DEM Parti heyeti, Adalet Bakanı Tunç ile görüştü: Öcalan'ın çalışma koşullarını değerlendirdik

Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) heyeti, yeni çözüm süreci kapsamında Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile görüştü.

DEM Parti heyeti, Adalet Bakanı Tunç ile görüştü: Öcalan'ın çalışma koşullarını değerlendirdik

DEM Parti heyetinde Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Sezai Temelli ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Öztürk Türkdoğan yer aldı.

Toplantı yaklaşık 2 saat sürdü

Gülistan Kılıç Koçyiğit, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Sayın Öcalan’ın çalışma koşullarının en önemli başlık olduğunu Sayın Bakan’a ifade ettik. Bu konuda önümüzdeki dönemde bazı gelişmeler görme şansımız da olacak diye düşünüyoruz" dedi.

Görüşmede, DEM Parti heyeti öncelikli olarak İmralı Cezaevi’nde tutulan Abdullah Öcalan’ın sağlık ve çalışma koşullarını gündeme getirdi.

Heyet, mevcut tecrit koşullarında Öcalan’ın çözüm sürecine katkı sunamayacağını belirterek, bu durumun hızla değişmesi gerektiğini Bakan’a iletti.

Farklı heyetlerin İmralı ziyaretleri gündemde

Heyet, yalnızca İmralı heyeti değil, farklı siyasi partilerden milletvekilleri, yazarlar, aydınlar ve gazetecilerin de Öcalan’la görüşmesi gerektiğini vurguladı. Bu taleplerin değerlendirilmesi gerektiğini belirten HDP, bu ziyaretlerin sürecin ilerlemesi açısından önemli olduğuna dikkat çekti.

Cezaevlerindeki hasta mahpusların durumu görüşüldü

Görüşmede cezaevlerinde bulunan hasta tutuklular da gündeme geldi. DEM Parti heyeti, sağlık durumu ağır olan mahpusların tahliye edilmesi gerektiğini ve mevcut uygulamaların insani, vicdani ve hukuki olmadığını dile getirdi. Adli Tıp Kurumu’ndan tahliye yönünde rapor almış kişilerin serbest bırakılması talep edildi.

Kamuoyunda “KOVID Yasası” olarak bilinen infaz yasasının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirten heyet, örgütlü suçlara yönelik ayrımcı uygulamaların kaldırılması gerektiğini ifade etti.

İdari gözlem kurulları eleştirildi

Cezalarını tamamlamalarına rağmen idari gözlem kurulu kararlarıyla tahliyeleri engellenen mahpuslar konusuna da değindi. Kurulların keyfi kararlarının ikinci bir cezalandırma işlevi gördüğünü belirten heyet, bu yapının demokratikleştirilmesini ve kararların objektif kriterlere dayandırılmasını talep etti.

Fotoğraf: DEM Parti basın

Disiplin cezaları ve şartlı tahliye kriterleri tartışıldı

Heyet ayrıca, cezaevlerindeki mahpusların hak arayışları sırasında aldıkları disiplin cezalarının şartlı tahliye süreçlerinde kriter olarak değerlendirilmesini de eleştirdi. Bu durumun kabul edilemez olduğunu ifade eden heyet, disiplin cezalarının yeniden düzenlenmesini istedi.

Adalet Bakanı talepleri not etti

Koçyiğit’in verdiği bilgilere göre Adalet Bakanı, talepleri dikkatle not aldı. Heyet üyeleriyle Bakan Yılmaz Tunç, karşılıklı görüş alışverişinin süreceği konusunda uzlaştı. Bakan Tunç, bazı yasal düzenlemeler konusunda çalışma sözü verdi.

Yeni görüşmeler ve İmralı ziyaretleri yolda

Görüşmede, gelecekte tekrar bir araya gelme konusunda da karşılıklı anlayış sağlandığı ifade edildi. Ayrıca, farklı heyetlerin İmralı Cezaevi’ne ziyaretlerinin gündeme gelebileceği ve bu konuda gelişmeler yaşanabileceği belirtildi.

Koçyiğit gazetecilerin sorularına da cevap verdi. Abdullah Öcalan’ın durumuna ilişkin bir soruya Gülistan Koçyiğit şu cevabı verdi:

“Sayın Öcalan'ın çalışma koşulları, sağlık güvenlik koşullarını kapsamlı bir şekilde değerlendirdik. İhtiyaç olduğunda görüş alışverişinde bulunmak üzere her zaman bir araya gelme konusunda sözleştik.”