Times: Neçirvan Barzani Nobel Barış Ödülü'nü hak ediyor
The Washington Times gazetesinde yayımlanan bir makalede, Başbakan Neçirvan Barzani’nin diplomatik başarısı sayesinde bölgede büyük bir insani felaketle sonuçlanacak olan iç savaşı durdurduğunu yazıldı.
Araştırmacı - yazar Raycil Avraham, The Washington Times gazetesine “Neçirvan Barzani Nobel Barış Ödülü’nü Hak Ediyor” isimli makale kaleme aldı.
O makale şöyle:
Kürdistan Bağımsızlık Referandumundan sonra çoğu ülke Kürt halkının kendilerini bağımsız bir devlet ilan etme hakkına saygı göstermedi. Amerikalılar referandum için zamanlamanın doğru olmadığından rahatsız oldular. Türkler, Iraklılar, İranlılar ve Suriyeliler, Kürt ulusal isteklerine toprak kaybetme ihtimalinden korktukları için bu fikre düşmanca davrandılar.
Irak ve İran yeni bir Kürt devletinin ortaya çıkmamasını sağlamak için savaş ilan etmeye bile hazırdılar. İran Devrim Muhafızları Şii milislerle birlikte Kerkük'e ve diğer tartışmalı bölgelere saldırdı. Uluslararası uçuşların Erbil ve Süleymaniye Havaalanı'na gidiş gelişleri engellendi. Kürtler ambargolardan muzdaripti ve çok fazla uluslararası tecritle karşılaştılar. Kürdistan kara ile çevrili bir bölge olduğundan, komşu devletlerin ambargosu ölümcül bir durumdu.
Mesud Barzani, fırtınayı durdurmaya ve başta Türklere, Amerikalılara ve tüm dünyaya bir Kürt devletinin bölgesel güvenliği artıracağına ve yalnızca Irak Kürdistanı ilgilendiren bir çalışma olduğunu ve diğer topraklarla ilgilenmediğine dair güvence vermeye çalışsa da sonuç alıcı olmadı.
Kürtlerin geleneksel düşmanları geri çekilmeye ikna olmamıştı ve ABD bile Kürt müttefiklerine yardım etmedi, Kürtlerin referandumun zaman aşımına uğradığını söyledi. Ve tüm bunların sorumlusu olarak görülen Sayın Mesut Barzani görevi sona erdi. Tüm bu kaosun ortasında, günü kurtaran bir kahraman ortaya çıktı.
Kürdistan Başbakanı Nicirvan Barzani, genç enerjisiyle, bağımsızlık için tam bir savaş başlatmaya karar vermesi durumunda ihtiyaç duyduğu tüm popüler desteğe sahipti. Kürdistan Bölgesi 68'den fazla Şii milis tarafından saldırı altındaydı. Kürdistan'ın komşuları bu saldırganlık kampanyasını başlattılar çünkü Kürtlere bağımsız olma şansı vermek istemediler.
Kürt Peşmerge, Orta Doğu'daki devletlerin sınırlarının çizildiği yüzyılın başından beri sömürgeci güçler tarafından reddedildikleri ulusal bir hayali olan bağımsız bir Kürdistan'a karşı savaşmaya ve onları savunmaya hazırdı. Bu alanda Sünniler, Şiiler ve Kürtler Irak denilen başarısız bir devlette bu şekilde yaşamaya başladılar.
Kürtler, bu başarısız devletten ayrılmak ve kendi ülkelerini inşa etmek istiyorlardı; bu, bir Kürt devletinin, ülkedeki her şeyden daha homojen, daha demokratik, daha çoğulcu ve daha insancıl olacağına inanma şansı daha yüksekti. mezhepsel bir diktatörün kontrolü. Ancak, Kürtler bölgelerini IŞİD ve diğer terör gruplarından savunmak için çok mücadele ettiler. Buna rağmen şia gruplar ve Irak devletinin saldırılarıyla topraklarının yüzde ellisini kaybetmelerine rağmen Nicirvan Barzani barış yolunu seçti ve barış çalışmalarını başlattı.
Bay Barzani, halkının zaten Kerkük'teki büyük kayıptan çok acı çektiğini ve tam ölçekli bir savaş başlatması durumunda korkunç bir insani felaketin olacağından korktu. Kürtler Saddam Hüseyin yönetiminde muazzam trajediler yaşadıktan sonra, özerk alanlarını bütünüyle kaybetmeyi göze alamazlardı. Bay Barzani diplomasiye başvurdu. Abadi aslında Irak Anayasasını doğru federal formda takip etseydi, bağımsızlık için zorlamanın gereksiz olacaktı.
Böylece Kürdistan Bağımsızlık Referandumu'nun sonuçlarını dondurdu ve Bay Abadi'yi Irak Anayasasını izlemeye zorlamak için dünya genelindeki liderlerle buluşmaya başladı. Anlaşıldığı üzere, bağımsız bir Kürdistan'a sınırlı destek olsa da, Bay Barzani, Bay Abadi'yi Irak Anayasasını doğru bir şekilde izlemeye zorlamak için büyük uluslararası destek aldı. Amerikalılar, Fransızlar ve diğer önemli oyuncular, Bay Abadi'nin Irak Anayasasını ihlal etme şeklinin kabul edilemez olduğuna karar verdiler.
Bay Abadi Kürtlere taviz vermek istemedi ve herhangi bir şey varsa haklarını daha da yıpratmak istedi. Ancak Kürtler, uluslararası anayasa ve federal anayasaya dayalı müzakere etmeye kararlı olduklarını gösterdiklerinde görevden alındı. Ve çok yavaş ve kademeli olarak, Irak Kürdistanı'nda işler, Bay Abadi'nin istediği biçimde değil, Bay Barzani’nin diplomasisi onu yeni gerçekliğe adapte etmeye zorladığı için gelişmeye başladı.
Kürtlerin durumu, Bay Barzani’nin diplomasisi ve savaştan ne zaman kaçınacağını bilme bilgeliği sayesinde ilave kan dökülmeden gelişmeye başladı. Ve bu nedenle Irak'ta büyük insani ıstıraplarla kanlı bir savaşı önlemek için Nobel Barış Ödülü'nü hak ediyor."
Yakın Doğu Politika Araştırmaları Merkezi'nde kıdemli bir medya araştırma analisti ve İsrail Kaynak Haber Ajansı muhabiri Rachel Avraham, “Kadın ve Cihad” ın yazarıdır.