Birleşmiş Milletler Rojava için çağrıda bulundu

Rojava’daki durum, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısının önemli gündem maddelerinden biri oldu. BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen ile ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Shea, bölgedeki çatışmaların hem sivil ölümlerine yol açtığına hem de IŞİD'le mücadeleyi sekteye uğrattığına dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler Rojava için çağrıda bulundu

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) düzenlenen Ortadoğu konulu toplantıda, Suriye ve Rojava’da yaşanan gelişmelerle ilgili ülke temsilcilerini bilgilendirdi ve aylık raporunu sundu.

Pedersen, Rojava’da Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile Türkiye ve Türkiye'nin desteklediği Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı silahlı gruplar arasında hala çatışmalar yaşandığına dikkati çekti.

BM Suriye Özel Temsilcisi Pedersen, bu çatışmaların sivil altyapıyı etkilediğini ve sivil ölümlerine yol açtığını kaydetti.

“Suriye’de yeni çatışmaların önlenmesi önemlidir”

Geir Pedersen, "Şu ana kadar herhangi bir ilerleme kaydedilememesine rağmen (Suriye) geçici hükümeti yetkilileri ile DSG arasında doğrudan bir kanal açmasını memnuniyetle karşılıyorum” dedi.

“ABD, Türkiye ve bölgesel ve Suriyeli ortaklarımızı, kuzeydoğu Suriye'de barış ve istikrarı sağlayacak gerçek anlaşmalar üzerinde birlikte çalışmaya şiddetle teşvik ediyorum” diyen Pedersen, "Suriye'de sivillerin, istikrarın, ekonominin, geçiş sürecinin, IŞİD'le mücadelenin ve uluslararası barış ve güvenliğin ciddi şekilde etkilenmesine yol açabilecek yeni çatışmaların önlenmesi önemlidir” ifadelerini kullandı.

“Kuzeydoğu Suriye’deki çatışmalardan endişeliyiz”

Toplantıda ABD'nin BM Yardımcı Temsilcisi Dorothy Shea da Rojava’daki çatışmalara dikkat çekerek bu durumun DSG’nin IŞİD'e karşı mücadeleye yoğunlaşmasını engellediği belirtti.

Dorothy Shea "Suriye'nin kuzeyinde devam eden silahlı çatışmalar bizi kaygılandırıyor. ABD, yerel ortaklarının IŞİD'e karşı mücadeleye ve kontrolleri altındaki hapishane ve kampların güvenliğini sağlamaya odaklanabilmeleri için ateşkesi sürdürmeye devam edecek” diye konuştu.

“ABD'nin kamplara yönelik yardımı sonsuza kadar devam edemez”

Dorothy Shea, DSG'nin kontrolü altındaki kamplar için "ABD'nin yardımları, Suriye'deki El-Hol ve Roj mülteci kamplarının yönetilmesi ve güvenliğinin sağlanmasında, kritik olarak da DSG tarafından yönetilen ve binlerce IŞİD militanını tutan tesislerde hayati bir rol oynamıştır, ancak bu yardım sonsuza kadar devam edemez" dedi.

“Suriye'nin geleceğinde IŞİD veya PKK/YPG/SDG'ye yer yoktur”

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Yıldız ise, "Suriye'nin geleceğinde IŞİD veya PKK/YPG/DSG’ye yer yoktur. Bu terörist grupların varlığına son vermek, barışçıl, bağımsız ve siyasi olarak birleşik bir Suriye için ön koşuldur” dedi.

Yıldız, “YPG ve DSG’nin, PKK'den ayrı bir oluşummuş gibi kabul edilemeyeceğini, Suriye'de DSG adını kullanan YPG'nin Kürtlerin meşru temsilcisi olmadığını” söyledi.

DSG’nin kontrolü altındaki IŞİD kamplarını ve hapishanelerini “bahane ettiğini” belirten Yıldız, "Bu terör örgütleri içindeki Suriyeli olmayan unsurlar ülkeyi terk etmelidir. PKK/YPG unsurlarının geri kalanı tüm silahlarını bırakmalıdır” diye konuştu.

Türk Büyükelçi, Suriye'deki geçiş sürecinde yeni devlet yapılarının "geniş halk desteği ve şeffaflıkla kurulması" umudunu dile getirdi.

“Minbic’de 25 bin kişi yerinden edildi”

BMGK toplantısında daha sonra söz alan BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Joyce Msuya da SMO’nun Minbic’e saldırısı nedeniyle 25 binden fazla insanın yerinden edildiğini ve düzinelerce sivilin öldüğünü söyledi.

Msuya, çatışmaların, Tişrin Barajı'ndaki onarım faaliyetlerini engellemeye devam ettiğini ve bölgedeki insanları su ve elektrikten mahrum bıraktığını belirtti.

“Suriye’de Kürt meselesi hala çözülmedi”

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya da Suriye’de Kürt meselesinin hala çözülmediğini söyledi.

Yunanistan, Danimarka ve Fransa temsilcileri de Suriye'deki Kürtlerin haklarının korunması gerektiğine dikkat çekti.