Türkiye, Fırat suyunu debisini düşürdü
Türkiye, gün geçtikçe Fırat Nehrinin debisini düşürüyor. Bu durum bölgenin ekonomik, tarım ve sosyal hayat üzerinde olumsuz etkiler bırakıyor.
Türkiye, Mayıs ayından itibaren Fırat Nehri üzerinden Suriye’ye doğru akan suyun debisini azaltıyor.
Fırat Nehri'nin kenarından çekilen görüntü ve fotoğraflarda, Cerablus'tan Tişrîn köprüne kadar ki alanda Fırat nehrinin debisinde yaşanan düşüş görünüyor.
TARIM ARAZİLERİNDE TEHDİT
Türk devleti yıllardır suyu Suriye’ye karşı silah olarak kullanıyor. Kuzey ve Doğu Suriye’yi içme suyu ile tehdit ederken elektriğin verilmesine de engel olarak Fırat Nehri üzerindeki tarım arazilerine tehdit oluşturuyor.
Türkiye ile Suriye devleti arasında 1987 yılında imzalanan anlaşmaya göre Fırat Nehri’nde akan suyun saniyede 500 metreküpü Suriye devletinin bundan yüzde 60’ı da Irak devletinin hakkı. Ancak Türk devleti şuan da saniyede 150-200 metreküp su bırakıyor.
HALKIN İÇECEK SUYUNU ETKİLİYOR
Hafta başında Tişrin Barajı yönetimi Fırat suyunun azalacağını duyurdu. Bu durum halkın ekonomi, tarım ve içecek suyunu etkiliyor.
Yönetim Haziran ayından beri Fırat ve Tişrin barajından verilen elektriğin azaldığını belirtti. Barajların 10 saat elektrik verdiğini kaydeden yönetim daha önce 18 saat elektriğin verildiğini vurguladı.
Özerk Yönetim daha önce Birleşmiş Milletler, Suriye Hükümeti ve Irak devletinin Türkiye’ye baskı yapması için çağrıda bulunmuştu.
Anha