Türkiye'den Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne dikkat çeken bağış
OPCW'nin Rojava'da ‘kimyasal kullanıldı’ iddialarını araştıracağını açıklamasından bir gün önce Türkiye Lahey Büyükelçisi Dişli'nin kuruma bağış yaptığı ortaya çıktı.
Rojava'da kimyasal silah kullanıldığı iddialarını araştıracağını açıklayan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli tarafından 17 Ekim'de 30.000 Euro bağış yapıldığı ortaya çıktı.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve çeşitli cihatçı grupların bir araya getirilerek oluşturulan Suriye Milli Ordusu (SMO) diğer adıyla ÖSO, Rojava'ya yönelik düzenlenen harekâtta kimyasal silah kullanıldığı iddialarıyla gündeme gelmişlerdi.
Suriye'deki Kürt Kızılay'ı yaptığı açıklamada aralarında sivillerinde olduğu birçok hastanın 'bilinmeyen silahlardan' dolayı oluşan yanıklarla hastaneye kaldırıldığını ve bu yaralıların ne tür silahlarla yaralandığını belirlemek için çalışmaların sürdürüldüğünü açıklamıştı.
Suriye Demokratik Güçleri (DSG) ve diğer Kürt yetkililer ise çeşitli yer ve zamanlarda 'gayri nizami silahlar' kullanmakla suçlamış ve BM ve diğer kurumları iddiaları araştırmak üzere göreve çağırmıştı.
Türkiye Milli Savunma Bakanlığı ise dün yaptığı açıklamada, "'Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kimyasal silah kullanıldığına' yönelik iddialar tamamen gerçek dışıdır. Silahlı Kuvvetlerimiz tarafından uluslararası hukuk ve anlaşmalar tarafından yasaklanmış mühimmat kullanılmamaktadır. Bu tür mühimmat Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunmamaktadır" ifadelerini kullanarak iddiaların gerçek dışı olduğunu belirtmişti.
BM ve Hollanda merkezli OPCW ise ayrı ayrı açıklamalar yaparak, Kürt yetkililerin yaptığı çağrıya olumlu yanıt vererek iddiaların araştırılacağını belirtmişti.
OPCW'nin iddiaları araştıracağını açıklamasından bir gün önce yani 17 Ekim tarihinde, Türkiye Lahey Büyükelçisi Şaban Dişli'nin, kurumu ziyaret ederek OPCW Kimya ve Teknoloji Merkezi'nin inşasında kullanılmak üzere 30.000 Euro tutarında bağış yaptığı ortaya çıktı.
Dişli burada yaptığı açıklamada, "OPCW, silahsızlanma ve uluslararası güvenlik alanında önemli bir rol oynamaktadır ve kimyasal yayılmaya karşı önemli bir aktördür. Bizim burada yaptığımız katkı, ülkemizin Kimyasal Silahlar Sözleşmesi'ne olan güçlü bağlılığının göstergesidir" ifadelerini kullandı.
OPCW genel direktörü Fernando Arias ise desteklerinden dolayı Türk Hükümeti'ne teşekkürlerini iletti ve tüm taraf devletlerin desteklerini beklediklerini belirtti. Arias, "Yeni kurulacak olan merkezimiz, tehditleri ele alma, soruşturmaların kapasitesini artırma ve yeteneklerimizi artırmada önemli bir rol oynayacak" dedi.
Rojava'da 'kimyasal silah kullanıldığı' iddialarının soruşturulması aşamasında yapılan bu bağış, soruşturmanın selameti ve objektif bir çalışmanın ortaya çıkarılması açısından çeşitli soruları gündeme getirebilir.