AP'den Libya iddiası: Sarraj başta Türkiye'yi istemedi
Amerikan haber ajansı AP, Türkiye'nin Libya'da BM destekli Trablus hükümetiyle geçtiğimiz yıl yaptığı iki anlaşmayı mercek altına aldı. Ajansa isim vermeden konuşan bir yetkili, Başbakan Fayez Sarraj'ın 'geçici bir hükümetin yöneticisi olarak uluslararası anlaşmalar yapma yetkisine sahip olmadığını' düşündüğü için anlaşmaya başta karşı çıktığını söyleyip, "Türkiye bizim zayıflığımızdan faydalandı" dedi.
AK Parti hükümetinin Libya politikası ve Doğu Akdeniz’deki hamleleri, dünya basınının ilgisini çekmeye devam ediyor. Son olarak Amerikan haber ajansı AP, Türkiye’nin Trablus’taki Ulusal Mutabakat Hükümeti’yle geçtiğimiz yıl iç savaşın ortasında yaptığı anlaşmaların arka planını mercek altına aldı. Libyalı bir yetkili, “Türkiye bizim zayıflığımızdan faydalandı” dedi.
AP’nin haberinde, Ankara ile Trablus arasında geçtiğimiz kasım ayında iki anlaşma imzalandığı, bunlardan birinin iç savaşta General Halife Hafter’e karşı Trablus’a askeri destek verilmesini öngördüğü, ikincisinin ise Doğu Akdeniz’de iki ülke arasındaki deniz sınırlarını yeniden belirlediği hatırlatıldı.
‘İsteksiz bir şekilde başta kabul ettik’
Ajansa isim vermeden konuşan bazı Ulusal Mutabakat Hükümeti yetkilileri ise bu anlaşmalara ‘başka seçenekleri olmadığına inandıkları için isteksiz bir şekilde girdiklerini’ söyledi. Trablus hükümetinin başbakanı Fayez Sarraj’ın ofisinden bir yetkili, “Bir al-ver oyunu gibiydi. O dönemdeki zayıflığımızdan faydalandılar” dedi.
‘Türkiye çok baskı yaptı, Sarraj başta istemedi’
AP’ye konuşan bir Libyalı yetkili, Trablus hükümetinin Türkiye’ye ‘tamamen bel bağladığını’ olduğunu söyleyip, “Hafter’in saldırısı olmasaydı bu noktaya gelmezdik” ifadelerini kullandı. Haberde şöyle denildi: “Yetkililer, Türkiye’nin deniz anlaşması için hükümete bir yıldan uzun süre boyunca baskı yaptığını ama Sarraj’ın direndiğini söyledi. Sarraj kısmen, geçici bir hükümetin yöneticisi olarak uluslararası anlaşmalar yapma yetkisine sahip olmadığını düşünüyordu. Aynı zamanda, Akdeniz’de Avrupalıların reddedeceği kesin olan iddialarda bulunmaktan da çekinmiş olabilir.”
‘Tüm kapılar kapanacak kabul ettik’
Ajansa konuşan bir diğer yetkili “Sonu gelmeyen bir baskı vardı” derken, ‘Sarraj yönetimindeki İslamcıların da Ankara’ya destek amacıyla için nüfuzlarını kullandığını’ belirtti. Yetkili, “Destek vaat eden tek ülke Türkiye’ydi ve ancak tüm diğer kapılar kapanınca kabul ettik” dedi.
‘Türkiye şirketlerine olan 2 milyar dolarlık borcu istediler’
Haberdeki bir diğer iddia ise Türkiye’nin geçtiğimiz ay dışişleri ve maliye bakanları düzeyinde Trablus’a düzenlenen ziyarette, Libya’nın Türk şirketlerine 2 milyar dolarlık borcu olduğuna dair faturalar çıkardığı yönünde. AP’ye konuşan bir yetkili, Trablus hükümetinin hem bu miktarı, hem de diğer borçlar ve savaşta yok edilen teçhizat için tazminat içeren 1.7 milyar dolarlık bir meblayı ödemeyi kabul ettiğini söyledi. Buna göre, bu anlaşma şu an Sarraj’dan son onayı bekliyor.
Türkiye iki üs mü inşaa diyor?
Libyalı yetkililer, Türkiye’nin Misrata limanında bir donanma üssü ile Trablus’un güneydoğusundaki stratejik el Vatiye’de bir hava üssü inşa etmekte olduğunu da öne sürdü. AP’ye konuşan bir Türkiye hükümeti yetkilisi ise “Üs inşası gündemde yok” dedi.
Haberde, Sarraj’ın ofisinin isim vermeden konuşan yetkililerin açıklamalarını teyit etmek adına AP’den gelen telefonları yanıtsız bıraktığı belirtildi. (Kaynak: Gazeteduvar)