Bakanlar Kurulu ‘bireysel silahlanma yasa tasarısını’ onayladı
Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu, İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan bireysel silahlanma ile ilgili yasa tasarısını onayladı. Tasarı, Kürdistan’da silah taşıma ve ruhsat alam şartlarını daha sıkı hale getiriyor.
Kürdistan Bölgesi Bakanlar Kurulu Başbakan Mesrur Barzani başkanlığında, Başbakan Yardımcısı Kubad Talabani’nin katılımı ile haftalık olağan toplantısını gerçekleştirdi.
Başbakanlıktan yapılan açıklamaya göre, toplantıda ilk olarak Kürdistan Bölgesi Diyanet ve Evkaf İşleri Bakanı Piştiwan Sadık, “Vakıflar ve Diyanet İşleri Yüksek Kurulu” için hazırlanan taslak programını sundu.
Bakanlar Kurulu’nun oy çokluğu ile onayladığı program, Bakanlığa bağlı kurulun görevlerini, bileşimini belirleme, mülklerinin daha iyi yönetilmesini, üretimlerinin geliştirilmesini, bağış gelirlerinin daha iyi organize edilmesini amaçlıyor.
Toplantının ikinci gündeminde, Kürdistan Bölgesi'nde bireysel silahlanma, silah alım satımı ve bulundurulmasına ilişkin yasa ve yönetmeliklerin düzenlenmesi amacıyla hazırlanan yasa tasarısı İçişleri Bakanı Rêber Ahmed tarafından toplantı bileşimine sunuldu.
Tasarı, toplantıda belirtilen görüş ve önerilerin dikkate alınarak düzenlenmesi esasıyla oy çokluğu ile kabul edildi.
Tasarı, Kürdistan Bölgesi'nde silah temini, ruhsat ve silah alım satımına özel önemler kazandırıp silah bulundurma koşullarını sıkılaştırıyor. Bu tasarı ile Kürdistan Bölgesi'nde 1993’ten beri yürürlükte olan bireysel silahlanma yasasının değiştirilmesi öngörülüyor.
Toplantıda, Temiz Eller Komisyonu tarafından sunulan “Kürdistan Bölgesi Temiz Eller ve Yolsuzlukla Mücadele Ulusal Stratejisi” projesi de görüşüldü.
Kürdistan Bölgesi hükumeti ve ilgili makamlar tarafından hazırlanan kapsamlı proje, daha iyi ve şeffaf bir yönetim, kamu mallarının çarçur edilmesini önleme ve yolsuzlukları önlemeyi amaçlıyor ki bu plan mevcut kabinenin öncelikli planları arasında yer alıyor.
Bakanlar Kurulu, Temiz Eller Komisyonu’nun tavsiyeleri doğrultusunda stratejik planı onayladı. Ayrıca komisyonunun ilgili taraflarla koordinasyon ve işbirliği içerisinde, ayrıntıları da dikkate alarak stratejinin uygulanmasına yönelik mekanizmayı belirlemesi kararlaştırıldı.
Bakanlar Kurulu ayrıca, Başbakanlık tarafından sunulan eğitim ve yüksek öğrenim kurumlarında eğitimi ve atamaları denetlemek adına “Eğitim Merkezleri ve Müfredatının Güvenililirliği” adıyla bir meclis kurulması öneri değerlendirildi.
Bu meclisin kuruluş amacı ise, eğitim ve öğrenimin uluslararası standartlara uygun, güvenilir ve akademik olmasını sağlamak.
Bakanlar Kurulu, bir sonraki toplantıda görüşülmek üzere yönergeyi hazırlamaları konusunda ilgili bakanlık ve kurumları görevlendirdi.