Türkiye-Yunanistan istikşafi görüşmelerin yapılmasında anlaştı
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşı Nikos Dendias'la yaptığı görüşmede, iki ülke arasındaki istikşafi görüşmelerin yapılması konusunda mutabık kaldıklarını bildirdi.
Doğu Akdeniz'de son 2 aydır devam eden gerginliğin ardından Türkiye ile Yunanistan arasında ilk üst düzey temas gerçekleşti.
Slovakya'da bulunan Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile yaptığı görüşmede ikili konular başta olmak üzere Doğu Akdeniz ve Kıbrıs adası çevresinde ortaya çıkan anlaşmazlık konularını ele aldı.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias'la yaklaşık 25 dakikalık ayaküstü bir görüşme yaptığını belirten Çavuşoğlu "Bu görüşmemizde istikşafi ve güven artırıcı önlem toplantılarının önümüzdeki süreçte gerçekleştirilmesi konusunda mutabık kaldık" dedi.
Ev sahipliğini Türkiye'nin yapacağını bildiren Çavuşoğlu, bu toplantılar için Yunanistan'a tarih önerisinde bulunulacağını vurguladı. Çavuşoğlu "Kendisine en zor şartlarda bile diyaloğu sürdürmekte fayda olduğunu söyledim. Sürdürme konusunda da bugün mutabık kaldık" ifadesini kullandı.
Çavuşoğlu, Dendias'la Kapalı Maraş'ın kısmi açılmasıyla ilgili de görüştüklerini aktararak, tarafların düşüncelerini paylaştığını kaydetti.
Maraş'ın yıllardır kapalı olması sebebiyle başta Rum vatandaşları dahil birçok kişi ya da kurumun, vakfın mülklerini kullanamadığını belirterek, mülklerin kullanımıyla ilgili adımın daha sonra atılacağını söyledi.
En azından şahsi mülklerin olmadığı sahillerin ve bazı yolların açılmasının önemli olduğunu aktaran Çavuşoğlu, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KTC) vatandaşlarının bugün özellikle sahili kullanmaktan memnun olduğunu gördüğünü sçyledi.
Çavuşoğlu, "Dolayısıyla herkesin yararına ve kişisel mülkiyet haklarına da saygı göstererek, BM kararlarını da ihlal etmeden bu tür adımları önümüzdeki süreçte de atmamız faydalı olacaktır. Sonuçta bu temaslarımızı her yerde sürdüreceğiz, haklı davamızı her yerde anlatacağız" diye konuştu.
Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile ikili konular ve Karabağ meselesini görüştüklerini de vurgulayarak, "AB zirvesi ve zirveden çıkan karardan duyduğumuz hayal kırıklığını kendilerine de bir kere daha söyledik. Almanya, sayın Merkel, Heiko Maas elinden geleni yaptı ama sonuçta ortaya çıkan tablo da malum" ifadesini kullandı.
Ne olmuştu?
Doğu Akdeniz'de iki ülke arasında yaşanan gerilimin ardından bir mekanizma kurulmuştu.
İki ülke arasında 2002'de başlatılan istikşafi görüşmelerin sonuncusu olan 60’ıncı tur, 1 Mart 2016'da Atina'da yapılmıştı.
Bu tarihten sonra iki ülke arasındaki görüşmeler, siyasi istişareler formatında devam etmiş ancak istikşafi çerçeveye dönmemişti.