BM Genel Sekreteri'nden Rojavalı Kürt doktora övgü dolu sözler
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonia Guterres, Covid-19 salgınına karşı verdiği mücadeleden ötürü Rojavalı Kürt doktor Heval Kelli'ye övgü yağdırdı.
Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan daha sonra dünyanın dört bir yanına yayılan koronavirüs salgını nedeniyle her geçen gün yüzlerce insan hayatını kaybediyor. Dünyanın birçok ülkesinde virüsün aşısını bulmak için çalışmalar yürütülüyor. Rojavalı Kürt Dr. Heval Kelli’de bunlardan sadece biri.
Yıllar önce ailesiyle birlikte Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) göç eden Kelli şu anada ülkede kardiyolog olarak akademik hayatına devam ediyor.
Dr. Heval Kelli ABD’de bulunan Kürt Amerikan Tabipleri Birliği'nde (KAMA) görev yapan diğer sağlık uzmanlarıyla birlikte çevrimiçi bir şekilde yüzlerce insanı Covid-19 salgınına karşı nasıl önlem alacaklarını aktarmayı başardı.
Dr. Kelli ve arkadaşlarının başarısı BM Genel Sekreteri Antonia Guterres kadar ulaştı. Video konferansla Dr. Heval Kelli’yle görüşen Guterres, hikayesini kendisiyle paylaştığı için Kelli'a teşekkür etti.
Guterres, Dr. Heval Kelli’e, “Mültecilerin ve göçmenlerin çözümün nasıl bir parçası olabileceğinin kanıtısınız. Çok başarılı bir doktorsun. İçinde yaşadığınız toplumun refahına katkıda bulunuyorsunuz. Başarı hikâyenizin başkalarına anlatılması çok önemli ”diyerek kendisini övdü.
Dr. Heval Kelli ise mültecilerin ABD’de büyük yatırım yaparak rol oynayabileceklerini belirterek, “ Mülteciler koronavirüs ile mücadelenin bir parçası olmalarına ihtiyacımız var, özellikle bizi kabul eden ülkelerde destekleyici rolü üstlenebiliriz” diye yanıt verdi.
Dünyanın dört bir yanından Kürtlere çevirim içi ulaştıklarını ve salgından nasıl korunacaklarının eğitimini verdiklerini aktaran Kelli, bu süreçte çok fazla insana yardımcı olduklarını söyledi.
Heval Kelli 1984 yılında Rojava’da dünyaya geldi. 12 yaşındayken ailesinin BAAS rejiminin baskılarından dolayı 1996 yılında Almanya’ya göç etti.
Kelli o yılları şöyle anlattı:
“Ne yazık ki, Almanya'da kalmamız için ikamet izni verilmedi ve ABD'ye başvurmak zorunda kaldık. 2 yıl geçtikten sonra Amerika'da yaşamaya hak kazandık. 11 Eylül 2001 olaylarından iki hafta sonra Gürcistan'ın Clarkston kentine vardık.
Zor günlerden geçtik ve ailemi desteklemek için çalışmak zorunda kaldım. Lisedeyken her gün okul çıkışı bir restoranda bulaşıkçı olarak çalışıyordum. Bahçıvanlık yaptım ve bahçeleri temizledim. Böylece aileme destek oluyordum.”
Rojavalı Kürt doktor, bütün zorluklara rağmen önce liseyi daha sonra Tıp Fakültesini bitirmeyi başardı.
Kardiyolog olmasının yanı sıra Kelli, salgının getirdiği kriz sırasında mültecileri teşvik etmek ve savunmak için BM mülteci ajansı (UNHCR) ile de gönüllü olarak çalışmaya başladı.
Kelli bu süreçle ilgili şunları söyledi:
“Hayatımızın bu kötü döneminde (Covid-19 salgını sırasında) mültecilerin ve göçmenlerin ön cephede olduklarını göstermek istedik.”
36 yaşındaki Kelli, kendisi gibi kardiyolog olan Kazeen Abdullah ile evli ve 1 yaşında Amed adında oğulları var.