Siyaset kulislerinde ilginç bir iddia: Baskın seçim durumunda seçim barajı ‘sıfır’ olur
Türkiye’de yeni seçim kanunları ancak yürürlüğe girdikten bir yıl sonra yapılacak seçimlerden itibaren geçerli olabiliyor. Peki, seçim kanununun yasalaşmasının üzerinden bir yıl geçmeden seçim kararı alınırsa hangi yasa geçerli olacak? Türkiye’de daha önce böyle bir pratik yaşanmadığı için bu soruya genel olarak “eski yasa geçerli olur” cevabı veriliyordu. Fakat şimdi kulislerde ilga edilmiş bir yasa maddesinin geçerli olamayacağı, elde baraj belirten bir kanun da bulunmadığı için barajın ‘sıfır’ kabul edilmesi gerektiği yönünde ilginç bir tez öne sürülüyor.
AK Parti ile MHP, yeni seçim kanununun erken seçim tahminlerini çürüttüğünü iddia etse de, Ankara’da bu tahminler “baskın seçim olabilir” şeklinde güncellendi.
Muhtarların maaşlarının asgari ücret düzeyine getirilmesi, AKP’li yetkililerin tüm kamu çalışanlarının merakla beklediği 3600 ek gösterge üzerinde çalışmaların sürdüğünü açıklaması ve emeklilikte yaşa takılanlara dönük düzenlemeler üzerinde durulması, muhalefet kulislerinde “erken seçim olmasa da baskın seçim olabilir” tahminlerini de beraberinde getirdi.
Baskın seçim ihtimalini dillendirenlerin bir bölümü, şimdilik kulislerle sınırlı olmak üzere ilginç bir tez öne sürüyor.
Yasaya göre yeni seçim kanunları ancak yürürlüğe girdikten bir yıl sonra yapılacak seçimlerden itibaren geçerli olabiliyor.
Baskın seçim olması durumunda seçim barajının yüzde kaç olarak uygulanacağı konusunda farklı değerlendirmeler yapılıyor.
Yeni seçim kanunu yüzde 10’luk seçim barajını yüzde 7’ye indirdi.
Seçim kanununun yasalaşmasının üzerinden bir yıl geçmeden seçim kararı alınırsa hangi yasa geçerli olacak? Türkiye’de daha önce böyle bir pratik yaşanmadığı için bu soruya genel olarak “eski yasa geçerli olur” cevabı veriliyordu. Fakat şimdi kulislerde ilga edilmiş bir yasa maddesinin geçerli olamayacağı, elde baraj belirten bir kanun da bulunmadığı için barajın ‘sıfır’ kabul edilmesi gerektiği gibi ilginç bir tez öne sürülüyor.
Hukukçulardan gelen yanıtlar, bu tartışmanın önümüzdeki günlerde gündeme gelebileceğini fakat ‘sıfır’ baraj tezinin etkili olamayacağını gösteriyor.
Anayasa hukukçusu Ergun Özbudun “Çok emin değilim. Farklı tezler var ama bu tartışmadan sonuç çıkması çok zor görünüyor. Tartışmaları izlemek gerek” sözleriyle temkinli bir yaklaşım sergilerken, anayasa hukukçusu İbrahim Kaboğlu “Baskın seçim olsa eski kanun uygulanır, yüzde 10 seçim barajı geçerli olur. Gerisi hukukçular içinde bir tartışma olmaktan öteye gitmez” diyor. Yargıtay eski cumhuriyet başsavcısı Sabih Kanadoğlu da “Yeni kanunun uygulanmadığı durumlarda eski kanun uygulanır. Tereddüte gerek yok” yorumunda bulunuyor.