Ekonomist Zelyut: AKP 2013 ve 2018'de iki ölümcül hata yaptı
Ekonomist Evren Devrim Zelyut, AKP'nin iki ölümcül hata yaptığını, birinin 2013'te, ikincisinin ise 2018'de yapıldığını belirtti.
Ahval'de yer alan habere göre Zelyut'un yazısından ilgili bölüm şu şekilde:
"Biliyorsunuz 2008 yılında ABD piyasalarında Mortgage'e bağlı bir kriz ortaya çıktı. Finansal kurumlarda büyük bir yozlaşma vardı ve domino etkisi ile her kurum diğerini devirmeye başladı ve kredi zincirini vurup reel sektöre uzandı. Koca ABD'de durgunluk meydana geldi. Fed, faizleri indirdi ve ekonomide yatırımları artırmayı amaçladı. Bu yöntem işe yaramadı. Fed, ikinci silahını çekti, para basarak ekonomiyi canlandırmak istedi.
Fed piyasaya para sürdü. Basılan para 880 milyar dolar oldu. ABD ekonomisi 2008-2018'de basılan bu parayı iyi kullandı. Fed, basılan bu bol paranın ekonomi için enflasyon yaratmasından çekindiler. Bundan dolayı 2013'te ki AKP'nin ıskaladığı bir tarihtir bu, ve Fed başkanı Bernanke varlık alım programını yavaş yavaş kapatacaklarını ve faiz artışına gideceklerini ilan etti tüm dünyaya.
AKP ilk ölümcül hatasını burada yaptı. Neden? Bollaşan ABD parasına sırtını dayayan ekonomi sistemini değiştirmek için o yıllarda düğmeye basmadı. Dolar bol diye gerileyen bir kur gördük dünyada, AKP de mahareti kendinde gördü.
Peki neydi yapılan hata? Bollaşan ABD doları ve sahte cennet karşısında, imalat sanayi nasıl olsa dolar ucuz diye yarı mamul ve hammaddeyi Türkiye'de üretmek yerine ithalat yolunu seçti. Tarım sektörü de ucuz dolarla susturuldu ve ithalatla Türk köylüsü bitirildi. Bunun sonucu olarak da artan gıda fiyatları ve imalat sanayinde mamul fiyat artışı bizi enflasyonla karşı karşıya getirdi.
AKP, faizleri artırma sinyalini göremedi ve artan siyasi, jeopolitik risklere bağlı olarak yükselen kur nedeniyle Türk sanayi ve tarımını krize soktu.
İkinci ölümcül hatayı da 2018'de yaptı. Dışa bağlı bu imalat sanayini reformlarla dönüştürme yerine, KOBİ destek, cansuyu kredileri ile yanlış yolda ilerleyen firmaların yanlışına liderlik etti. Bunun sonucunda hemen her yıl gerçekleşen seçimlerimiz oldu. Seçimlerde bu kredilerle popülist bir politika izlendi. Yanlış ekonomik model beslendi. Bu bir hataydı."