ABD Donanması Çin sularına girdi
ABD Donanması, güdümlü füze destroyeri USS Milius'un Güney Çin Denizi'nde Çin'in hakimiyetindeki sulara girdiğini duyurması ardından ilk tepki İran’dan geldi.
ABD Donanmasından yapılan açıklamada, 'denize ilişkin hakları, özgürlükleri ve denizin yasal kullanımını desteklemek amacıyla' ABD'nin Güney Çin Denizi'nde 'navigasyon özgürlüğü' operasyonu başlatıldı.
Güdümlü füze destroyeri USS Milius'un Çin hakimiyetindeki sulara girdiğini bildiren açıklamada, savaş gemisinin 'uluslararası hukuka uygun olarak Güney Çin Denizi'nde Spratly Adaları yakınında seyir hakları ve özgürlüklerini teyit ettiği' belirtildi.
Açıklamaya göre operasyondan sonra USS Milius gemisi hak ihlali yapılan bölgeyi terk ederek Güney Çin Denizi'ndeki operasyonlarına devam etti.
Geminin Mischief Kayalıkları çevresindeki 12 deniz millik bir alan içerisinde hareket ettiği belirtildi. Söz konusu alan, Tayvan adasının güney ucundan bin 400 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
Öte yandan Çin'e ait savaş uçakları ve savaş gemileri Tayvan çevresindeki askeri tatbikatlarını sürdürüyor. Çin Halk Kurtuluş Ordusunun Tayvan'ın bulunduğu bölgeden sorumlu Doğu Cephesi Komutanlığı, Ada çevresinde kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinin katıldığı müşterek askeri tatbikata başladığını duyurmuştu.
Açıklamada, "Müşterek Kılıç" adı verilen askeri tatbikata, kara kuvvetlerine bağlı roket bataryaları, deniz kuvvetlerine bağlı savaş gemileri, karada konuşlu gemi savar sistemleri, hava kuvvetlerine bağlı savaş jetleri, keşif ve erken uyarı uçakları ile roket kuvvetlerine bağlı güdümlü füze sistemlerini kontrol eden birliklerin katıldığı bildirilmişti.
İran’dan tepki
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Washington yönetiminin Güney Çin Denizi'ne savaş gemisi göndermesinin, "ABD'nin dünyadaki gücünün gerilemesinin üzerini örtme çabası"ndan kaynaklandığını savundu.
Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ABD'nin Güney Çin Denizi'ne savaş gemisi göndermesine tepki gösteren Kenani, şunları kaydetti:
"Bölgede yeni denklemler şekillenirken ve bölge ötesi askeri güce ihtiyaç duyulmazken, aralıklarla, ABD'nin Batı Asya'ya denizaltı göndermesi veya savaş gemilerini sevk etmesi gibi haberlerin ardında, Washington yönetiminin dünyadaki güç düşüşünün üzerini örtme çabası yatıyor.
ABD rejimi, Batı Asya bölgesinde savaşları kışkırtarak, istikrarsızlığı ve anlaşmazlığı teşvik ederek, bölge uluslarının iradesine aykırı hareket etmiştir. Washington yeni gerçekleri anlamalı ve sallantıdaki Siyonist rejimin çıkarları için Batı Asya bölgesine ve Basra Körfezi'ne müdahale etmeye çalışmaktan kaçınmalıdır."
Çin Halk Kurtuluş Ordusu Güney Komutanlığı Sözcüsü Tian Junli, ABD'nin Arleigh Burke sınıfı güdümlü füze destroyeri USS Milius'un Güney Çin Denizi'ndeki Spratly Adaları yakınlarındaki Çin "kara sularına izinsiz olarak girdiğini" iddia etmişti.
Çin'in Doğu Komutanlığı da 8-10 Nisan tarihlerinde Tayvan Boğazı'nda tatbikat yapılacağını duyurmuştu.
Tayvan kaynaklı ABD-Çin gerilimi
Son günlerde yeniden Tayvan eksenine odaklanan ABD-Çin ilişkileri, geçtiğimiz hafta Tayvan Başkanı Tsai Ing-wen'in ABD'yi ziyaret ederek ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile görüşmesinin ardından gerilmişti.
Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan'ın lideri Tsai, Orta Amerika ülkeleri Guatemala ve Belize'yi ziyaretleri öncesinde ve sonrasında ABD'ye "transit geçiş" gerekçesiyle ziyaretlerde bulunmuştu.
Pekin yönetimi, ziyaret nedeniyle ABD'yi protesto ederken Tsai'nin temaslarına aracılık eden iki kuruluşa ve yöneticilerine yaptırım uygulayacağını bildirmişti.