UNESCO'dan 'Newroz' açıklaması: Herhangi bir millete özgü değildir
UNESCO Medya Departmanı Başkanı Polina Howard, Newroz’un dünya çapında yaklaşık 300 milyon kişinin bayramı olduğunu ve tek bir ulusa ait “ulusal bir bayram olarak kaydedilmediğini” söyledi. Bazı Batılı medya kuruluşları Newroz’u “Perslerin ulusal bayramı” olarak gösteriyor.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Medya Departmanı Başkanı Polina Howard, Newroz'u herhangi bir ulusun bayramı olarak belirleyip belirlemedikleri yönündeki soruyu yanıtladı.
Rudaw ajansına konuşan Howard, "UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi'nde ‘kültürel değere sahip’ bir etkinliğin yer alması, o etkinliğin belirli bir tarafa ait olduğu veya mülkiyetinin bir tarafa ait olduğu anlamına gelmez” dedi.
Newroz’un “Nuvruz, Nuroz, Nuruz, Newriz ve Nevruz” gibi birçok farklı şekilde anıldığını belirten Polina Howard, "2016 yılında Afganistan, Azerbaycan, Hindistan, Irak, İran İslam Cumhuriyeti, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Tacikistan, Türkiye, Türkmenistan ve Özbekistan'ın talebi üzerine UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesi'ne alındı” ifadelerini kullandı.
Polina Howard, “UNESCO, Newroz'un diğer ülkelerdeki birçok topluluk tarafından kutlandığına ve Newroz'u kutlayanların toplam sayısının 300 milyonu bulduğuna vargu yapıyor” dedi
“Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunmasına İlişkin Sözleşme”, UNESCO’nun 17 Ekim'deki Genel Konferansında kabul edilen bir sözleşmesidir. 2006 yılında yürürlüğe giren sözleşmenin amaçları şöyle sıralanmıştır:
a) Somut olmayan kültürel mirası korumak;
b) İlgili toplulukların, grupların ve bireylerin somut olmayan kültürel mirasına saygı göstermek;
c) Somut olmayan kültürel mirasın önemi konusunda yerel, ulusal ve uluslararası düzeyde duyarlılığı arttırmak ve karşılıklı değerbilirliği sağlamak;
d) Uluslararası işbirliği ve yardımlaşmayı sağlamak.
Newroz'un Kürt halkının tarihinde çok eski bir geçmişi bulunuyor ve Kürt milletini ilgilendiren sayısız olay da Newroz'la ilişkilendirilir. Newroz'un ilk günü aynı zamanda Kürdistan'da kışın bitişi baharı başlangıcı, doğanın canlanmasıyla da ilişkilendiriliyor.
Newroz diğer milletler tarafından da farklı şekilde özel törenlerle kutlanıyor.