Siyanür borusu patlamıştı: Erzincan'daki altın madeninin faaliyetleri durduruldu
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan altın madeni işletmesinin faaliyetini Yığın Liç sahasına ait boru hatlarında yaşanan arıza sonrası meydana gelen çevre kirliliği nedeniyle durdurdu.
Erzincan İliç’te Amerika ve Kanadalı sermayeli Anagold Madencilik ile Çalık Holding’in ortağı olduğu Çöpler Altın madeninde kullanılan siyanürün, atık havuzundan sızarak Fırat Nehri ve İliç Barajı’na sızdığı tespit edilmişti.
Olayın ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, çevre kirliliğine neden olan altın madeni işletmesine 16 milyon TL ceza kesmişti.
Karar’da yer alan habere göre, altın madeninin faaliyeti bakanlık tarafından durduruldu.
Bakanlık gözetiminde gerçekleştirilen acil müdahale sonrası temizleme çalışmalarının yeterli olup olmadığının tespit edilmesi amacıyla Çevre Laboratuvarı tarafından alınan 27 adet numunenin analizleri sürdürülüyor.
Ayrıca benzeri olayların yaşanmaması için ilave çevresel iyileştirme çalışmalarının tamamlandığı Bakanlık denetim ekiplerince tespit edilene kadar tesisin faaliyet göstermesine müsaade edilmeyecek.
Şirketten açıklama
Anagold Madencilik olaydan 5 gün sonra açıklama yaparak iddiaları kabul etti.
Türkiye Madencili sitesinde yer alan açıklamaya göre, şirket 21 Haziran günü bir döküntünün meydana geldiğini doğrulandı. Ancak şirket yaptığı açıklamada sosyal medya ve kamuoyuna yansıyan haberlerde yer alan 20 ton siyanür iddiasının gerçeği yansıtmadığını ileri sürdü.
Şirket açıklamasında, 21 Haziran gecesi seyreltilmiş siyanür içeren bir döküntünün meydana geldiği ve döküntünün hızlı bir şekilde temizlenerek olayın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bildirildiği ifade edildi.
Açıklamada, “Maden sahasında gerçekleşen solüsyon döküntüsünün içerisindeki toplam siyanür miktarı yaklaşık 8 kg’dır. Sosyal medyada yer alan asılsız iddialara göre tonlarca siyanür döküntüsü olduğu ve Fırat Nehri’ni etkilediği iddiaları tamamen yanlıştır” denildi.