TBMM'de, 'Kürt böreği mi küt böreği mi?' tartışması

HEDEP'li Meral Danış Beştaş Kürt böreğinin “Küt böreği” şeklinde tanıtılmasını eleştirdi. Meclis Başkanvekili Önder de “Sözde Kürt böreği” de diyebilirlerdi, Allah razı olsun “küt” demişler” dedi.

TBMM'de, 'Kürt böreği mi küt böreği mi?' tartışması

Tescilli Kürt böreğinin bazı tanıtımlarda “küt” diye yazılması Meclis’te “asimilasyon”, “ırkçılık” tartışmasına neden oldu.

Meclis Genel Kurulu’nda konuşan HEDEP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Kürt böreğinin Rengo lakaplı Bileceli Mehmet Efendi tarafından yapılmış İstanbul’da adına festival düzenlenen tescilli bir börek olduğunu söyledi. Yüz yıldan fazla tarihe sahip böreğin “kendini bilmez birileri tarafından” “küt” diye yazılıp tanıtıldığını söyleyen Beştaş şunları ifade etti: “Her şeyi asimile ettiniz, bir börek kalmıştı gerçekten. Kalbiniz küt küt attığı için mi küt böreği yaptınız? Meseleniz nedir? Gerçekten soruyorum. Dağda “kart kurt” sesinden Kürt çıkarma teoriniz tutmadı. Şimdi, kesilirken “küt küt” diye çıkan ses mi diyeceksiniz? Peki, Boşnak böreği, Laz böreği, Gürcü mantısı, Çerkez tavuğu, Arap aşı için de önerileriniz var mı? Laz böreğine de “az böreği” Çerkez tavuğuna “erkez tavuğu” deyin, olsun bitsin. Bu coğrafyadaki halkların emeği, göz nuru yeme içme kültürlerine de el atmak kimsenin haddine olmamalı. Kürt böreği Kürt böreğidir, ırkçılık ve lezzet yan yana gelen şeyler değildir, elinizi çekin bu börekten. Madem bu kadar ırkçısınız yemeyin diyorum.”

'Efendim, O Börekten İstiyoruz'

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, “Irkçılığı sen yapıyorsun. Ben daha ilk defa duyuyorum” diye tepki gösterdi. İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu da “Efendim, o börekten istiyoruz yalnız” diye seslendi.

Yerinden konuşan MHP’li Akçay, “Kürt böreği de yeriz, Arnavut böreği de yeriz, Çerkez tavuğu da yeriz ama ben ilk defa duydum” derken HEDEP’li Beştaş, “Bir dahaki sefere börek getireceğim” yanıtı verdi.

Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder de “Belli bir yaşa kadar yediklerimiz, belli bir yaştan sonra yemediklerimiz yaşatır. Şöyle de denilebilirdi: “Sözde Kürt böreği” de diyebilirlerdi, yine Allah razı olsun “küt” demişler” dedi.