'Avrupa Birliği, Türkiye, Ortadoğu ve Kürtler' konulu 16’ncı Kürt konferansı başlıyor
Avrupa Parlamentosu’nun ev sahipliği yaptığı 16’ncı uluslararası Kürt konferansı, “Avrupa Birliği, Türkiye, Ortadoğu ve Kürtler” konusuyla Çarşamba günü (5 Şubat) başlayacak.
5-6 Şubat tarihlerinde öngörülen konferans, “Avrupa Birliği, Türkiye, Ortadoğu ve Kürtler” ana başlığı altında yapılıyor.
Avrupa Birliği-Türkiye Yurttaş Komisyonu’nun (EUTCC) öncülük ettiği konferans, AP’de grubu bulunan Sol ve Yeşiller Kuzey Solu (GUE/NGL), Yeşiller / Avrupa Özgür İttifakı (Greens/EFA) ile en büyük ikinci grup olan Sosyalist ve Demokratlar (S&D) destek veriyor.
Konferansa hamilik edenler arasında dünyaca ünlü isimler var: Nobel Barış Ödülü sahiplerinden Güney Afrikalı din insanı Desmond Tutu ile İranlı insan hakları savunucusu Şirin Ebadi, Avrupa Konseyi (AK) barış büyükelçisi ve Bianca Jagger İnsan Hakları Vakfı Başkanı Bianca Jagger; tanınmış dilbilimci ve filozof Prof. Noam Choamsky ile Sakharov Ödülü sahibi eski HDP Milletvekili Leyla Zana.
1.GÜN “TÜRKİYE’DE BASKI VE DİRENİŞ”
Çarşamba günü 14.30 ile 18.30 arasında gerçekleşecek ilk gün oturumlarında, açılış konuşmalarının ardından “Türkiye’de baskı ve direniş” ve “Türkiye 2023: Diktatörlük ve demokrasi” konuları etrafında sunumlar yapılacak. İlk oturumlara davet edilen konuşmacılar arasında CHP, HDP ve Saadet Partisi’nden milletvekilleri var.
Avrupa Parlamentosu’nda grubu bulunan ve konferansa destek veren oluşumların parlamenterlerinin de söz alacağı konferansta, Belçika’da Kürt siyasetçilerin avukatı Jan Fermon da bir konuşma yapacak. Belçika Yargıtay’ı 28 Ocak günü, PKK’nin terörist örgüt olmadığını, uluslararası savaş hukukunun uygulanması gerektiği ve anti-terör kapsamında yargılama yapılamayacağı yönündeki İstinaf Mahkemesi’nin kararını nihai bir şekilde onaylamıştı. Aynı gün, Asrın Hukuk Bürosu avukatlarından bir avukat da konuşma yapacak.
2.GÜN “TÜRK DEVLETİNİN ROJAVA’DAKİ İŞGALİ VE İŞLEDİĞİ SUÇLAR”
Konferansın ikinci günü 6 Şubat’ta gerçekleşecek. Saat 09.30 ile 17.00 arasında programlanan oturumlarda, Türk devletinin Rojava’daki işgali ve işlediği suçlar, Türk devletinin Osmanlı hevesleri, Kürtlerin durumu, inkar edilen hakları, gerçekleşen katliam ve soykırımlar, DAİŞ sonrası durum, Avrupa’nın Ortadoğu krizlerindeki rolü ve tutumu, krizden çıkış perspektifleri, Kürtlerin çözüm önerileri ve alternatif yöntemler üzerinde durulacak. Mısır, Ekvator ve Avrupa’nın bir çok ülkesinden parlamenterler, araştırmacılar, gazeteciler ve akademisyenler ikinci gün sunumlar yapacak.