DEVA Partisi, PKK törenine katılmama sebebini açıkladı: ‘Düğün sahipleri katılmıyor’

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili İdris Şahin, PKK’nin önümüzdeki günlerde Süleymaniye’de yapılması planlanan “silah bırakma törenine” partisinden katılım olmayacağını belirterek, “Sürecin sahibi olduğunu iddia eden MHP ve iktidarın büyük ortağı AK Parti’nin bu törene katılmayacağı yönünde net bir bilgi söz konusu. Dolayısıyla düğünün sahipleri katılmadıktan sonra misafirin orada bulunmasının bir gereği olmadığını düşünüyorum” dedi.

DEVA Partisi, PKK törenine katılmama sebebini açıkladı: ‘Düğün sahipleri katılmıyor’

Şahin, PKK’nin silah bırakma törenine katılım için bütün siyasi partilere davet gittiğini ifade etti.

“Bu sürecin ana aktörü ve şüphesiz ki amiral gemisi MHP ve yasal olarak sorumlusu da AK Parti iktidarının kendisi" diyen Şahin, ANKA’ya yaptığı açıklamada "Onların katılmadığı bir düğüne biz muhalefet olarak niye katılalım. Sürecin sahibi olduğunu iddia eden MHP ve iktidarın büyük ortağı AK Parti’nin bu törene katılmayacağı yönünde net bir bilgi söz konusu. Dolayısıyla düğünün sahipleri katılmadıktan sonra misafirin orada bulunmasının bir gereği olmadığını düşünüyorum. Benim şahsi kanaatim bu. Partimizin de katılmama yönünde bir iradesi var” ifadelerini kullandı.

12 askerin hayatını kaybetmesine ilişkin konuşan Şahin, “Süreç şu anda son derece iyi gitmiyor mu? Birbirlerinin ağzından bal damlıyor. İkili ilişkilerle oradaki bir şehidin cenazesini getiremezler miydi? Oradakilerden isteyip teslim alamazlar mıydı? Bu güven ilişkisini oluşturamamışlarsa bu ülkede kalıcı barışı nasıl sağlayacaklar, silahları tamamıyla nasıl bırakacaklar? Orada bir Türk askerinin cenazesinin teslimini bile sürecin muhatabı olarak onlardan isteyemiyorlarsa yarın ne yapacaklar” şeklinde konuştu.

Süreçle ilgili TBMM’de bir komisyon kurulmasının tartışıldığına işaret eden Şahin, şöyle devam etti:

“Komisyon kuracağız diyorsunuz, komisyona bütün partilerin katılmasını istiyorsunuz, o zaman Meclis’te bir kapalı oturum yaparsınız, gelip Meclis’i bilgilendirirsiniz. Ya da Meclis’in tamamını bilgilendiremiyorsanız, hiç olmazsa Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerin grup başkanvekillerini bilgilendirirsiniz.

Siz kendi aranızda kendi gruplarınızın dahi bilmediği konu hakkında Meclis’ten bir tasarrufta bulunmasını istiyorsunuz. Soruyorsunuz, AK Parti grubu ‘bilmiyorum’ diyor; MHP ‘bazı konularda bilgi sahibiyim’ diyor; DEM Parti diyor ki ‘bizim bildiğimiz sadece İmralı ile ilgili.’

Parlamentoda adrese teslim düzenleme mi yapılır? Temel felsefe olarak biz bu işin başarıya ulaşması için elimizden gelen her türlü olumlu katkıyı sağlarız.”