Davutoğlu, Diyarbakır'a heyet gönderdi: Kürtlerle ilgili neler konuşuldu?
Türkiye eski Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun yeni parti kurma çalışmaları kapsamında Diyarbakır’a bir heyet göndererek bazı Kürt siyasetçi ve akademisyenlerle “Kürt Sorunu” konusunda görüş alışverişinde bulunduğu öğrenildi.
Geçtiğimiz mayıs ayında, yeni parti kuracağı iddia edilen eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun partisinin ilanını Diyarbakır’da yapacağı kulis dedikodularına yansımıştı. Ancak Davutoğlu, Diyarbakır’da katıldığı iftar programında iktidara eleştiri yöneltmekle yetinmişti.
Bununla birlikte Davutoğlu'nun son dönemdeki çıkışları, yeni bir siyasi hareketin zemini olarak değerlendiriliyor. Davutoğlu’nun bu kamsamda Diyarbakır’a bir heyet göndererek bölgede hem nabız yokladığı ve hem de yeni hareketin Kürt sorununa yaklaşımı ne olmalı konusunda bölgedeki siyasiler ve akademisyenlerden görüş aldığı ortaya çıktı.
"Kürt Sorununun çözümü konusunda görüşümü sordular"
Söz konusu heyetle görüşenlerden biri de Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD) yöneticilerinden Abdulhay Okumuş.
Rûdaw’a konuşan Okumuş, “Davutoğlu, sözcüsü ve ekibi burada birçok kişi ile görüştü, ben de onlardan biriydim. Genelde öğrenmek istedikleri konu, ‘Kürtlerle nasıl uzalaşı içerisinde, barışık olacakları ve Kürt oylarını nasıl alabileceklerine dairdi” dedi.
Kendisine de “Kürt sorunu nasıl çözülebilir?” sorusunu yönelttiklerini ifade eden Abdulhay Okumuş, bu soruya verdiği cevabı ise şu şekilde dile getirdi:
“Görüşmede onlara, şüphesiz Kürt Sorunu ulusal bir konu, bir ülkenin sorunudur. Bu yüzden bir partinin tek başına çözebileceği bir konu değildir. Fakat siz Türkiye sınırları içerisinde bu konuda başarılı olmak istiyorsanız Kürtlerle karşılıklı uzlaşı içerisinde olmalısınız. Bunun için de ilk başta Kürtçe’nin eğitim dili olması şarttır. Kürtler için bu olmazsa olmazdır. İkincisi Kürt kimliği tanınmalı ve bu tanım anayasada yer almalıdır. Fakat bununla birlikte Ahmet Davutoğlu’nun başbakan olduğu dönemin backgroundunda hendek olayları, HDP’li vekillerin dokunulmazlıklarının kaldırılması gibi adımlar var. Bu nedenle bölgede size karşı ve özellikle de Davutoğlu’na karşı bir inanç kırılması vardır, dedim. Bunun aşılması için de zamana ihtiyaçları olduğunu, bu konuyu programlarına almaları gerektiğini ve samimi olduklarının görülmesi gerektiğini belirttim. Yani bu minvalde adım atıp Kürtleri ikna etmedikleri taktirde Kürtlerin kolay kolay onlara oy vermeyeceğini dile getirdim.”
DDKD’li Abdulhay Okumuş, heyettekilerin de belirttiği görüşlere katıldığını ve bu konuda gerekli çalışmaları yapacaklarını ifade ettiklerini söyledi.
"Davutoğlu'nun Kürtleri ikna etmesi daha zor"
Diyarbakır ziyaretinde Davutoğlu’nun doğrudan görüştüğü kişilerden biri de Akil İnsanlar Heyeti üyesi ve Dicle Üniversitesi'nde öğretim görevlisi olan Doç.Dr. Vahap Coşkun.
Rûdaw’a konuşan Coşkun, “Davutoğlu yeni parti çalışmalarını sürdürüyor. Türkiye’nin sorunları nelerdir neler yapılabilir konularında dosya hazırlıyor. Sadece Davutoğlu değil, Babacan da bu şekilde bir çalışma içerisinde” dedi.
Önümüzdeki bir-iki ay içerisinde bu yeni hareketlerin meydana çıkacaklarını ifade eden Vahap Coşkun, “Sizce Kürtleri ikna edebilecekler mi? şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:
“Nasıl bir siyaset yürüteceklerine bakmamız lazım. Her iki taraf da beyanatlarında ‘Kürt Sorunu var, bu sorun daha fazla demokrasi, hakların tanınmasıyla çözülür’ diyorlar. Fakat Kürt Sorunu daha çok boyutludur. Bölgesel boyutu, silah ve haklar boyutu var. bunu nasıl dile getirecekler bu konuda daha açık bir politika göstermiş değiller. Fakat hem Ali Babacan ve hem de Davutoğlu, ‘bu günkü siyasetle Kürt Sorunu çözülemez’ diyorlar. Kürtler bu dediklerine ikna olur mu? Buna da cevabı meydana çıkıp Kürtlere taahütlerini anlattıklarında verebileceğiz. Fakat bil hassa Davutoğlu açısından Kürtleri ikna etmesi daha zordur.”