Trump'ın, Orta Doğu turu başladı: 'Türkiye'ye uçabilirim'

ABD Başkanı Donald Trump, Ortadoğu ziyareti esnasında Ukrayna barışı konusunda gelişme kaydedilmesi halinde Türkiye'ye seyahat edebileceğini açıkladı.

Trump'ın, Orta Doğu turu başladı: 'Türkiye'ye uçabilirim'

ABD Başkanı Donald Trump'ın ziyaretinin ilk durağı Suudi Arabistan. Ardından, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni ziyaret etmesi bekleniyor.

Trump, toplam değeri yaklaşık bir trilyon dolar olan çeşitli anlaşma ve yatırımlarla dönmeyi umuyor. Seyahat planına göre, Trump'ın uçağı önce Riyad'a inecek, ardından Doha'ya gidecek ve son olarak Abu Dabi'de gezisini tamamlayacak.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar'ı kapsayan Ortadoğu ziyareti öncesinde açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, bu hafta Ukrayna'da savaşın sona erdirilmesinde gelişme kaydedilmesi halinde Türkiye'ye seyahat edebileceğini söyledi.

Beyaz Saray'da gazetecilere Türkiye'de yapılması muhtemel Rusya-Ukrayna görüşmeleri hakkında açıklamalarda bulunan Trump, "Oraya aslında uçmayı düşünüyordum. Eğer bir şeyler olabileceğini düşünürsem, sanırım böyle bir olasılık var" diye konuştu.

Donald Trump, ayrıca Türkiye'nin ev sahipliğinde yapılması gündemde olan görüşmeler hakkında "Her iki liderin orada olacağına inanıyorum" diyerek bu görüşmelerden "iyi sonuçlar çıkacağını düşündüğünü" kaydetti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 30 günlük ateşkesi kabul etmemesi halinde Rusya'ya yaptırım uygulanıp uygulanmayacağı sorusunu da yanıtlayan Trump, "Benim hissiyatım anlaşacakları yönünde. Hissediyorum. İçimde bir his var" dedi.

Trump "Suudi Arabistan, Katar ve BAE'ye doğru yola çıkıyorum. Ziyaretim tarihi olacak" dedi.

20 Ocak’ta göreve gelen ABD Başkanı Trump İtalya'da Papa Francis'in cenaze törenine katılmak dışında ABD dışına resmi bir ziyaret gerçekleştirmedi, bu ilk resmi ziyaret sayılıyor. İlk döneminde de ilk ziyareti Suudi Arabistan'a olmuştu.

Trump Orta Doğu'da ne istiyor?

Trump'ın bu gezideki büyük ve belirli hedefi henüz belli değil; savunma, güvenlik, silah veya yatırım anlaşmaları yapabilir; aynı zamanda bazı kişisel kazançlar peşinde olabilir ve bir takım ticari ilişkiler kurabilir.

Trump'ın ziyaretine dair tahminler çok, ancak ana odak noktası "para", diğer taraftan petrol fiyatlarını düşürmek istiyor, bu da Suudi Arabistan'ın planlarıyla uyuşmuyor.

Dış politikada, Trump'ın ekibi farklı sinyaller gönderiyor. ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Waltz'ın istifası, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile yakından çalışarak Husiler ve İran'a karşı planlar yapan danışmanın ayrılması, Körfez ülkelerinin endişelerini artırdı.

Trump, nükleer program konusunda açıklık göstermiş olsa da, Tahran'dan uranyum zenginleştirmesinin durdurulmasını istiyor, bu da aralarında anlaşmazlık noktası olabilir. Eğer müzakereler başarısız olursa, savaş çıkması olasıdır.

Diğer yandan Trump, İbrahim Anlaşmalarını genişletmek ve İsrail ile Suudi Arabistan arasında ilişkilerin kurulmasını teşvik etmek istiyor, ancak Gazze savaşı bu adımı bir dereceye kadar durdurdu.

Trump, Orta Doğu'dan sadece silah ve yatırım anlaşmalarıyla ayrılabilir, ancak bölgenin görünümünü değiştirme fırsatı da var. İran ile nükleer ve siyasi bir anlaşma, bölgeye istikrar getirebilir. Gazze ateşkesi konusunda daha fazla baskı yapılabilir ve Filistin'in devlet olma yolunda da bir ufuk açılabilir.

Kısacası, Trump'ın istekleri şunlar:

  • Suudi Arabistan ile 100 milyar dolarlık büyük bir silah ve enerji anlaşması imzalamak.
  • Jeopolitikten ziyade para ve ticarete odaklanmak istiyor.
  • Körfez ülkelerinin ABD'de büyük yatırımlar yapmasını istiyor.
  • Ticari ilişkiler kurmak istiyor.
  • Katar ile yatırım için 200-300 milyar dolarlık bir anlaşma imzalamak.
  • Yapay zeka ve teknoloji yatırımlarına odaklanmak.
  • Petrol fiyatlarını düşürmek ve ülkesinin ekonomisine yardım etmek istiyor.
  • İran'ın nükleer programı gündemindeki konulardan biri olabilir.
  • Körfez ülkeleriyle İran'a karşı stratejik anlaşmalar yapabilir.
  • İbrahim Anlaşmalarını genişletmek istiyor.
  • Filistin devleti konusunda siyasi bir değişiklik talep edebilir.

Arap ülkeleri ne istiyor?

Her üç ülke de Körfez'de ve enerji açısından zengin, üçü de bu altın fırsatı değerlendirmek ve bu ziyaretten bir şeyler elde etmek istiyor. Her üç ülke de Trump ile iyi ilişkiler kurmuş ve ABD'de büyük yatırımlar yapmıştır. En önemlisi, Gazze'den İran ve Ukrayna'ya kadar Trump'ın kurtulmak istediği birçok sorunun arabuluculuğunu yapmışlardır.