Türk askerlerinin Mali ve Orta Afrika’daki görev süresi uzatıldı
Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), Birleşmiş Milletlerin (BM) Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki opersyon ve misyonlara katılımına ilişkin verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasıyla ilgili Meclis kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK), Birleşmiş Milletlerin (BM) Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nde icra ettiği harekat ve misyonlara katılımına ilişkin verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasıyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
BM Güvenlik Konseyi'nin 25 Nisan 2013 tarihli kararıyla Mali'de BM Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu'nun (MINUSMA) ve 10 Nisan 2014 tarihli kararıyla da Orta Afrika Cumhuriyeti'nde BM Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu'nun (MINUSCA) kurulduğu hatırlatıldığı kararda, BM Güvenlik Konseyi'nin 29 Haziran 2021 tarihli kararıyla MINUSMA'nin görev yönergesinin tadil edildiği anımsatıldı.
MINUSMA ve MINUSCA'nin görev sürelerinin BM Güvenlik Konseyi'nce belirli sürelerle uzatıldığı bildirilen kararda, bu kapsamda MINUSMA'nın görev süresinin 30 Haziran 2022'ye, MINUSCA'nınkinin de 15 Kasım 2021'e kadar uzatıldığı bildirildi.
Hangi ülkelerde kaç Türk askeri var
Türkiye’nin sınırları dışında Kürdistan Bölgesi ve Rojava ile Suriye de dahil olmak üzere 13 ülkede askeri bulunuyor.
Küresel Siyaset Merkezi’nin sitesindee yer alan bilgiye göre, TSK unsurları Kuzey Kıbrıs, Azerbaycan, Somali, Katar, Libya, Mali, Orta Afrika Cumuriyeti, Arnavutluk, Lübnan, Bosna-Hersek ve Kosova’da askerleri bulunuyor.
Türkiye, Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinin ardından bu yıl Afganistan’daki askerlerini çekmişti.
Türkiye’nin yabancı ülkelerdeki askerlerinin bir kısmı muharip kuvvetlerden oluşuyor. Büyük çoğunluğu ise bulundukları ülkelerde uluslarası misyonlarda görev yapıyor.
Kürdistan Bölgesi
TSK’nın 1992 yılından beri Kürdistan Bölgesi’ndeki bazı farklı noktalarında sınırlı sayıda irtibat ve üs noktaları bulunuyor.
Ancak 2019’dan beri Haftanin’den Hakurk’a kadar ki sınır bölgelerinde PKK’ye karşı yürütülen “Pençe” operasyonları kapsamında TSK unsurları bazı yerlerde sınırdan 40 kilometre içeri girmiş bulunuyor. Yapılan araştırmalara göre son operasyonlarla birlikte TSK’nın Küridstan Bölgesi’ndeki asker sayısı 2500’den 10 000 doğru artmış vaziyette.
Suriye ve Rojava
Türkiye, desteklediği Suriye Milli Ordusu’na bağlı silahlı gruplar ile birlikte 2016’da El-Bab, 2018’de Efrin ve 2019’da da Rojava’nın Gire Spi ve Sere Kaniye ilçelerini kontrol etti, buralarda askeri nokta kurdu.
Ayrıca Suriye’nin İdlib vilayetinde de askerleri bulunuyor. oluşturuldu. Rojava ve Suriye’deki Türk askerlerinin mevcudunun 10 bin 500, tank sayısının ise 250 olduğu tahmin ediliyor. Bu sayı zaman zaman artıp azalıyor.
Azerbaycan:
Karabağ’da Ermenistan ile Azerbaycan arasında yaşanan savaşın ardından Rusya ile yapılan anlaşma sonucunda “Ateşkes Gözlem Merkezi” adı altında 60 Türk askerinin de yer aldığı bir Gözlem Üssü Agdam’da kuruldu ve Ocak 2021’de resmen göreve başladı.
Libya:
Libya’daki iç savaş döneminde Türkiye Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) ciddi askeri ve siyasi destek sundu. Türk askerleri burada UMH güçlerine eğitim, lojistik ve teknik destek verdi. Libya’da bulunan asker sayısı bilinmiyor.
Katar:
Türkiye 2014 yılında Katar ile yapılan ikili anlaşma uyarınca yine TBMM kararı ile Ekim 2015 itibariyle bu ülkeye asker görevlendirildi. Katar’da 2016’da açılan yeni üs ile iddialara göre 2000 Türk askeri bulunuyor.
Arnavutluk:
Türkiye’nin Arnavutluk’ta bulunan personel sayısı 24 civarında olduğu biliniyor.
Somali:
Eylül 2017’de açılan kışlada Türkiye’ye ait 2000 personel bulunuyor.
Kuzey Kıbrıs:
Türkiye’nin 1974’te başlattığı “Kıbrıs Barış Harekâtı”ndan beri adanın içerisinde Türk askeri varlığı devam ediyor. Buradaki mevcut personel sayısı 35000-40000 arası değişiyor. Türkiye’nin yurt dışındaki en büyük askeri varlığı burada bulunmaktadır.
Lübnan:
100 Türk askeri 10 yılı aşkın süredir BM UNIFIL kapsamında destek veriyor.
Mali:
8 Ekim 2019 kararı ile 50 kadar Türk askeri Mali’de BM Çok Boyutlu Entegre İstikrar Misyonu (MINUSMA) kapsamında görev yapıyor.
Orta Afrika Cumhuriyeti:
8 Ekim 2019 kararı ile BM MINUSMA kapsamında 50 kadar asker bulunuyor
Bosna-Hersek:
242 Türk askeri 2004 yılından beri Bosna-Hersek’teki Uluslararası Barış Gücü vasıtasıyla bu ülkede bulunuyor.
Kosova:
321 TSK mensubu Kosova’da 1999’dan itibaren BM Güvenlik Konseyi’nin kararı doğrultusunda bu ülkede bulunuyor.
Sudan:
Sevakin Adası, Sudan ile yapılan anlaşma sonrası 99 yıllığına Türkiye’ye tahsis edildi. Ancak adada askeri üs ile ilgili henüz bir gelişme olmadı. Afrika haritasında Sevakin adasında Türkiye’nin üssü olduğu gözüküyor.