YPJ’li Çiçek Kobani ikinci kez hakim karşısına çıkacak
Türkiye destekli silahlı guruplar tarafından Rojava’da esir aldındıktan sonra Türkiye’ye teslim edilen ve 3 ayrı suçlama ile yargılanan YPJ savaşçısı Çiçek Kobani bugün Urfa Adliyesi’nde hakim karşısına çıkacak.
Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) mensupları tarafından 21 Ekim 2019’da Rojava’nın Eyn İsa kasabasına bağlı Mişrefa köyünde yaralı olarak esir düşen YPJ’li Dozgin Temo (Çiçek Kobani) hakkında açılan davanın ikinci duruşması, bugün Urfa 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.
Urfa Tipi Cezaevi’nde tutulan Temo’nun avukjatı Hidayet Enmek, müvekkili hakkında açılan davanın Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 302’nci maddesinin ihlali olduğunu söyledi.
Temo’nun TCK ve Ceza Muhakemesi Kanunu’na (CMK) uygun şekilde gözaltına alınmadığını belirten Enmek, dosyada müvekkilinin kim tarafından gözaltına alındığına dair bir bilgiye yer verilmediğini vurguladı.
“Esir alındıktan sonra vuruldu”
Enmek, “Salt Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) unsurları tarafından gözaltına alındığı, yine derdest edildiği ve daha sonra hudut karakoluna teslim edildiği belirtilmiş. Yalnız bu gözaltı işlemini yapan kişi ve kişilerin adları dosyada yer almamış. Biz ilk celsede bu kişilerin dinlenmesini istedik. Bu talebimiz reddedildi. Bunu istedik, çünkü müvekkilimiz beyanında elinde silah olmadığı halde yakalandığını söylüyor. Yine yakalandıktan sonra ayağına 2 el silahla ateş edildiği ve bu şekilde yaralandığını söyledi. Bizde bu işlemi kimin yaptığını öğrenmek istedik. Yine bu yönlü araştırma yapılmasını talep ettik. Araştırma yapılmadığı için bu talebimizde reddedildi. Bu durum muğlakta kaldı” dedi.
Avukat Hidayet Enmek, bugün görülecek duruşmada taleplerini yineleyeceklerini ifade etti.
Müvekkilinin yakalama aşamasında suçüstü yakalanıp yakalanmadığına dair bir bilgi bulunmadığını, Temo’nun beyanında “Elimde herhangi bir silah yoktu. Çatışmada değildim ve bu çatışmasızlık ortamında gözaltına alındım. Beni alan kişiler bana hakaret ederek yaraladılar” dediğini vurgulayan Enmek, bu hususun ortaya çıkmaması durumunda, iddianamede istenilen suçun gerçekleşmeyeceği kanısında olduklarını söyledi.
Enmek, “Yargılamanın hukuki bir yargılamadan çok, cezalandırmaya yönelik bir yargılama olacağı düşüncesindeyiz. Usule uygun bir gözaltı kararı ve işlemi yok. Yine yaralamaya karışan kişilerin teşhis edilmesi gerekirken, bu yaralayan kişilerinde ismi yok. Burada da bir suç var. Bunun için yarınki duruşmada bu hususları göz önünde bulundurarak, müvekkilimizin tahliyesini ve beraatını talep edeceğiz. Çünkü bu tür savaş durumlarında kimin örgüt üyesi, kimin silahlı çatışmaya girdiği bilinmiyor. Bunun için bir çalışmada yok. Aynı şekilde müvekkilimiz için aynı durum söz konusu. Dolayısıyla müvekkilimiz için hazırlanan iddianamenin CMK’ya uygun hazırlanmadığını gördük” dedi.
“Uluslararası hukuk açısından sıkıntılı”
Dosyanın uluslararası hukuk açısından da sıkıntı olduğunu dile getiren Enmek, şunları söyledi:
“Bakın başka bir ülkede yaşayan, kendi ülkesinde hayatını devam ettiren birini kalkıp, bir şekilde sizin unsurlarınız olmayan unsurlar Türkiye’ye getiriyor. Daha sonra bir suç işlemiş gibi bir yargılama yapılmasının şu aşamada uluslararası hukuk açısından belki sıkıntı çıkartamayacağı öngörülebilir. Ama bu dosya önümüzdeki süreçte uluslararası hukuk açısından Türkiye’ye önemli bir sıkıntı yaratacak.”
“İnsanlık dışı muameleye maruz kalmdı”
SMO mensupları tarafından yakalanarak Türkiye’ye teslim edilen Çiçek Kobani’nin esir alındığı ana ait görüntüler sosyal medyada paylaşılmıştı.
SMO mensupları’nın görüntülerde “başını kesin” ve “Biji Kobani öyle mi?” sözleriyle aşağlayıcı hareketlerde bulunduğu görüntüler telefon kameraları ile kaydedilmişti.
Görüntüler üzerine bir açıklama yapan YPJ Genel Komutanlığı, Türkiye ile ABD arasında varılan ateşkes anlaşmasının ardından SMO mensuplarının Mişrefa köyüne saldırdığını ve saldırıya karşılık veren güçlerinin girdikleri çatışmada Çiçek Kobani adlı savaşçının yaralı bir şekilde esir düştüğünü belirtmişti.
Çiçek Kobani’nin insanlık dışı muameleye maruz kaldığına dikkat çekilen açıklamda, “Bütün dünyaya sesleniyoruz; bu genç arkadaşımızın hayatı tehlikede. Çetelerin paylaştığı görüntüler bütün gerçekleri açıkça gözler önüne seriyor. Bu kirli uygulamalar ABD, Rusya ve Türk devleti arasında yapılan anlaşma ve politikaların sonucudur. Bu temelde uluslararası toplum tarafından acil bir şekilde müdahale edilmesi gerektiğini belirtiyoruz” denilmişti.
Duruşma öncesinde açıklama yapan Çiçek Kobani’nin annesi Wahide Osman, “Kızım çetelere karşı kendini savundu. Serbest bırakın” çağrısı yaptı.
Kızı ile haftada 20 dakika konuşabildiğini belirten ve hala Kobani’de ikamet eden anne Wahide Osman, Temo’nun sağlık durumdan endişe duyduğunu söyledi.(Rudaw)