Başkan Barzani: Kadınlar yetenekleriyle geleceği inşa etmeli

Başkan Barzani kadınların toplumdaki rolünü "çok önemli" olarak niteleyerek, "Kadınların kendi rollerini iyi bir şekilde yerine getirebilmeleri için her kapı açılmalıdır. Kadınlara sesleniyorum: Gücünüzle geleceği inşa edin; biz de tüm gücümüzle sizin yanınızdayız" dedi.

Başkan Barzani: Kadınlar yetenekleriyle geleceği inşa etmeli

Başkan Mesud Barzani, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani'nin ve birçok parti ile hükümet yetkilisinin katılımıyla, Kürdistan Kadınları Birinci Konferansı Erbil’de gerçekleştirildi.

Başkan Barzani konferansta bir konuşma yaptı ve kadınların toplumdaki rolünün önemine değinerek şöyle dedi:

"Kürt kadınının rolü hiçbir zaman erkekten daha az olmamıştır, hatta bazı zamanlarda daha fazla olmuştur. Eylül ve Gulan devrimlerinde, IŞİD’e karşı savaşta çok belirgin bir rolleri olmuştur."

Konferans, “Gücümüzle geleceği inşa ediyoruz” sloganıyla düzenlendi. Başkan Barzani bu slogan hakkında şöyle dedi:

"Sloganınız çok güzel. Ben de size sesleniyorum, gücünüzle geleceği inşa edin, biz de tüm gücümüzle sizin yanınızdayız."

Başkan Barzani konuşmasının bir bölümünde çocukların eğitilmesinde kadının rolüne dikkat çekerek "Şimdi çok büyük bir görev omuzlarınızda: yeni neslin eğitimi. Ne yazık ki Kürdistan halkının düşmanları, gençlerimizi yoldan çıkarmak için çok çaba gösterdiler. Bana göre bu, tank, uçak, hatta kimyasal silahlar ve Enfal savaşından bile daha tehlikeli ve büyüktü" ifadelerini kullandı. 

Başkan Barzani toprak ile halk arasındaki ilişkiye de değinerek  "İnsan toprağı yoksa başıboş kalır; değersizleşir; kimse kıymetini bilmez. Toprak da eğer bir millete ait değilse, hiçbir anlamı kalmaz. Bu yüzden insan ve toprak birbirine bağlıdır" dedi. 

“Kadının önemi ve kadın hakları bizim için çok çok kutsaldır” diyen Mesud Barzani, 120 yıl önce Şeyh Abdulselam Barzani ve ardından Şeyh Ahmed, kadın haklarını savunmuş ve kadına saygının korunması gerektiğini vurguladı. Barzani, bu anlayışın Barzan’da o dönemde temellerinin atıldığını ve bunun toplum için bir onur ve gurur kaynağı olduğunu belirtti.

Başkan Barzani bir kez kadınların toplumdaki rollerini vurgulayarak şunları dile getirdi: 

"Kadınların kendi rollerini iyi bir şekilde görebilmesi için her kapı açılmalıdır. Eminim ki rolünüzü yerine getirebilirsiniz. Bir kez daha sizin sloganınızı hayata geçirmenizi istiyorum; biz de tüm gücümüzle sizin yanınızdayız."

Başkan Barzani’nin konuşma metni:

Yüce ve Merhametli Allah’ın adıyla
Değerli kadınlar ve kız kardeşlerim,
Değerli katılımcılar,

Bugün bu ilk konferansta sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyum. Umarım sonuçları hepimizin beklediği düzeyde olur ve bu başlangıç, bundan sonra daha büyük adımlara vesile olur. Bence bu çok anlamlı bir etkinliktir ve inşallah başarılı olacaktır.

Belki tekrar gibi olacak ama söylenmesi gerekir; bir kez daha tekrar ediyorum ki, Kürt kadınının rolü hiçbir zaman erkeğinkinden eksik olmamıştır, hatta bazen daha fazla olmuştur. Eylül Devriminde, Gulan (Mayıs) Devriminde, IŞİD savaşında çok önemli roller üstlenmişlerdir. Özellikle Gulan Devriminde anne olmuş, öğretmen olmuş, çiftçi olmuş, ve hatırladığım kadarıyla bir konuşmamda demiştim ki – hangi vesileyle olduğunu hatırlamıyorum – ama gerçek budur.

Hava daha aydınlanmadan önce çocuklarını sığınaklara, mağaralara götürmek zorunda kalıyorlardı, köylerinin uçaklar tarafından bombalanmasından korkuyorlardı. Defalarca anneler çocukları ile birlikte şehit düşmüştür. Peşmergenin yemeği de Kürt kadınının omzundaydı. Cephedeki o Peşmerge, annesinin, ailesinin ya da kız kardeşinin çocuklara göz kulak olduğunu biliyordu. Bu yüzden Kürt kadını hakkında ne söylense azdır

“Kızlarımız IŞİD’e karşı kahramanca savaştılar”

Gulan Devriminde de aynı şey geçerliydi. Örneklerimiz çok; Dayka Emîne, Dayka Helîme, Dayka Ayşe gibi. IŞİD savaşında da kızlarımız büyük acılar çektiler, bu da bizim için bir onur kaynağıydı. Defalarca çatışmalara girdiler, ya da IŞİD saldırısına uğradıkları yerlerde çok kahramanca savaştılar.

