Arap aşiretlerden Şengal Anlaşması’na destek
Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile merkezi Irak hükümeti arasında imzalanan Şengal Anlaşması’nı yorumlayan Arap aşiret liderleri, anlaşmadan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile merkezi Irak hükümeti arasında imzalanan anlaşmaya göre, Şengal’de idari ve güvenlik alanlarında yeniden yapılandırmaya gidilecek.
Söz konusu anlaşmayla ilgili Arap aşiret liderleri, bunu olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorlar.
Rabia ve Zumar bölgelerinin aşiret liderleri, Şengal Anlaşması’nın tüm tarafların çıkarına olduğunu belirterek, “Şu anda yasadışı güçlerin bulunduğu bölgeler için normale dönüşün başlangıcı ve bölgede barış ile istikrarın sağlanması açısından önemli bir anlaşma olduğunu” vurguladı.
Zumar’daki Şarabi Aşireti lideri Ahmed Hac Zamir, anlaşmayla ilgili şunları dile getirdi:
“Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile merkezi Irak hükümeti arasında, Şengal ve Dicle’nin batısındaki 140’ıncı Madde bölgesini normalleştirmek adına varılan anlaşmayı kutluyoruz. Bu nedenle Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile merkezi Irak hükümetinin çabalarını tebrik ediyoruz. Dicle’nin batısındaki aşiret liderleri olarak; Irak hükümeti ile Birleşmiş Milletler’e, PKK gibi yasadışı güç ve örgütlerin Şengal’den çıkarılması için çağrıda bulunuyoruz.”
Rabia’daki Ebu Selame Aşireti’nin lideri Eta Süleyman, “Şengal Anlaşması’nı destekliyoruz. Bu anlaşma yerlerinden edilen insanların geri dönüşü, meşru bir yönetimin kurulması ve yasadışı güçleri buradan çıkarılması için doğru bir yoldur. Irak hükümeti bu anlaşmayı uygularsa, insanlar evlerine ve bölgelerine geri dönecektir. Çünkü bu anlaşma bölgedeki güvenliği güçlendirir” diye konuştu.
“Peşmerge Geri Dönmeli”
Konu hakkında konuşan Arap Şemer Aşireti’nden Muhammed Deheş de Şengal Anlaşması’na dair yaptığı değerlendirmede, anlaşmayı desteklediklerini belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Peşmerge Güçleri’nin söz konusu alanlara geri dönmesini istiyoruz ve yasadışı güçlerin bölgedeki varlığını reddediyoruz. Çünkü bu güçler bölge halkını değil, yalnızca kendilerini temsil ediyor. Bu anlaşma ise halkın menfaatinedir. Peşmergeler bölgedeyken hizmeti ve güvenliği sağlıyordu. Biz hiçbir zaman Irak ordusu ile Peşmerge arasında herhangi bir ayrım yapmadık. İki tarafın da DAİŞ’e karşı ortak mücadele ettiğini ve kan döktüğünü gördük.”
Şengal Anlaşması'nın Maddeleri
Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile merkezi Irak hükümeti arasında imzalanan anlaşmaya göre, Şengal’de idari ve güvenlik alanlarında yeniden yapılandırmaya gidilecek.
Güvenliğin sağlanması ise Şengal polis güçleri, Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ve Ulusal İstihbarat Servisi tarafından Kürdistan Bölgesi güçleriyle koordinasyon şeklinde yürütülecek.
Yasal olmayan tüm silahlı yapıların Şengal dışına çıkarılmasını da öngören anlaşma kapsamında, Kürdistan Bölgesi ve Irak işbirliğiyle kapsamında 2 bin 500 güvenlik gücü ataması yapılacak.
Anlaşma kapsamında ayrıca, Şengal’in güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imarı için Erbil ile arasında ortak komite kurulması kararlaştırıldı.
Şengal’deki sorunların çözümüyle ilgili dün Bağdat'ta yapılan toplantıda anlaşmaya varıldığı duyurulmuştu.
Toplantıya Irak Başbakanı Mustafa Kazimi, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis, Kürdistan Bölgesi heyeti ve Ezidi toplumu temsilcileri katılmıştı.
/ K24