BM Güvenlik Konseyi Suriye için toplandı: Rojava ön plana çıktı

İsrail’in Suriye’ye yönelik hava saldırıları sonrası Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi acil olarak toplandı. Toplantı her ne kadar İsrail’in saldırıları için düzenlenmiş olsa da, Rojava ana gündem maddesi olarak öne çıktı.

BM Güvenlik Konseyi Suriye için toplandı: Rojava ön plana çıktı

Toplantıda Fransa, Yunanistan ve Türkiye, konuşmalarında Rojava’ya özel bir yer ayırdı.

BM Güvenlik Konseyi Başkanı ve Fransa Temsilcisi Jerome Bonnafont, “Suriye’nin kuzeydoğusunda geçici yönetim ile Demokratik Suriye Güçleri (DSG) arasında imzalanan anlaşma, Suriye’nin birliği ve Suriyeli Kürtlerin hak ve çıkarlarının garanti altına alınması için müzakere yoluyla çözüm adına olumlu bir ilk adım” dedi.

İsrail’in saldırıları kınandı

Toplantıda birçok ülke, İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırılarını kınadı.

Yunanistan’ın BM Temsilcisi Evangelos Sekeris, “Suriye’nin kuzey ve kuzeydoğusuna yönelik saldırıları, özellikle Tişrin Barajı’na yapılanları kınıyoruz. Tişrin Barajı, bölgenin su güvenliği için kritik öneme sahip” dedi.

Sekeris, Suriye rejiminin çöküşünden sonra Yunanistan’ın Suriye halkını desteklediğini vurgulayarak, ülkenin yeniden inşasının ancak tüm toplulukların, yani Aleviler, Hristiyanlar, Dürziler ve Kürtlerin haklarını koruyan kapsayıcı bir siyasi geçişle mümkün olacağını belirtti.

Türkiye: Terör örgütleri ortadan kaldırılmalı

Türkiye’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Fikriye Aslı Güven, toplantıda yaptığı konuşmada, “Terör örgütleri ortadan kaldırılmalı, tüm silahlı gruplar silahlarını Suriye devletine teslim etmeli” dedi.

Güven, “Suriye topraklarındaki tüm terörist unsurlar çıkarılmalı” diyerek, Rojava’daki gözaltı merkezleri ve kampların güvenliğinin derhal Suriye yönetimine devredilmesi gerektiğini vurguladı.

Fikriye Aslı Özgüven, Türkiye’nin bu süreçte Suriye ile iş birliğine hazır olduğunu ekledi.

“Suriye yönetimi ile DSG anlaşmasını yakından takip ediyoruz”

Güven, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sayın Başkan, DEAŞ, PKK, YPG ve DSG adıyla bilinen terör örgütlerinin Suriye’den temizlenmesi, kalıcı barış ve birlik için şarttır. Bölge ülkeleriyle iş birliğine öncelik veriyoruz. Geçen ay Türkiye, Ürdün, Irak, Lübnan ve Suriye arasında gerçekleşen toplantı, bölgesel sahiplenme ve kolektif iradenin güçlü bir örneğiydi. Suriye yönetimi ile sözde DSG arasında yapılan anlaşmayı da yakından izliyoruz.”

İsrail: Gerekirse yine saldırırız

Güvenlik Konseyi’nin neredeyse tüm üyeleri İsrail’e saldırıları durdurma çağrısı yaptı.

Ancak İsrail’in BM Temsilci Yardımcısı Jonathan Miller, “Suriye’nin güneyinde, düşman güçler ve yabancı silah sistemleri tarafından organize edilen terörist hücrelerin işaretlerini tespit ettik. Operasyon yaptık ve gerekirse yine yaparız. Bu operasyonlar genişleme amacı taşımıyor, sadece güvenlik ihtiyaçları ve önleme amaçlıdır” dedi.

Suriye: Yeniden inşa çabalarımız engelleniyor

Toplantı sonrası Suriye Temsilcisi Kusay Al-Dahhak, Rûdaw’a yaptığı açıklamada, ülkeyi yeniden inşa etmeye çalıştıklarını ancak bu saldırı ve çatışmaların önünde engel oluşturduğunu belirtti.

Suriye’nin BM Temsilcisi Al-Dahhak, şunları söyledi:

“Bu toplantıyı talep ettik ve Cezayir ile Somali’nin yanı sıra New York’taki Arap grubu tarafından desteklendik. Bu, 22 Arap ülkesinin İsrail’in Suriye’ye yönelik tekrarlanan saldırılarına karşı çağrımıza destek verdiği anlamına geliyor. Güney Suriye’deki geniş bölgelere asılsız iddialarla saldırılar düzenleniyor. Güvenlik Konseyi’ni bu saldırılara karşı kararlı ve acil bir şekilde harekete geçmeye çağırdık.”

İki ana gündem maddesi öne çıktı

Acil olarak toplanan toplantıda iki konu ön planda yer aldı.

Birincisi, İsrail’in Suriye’ye yönelik saldırıları ile Rojava’daki çatışma ve kaosun durdurulması talebiydi.

İkincisi ise Suriye’deki farklı toplulukların haklarıyla ilgiliydi. BM, bu ayın sonunda son çatışmalar ve gelişmeler hakkında kapsamlı bir rapor hazırlayacak.