Kadınların üniversitelerde, enstitülerde, başka birçok alanda ve yerde belirgin rolleri olduğunu görmek beni çok mutlu ediyor. Her alanda Kürt kadını kendi rolünü üstlenmelidir.

Sloganınız çok güzel: “Gücümüzle geleceği inşa ediyoruz.” Ben de diyorum ki: Gücünüzle geleceği inşa edin. Biz de yanınızdayız.

“Leyla Qasım direnişin sembolü oldu”

Irak’ta ilk kez bir kadının idam edilmesi – ki o da bir Kürt kızıydı – mücadelenin, direnişin, fedakârlığın, boyun eğmemenin sembolü oldu. O da Leyla Qasım’dı. Gidip Ahmed Hasan Bekir’e bir mektup yazması istendi, “Af dile, sen kadınsın, affederiz” dediler. Ama o “Siz benim için bir değer ifade etmiyorsunuz.  Ben size af mektubu yazmam, ben kendi milletimden af diliyorum” dedi.

“Kahraman Peşmergeler, bu aslan kadınların elinde yetişmişti”

Kürt kadınının örnekleri çoktur. Gerçekten o kahraman Peşmergeler, bu aslan kadınların elinde yetişmişti. Şimdi çok kutsal ve önemli bir görev sizin omuzlarınızda: bu yeni nesli eğitmek.

Ne yazık ki Kürdistan halkının düşmanları gençlerimizi yoldan çıkarmaya çok çalıştılar. Bu yoldan bize karşı yaptıkları savaş, bana göre tank ve uçak hatta kimyasal ve Enfal savaşından daha tehlikeli ve daha büyüktü. Bir genç yetiştirilip büyüdüğünde, kendi toprağına hiçbir bağlılığı yoksa, nereye gider?

“Toprağı olmayan değersizdir”

Bir insanın içinde halkına ve vatanına karşı bir sevgi beslemiyorsa,  değersiz olur, başıboş olur. O genç eğer eğitilmiş ve büyümüşse ama toprağına sahip çıkmıyorsa, nereye gider? İnsan toprağı olmadan başıboştur, kıymetsizdir, kimse onun değerini bilmez. Toprak da üzerinde millet olmazsa, hiçbir anlamı kalmaz. Bu nedenle insan ve toprak birbirine bağlıdır.

“Ulusal bilinç gelişiyor”

Tüm alanlarda rolünüzü üstlenmenizi istiyorum. Ama özellikle bu konuda büyük bir çaba göstermeniz gerekir. Topluma girin, annelere bu tehlikeyi anlatın. Çünkü bu, karşımıza çıkmış büyük bir tehlikedir ve ne yazık ki ciddi etkileri de olmuştur. Şimdi durum daha iyidir.

Son zamanlarda doğru bir yolda Avrupa’da ve Kürdistan’da ulusal bir bilincin oluştuğunu görmekten mutluyuz ve umutluyuz. İnşallah bu bilinç devam eder ve daha da gelişir.

“120 yıl önce Barzan’da Kürt kadının hakları korundu”

Kadının önemi ve kadın hakları bizim için çok çok kutsaldır. Çünkü 120 yıl önce şehit Şeyh, büyük Şeyh, Şeyh Abdulselam Barzani ve ardından Şeyh Ahmed bu hakların korunması gerektiğini vurguluyorlardı. Kadının onurunun korunması gerektiğini söylüyorlardı. Bu, Barzan’ın ve Barzan Tarikatı’nın neden çok ileride olduğunun sebeplerindendir. Çünkü geçmişte yaygın olan bazı çarpık anlayışları hiçbir şekilde kabul etmediler. Ne yazık ki bazı yerlerde hâlâ kalıntıları var. Kız çocuklarının zorla evlendirilmesi gibi durumlar bana göre büyük bir suçtur. Kadın ve erkek eşit haklara sahip olmalıdır. Kadına alan tanındığında, kendi varlığını hisseder.

Bu yüzden biz gururluyuz ki 120 yıl önce Barzan’da bu kadın onuru, kadın rolü ve kadının değeri temelleri o zaman atılmıştır. Bu bizim için bir gurur ve övünç kaynağıdır.

“Binlerce anne çocuklarıyla birlikte canlı canlı toprağa gömüldüler”

Yarın Enfal Günü’dür. Yüzlerce ve hatta rahatlıkla diyebilirim ki binlerce anne çocuklarıyla birlikte canlı canlı toprağa gömüldüler. Biz tüm o şehitlerin ruhuna selam gönderiyoruz. Özellikle çocuklarıyla birlikte gömülen o annelerin ve toplu mezarlarda bulunanların. Defalarca gördük ki anne ve çocuğu birlikte şehit olmuşlar. Önemli olan mücadeleye devam etmektir. Kendimizi bırakmamalıyız. Her kapı, her alan kadınlara açılmalıdır ki kendi rollerini iyi şekilde yerine getirebilsinler.

Eminim ki rolünüzü başarıyla yerine getireceksiniz. Bir kez daha vurguluyorum, kendi sloganınızı hayata geçirin, biz de tüm gücümüzle yanınızdayız.

Sizlerin daha fazla vaktinizi almak istemem. Konferansınız için başarılar diliyorum ve başarılı olmanızı temenni ediyorum. /Rudaw

Çok teşekkür ederim…”