ABD’li yetkili: Çin, ABD'yi gerileyen bir güç olarak görüyor

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) Avril Haines, ABD'nin Çin'le her alanda küresel bir rekabette olduğunu kaydederek, "Çin, kendisini yükselen, ABD'yi ise gerileyen bir güç olarak görüyor" dedi.

ABD’li yetkili: Çin, ABD'yi gerileyen bir güç olarak görüyor

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) Avril Haines, ABD'nin Çin'le her alanda küresel bir rekabette olduğunu kaydederek, "Çin, kendisini yükselen, ABD'yi ise gerileyen bir güç olarak görüyor" dedi.

ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesinde "Dünya Genelindeki Tehditler" başlıklı oturuma katılan ABD Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) Avril Haines, ABD'nin özellikle Çin'le girdiği rekabete ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çin'in istihbarat ve askeri teknolojiler dahil pek çok alanda dikkati çeken adımlar attığına işaret eden Haines, ABD İstihbarat Topluluğu olarak Pekin'le kendi alanlarındaki mücadeleyi kararlı şekilde sürdürdüklerini ifade etti.

Haines, bir soru üzerine Çin'in kendisini artık daha özgüvenli gördüğüne dikkati çekerek, "Çin, kendisini yükselen, ABD'yi ise gerileyen bir güç olarak görüyor. Bunu Çinli pek çok yetkilinin açıklamalarında görebilirsiniz. Elbette biz böyle görmüyoruz fakat Çinlilerin algılaması bu şekilde" ifadelerini kullandı.

Çin'in savaşa girmek gibi bir niyetinin olmadığını düşündüğünü söyleyen Haines, buna karşın Pekin'in süreci "sıfır toplamlı bir oyun" olarak okuduğunu ve bu bağlamda ABD'yi her alanda bir "tehdit" olarak değerlendirdiğini sözlerine ekledi.

Haines, bir soru üzerine, Kuzey Kore'nin nükleer silahsızlanma konusunda herhangi bir adım atmadığını da dile getirdi.

ÇİN: ABD’NİN ÇİN'İN ETRAFINDAKİ SULARDA ASKERİ FAALİYETLERİ YÜZDE 20'DEN FAZLA ARTTI

Öte yandan Çin Savunma Bakanlığı, ABD Başkanı Joe Biden'ın görevi devralmasından bu yana ABD ordusunun Çin etrafındaki sularda askeri faaliyetlerinin geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 20, gözlem faaliyetlerinin de yüzde 40'tan fazla arttığını bildirdi.

Bakanlık Sözcüsü Vu Çien, başkent Pekin’de düzenlediği olağan basın toplantısında, ABD’nin Çin’in etrafındaki Güney Çin ve Doğu Çin Denizi’nde yürüttüğü faaliyetleri değerlendirdi.

Vu, "ABD’de hükümetin göreve başlamasından bu yana ABD savaş gemilerinin Çin’in bulunduğu sularda faaliyetleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20’den fazla, gözlem uçaklarının faaliyetleri de yüzde 40’tan fazla arttı" dedi.

ABD’yi sıklıkla Çin’in etrafındaki hava ve deniz alanlarına savaş uçağı ve gemisi göndererek faaliyette bulunmakla, bölgeyi askerileştirmekle, bölgesel barış ve istikrarı tehdit etmekle itham eden Vu, "Çin, bu duruma kararlılıkla karşı çıkıyor" ifadesini kullandı.

ABD'YE "ASKERİ KUVVETLERİNİ SINIRLANDIRMASI" ÇAĞRISI

ABD donanmasına ait "USS Mustin" destroyerin Çin’in uçak gemisi Liaoning görev grubunun rutin tatbikat ve eğitim faaliyetlerini yürüttüğü sırada Liaoning’i yakın mesafeden gözlemlediğine işaret eden Vu, ABD destroyerinin bu şekilde Çin’in ilgili aktivitelerine ciddi şekilde müdahalede bulunduğunu, iki tarafın savaş gemisinin seyrüsefer ve personel güvenliğini tehlikeye attığını, doğası itibarıyla oldukça kötü olduğunu dile getirdi.

USS Mustin destroyerine bölgeden ayrılması için uyarıldığını ve Washington yönetimine bu konuda nota verildiğini kaydeden Vu, ABD’yi "askeri kuvvetlerini sınırlandırması ve benzer vakaların meydana gelmesine izin vermemeye" çağırdı.

Liaoning uçak gemisi görev grubu, gün içinde Japonya'nın güneyindeki Okinawa eyaleti ile Miyakojima Adası'nın arasından geçmişti.

Vu, Hindistan, ABD, Japonya, Fransa ve Avustralya’nın Hint Okyanusu’nda son zamanlarda yaptığı tatbikatın Çin’i hedef aldığı iddialarına da değindi.

"İlgili ülkelerin güç gösterisi yapmasını, bölgenin askerileştirilmesini teşvik etmesini ve gruplar oluşturmasını değil bölgesel barış ve istikrarın yararına çalışmasını umuyoruz" ifadesini kullanan Vu, tatbikatın "kendilerini hedef almamasından memnuniyet duyacaklarını", alması durumunda da "korkmadıklarını" söyledi.

GÜNEY ÇİN DENİZİ ANLAŞMAZLIĞI

Çin, 1947'de yayımladığı haritayla egemenlik ihtilaflarının yaşandığı Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde hak iddiasında bulunurken yer altı kaynakları açısından zengin bölgede başta Filipinler olmak üzere aralarında Vietnam, Brunei ve Malezya'nın da bulunduğu komşu ülkelerle egemenlik tartışmaları yaşıyor.

Pekin yönetiminin, Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik iddiasına dayanarak adalara üsler inşa etmesine, bölge ülkelerinin yanı sıra ABD de karşı çıkıyor.

Uluslararası kamuoyunda "Paracel" ve "Spratly" olarak bilinen takımadalar, Vietnam tarafından "Hoang Sa" ve "Truong Sa", Çin tarafından ise "Şişa" ve "Nanşa Çündao" olarak adlandırılıyor.

Uluslararası Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in başvurusuyla Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek taraflı egemenlik taleplerinin yasal zemini olmadığına karar vermişti.