslararası taşımacılık araçların sürücülerinin ve ticari nakliye gemilerin mürettebatının kontrol edilmesi için koordinasyon sağlanması çağrısı yapıldı.