Rusya: Kürtler Cenevre'de olmalıdır
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Kürtler tarafının Cenevre'de yapılacak Suriye görüşmelerine katılımının kendileri açısından gerekli olduğunu söyledi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Kürtler tarafının Cenevre'de yapılacak Suriye görüşmelerine katılımının kendileri açısından gerekli olduğunu söyledi.
Kürtlerin Cenevre-4 toplantısına katılımı ve yeni anayasada haklarının güvence altına alınması hakkında Zaharova, "Kürtlerin görüşmelere davet edilmesi konusunda Rusya'nın tavrını biliyorsunuz. Kürtlerin görüşmelere katılmasını gerekli görüyoruz” dedi.
Görüşmelere katılacak tarafları, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura ve BM'nin belirleyeceğini söyleyen Zaharova, "Bu sorunun muhatabı BM Özel Temsilcisi'dir” ifadesini kullandı.
Bugün Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un bazı Suriyeli muhalif gruplarla yaptığı toplantıya ilişkin ise Zaharova, "Toplantıda Suriye için yeni anayasa konusu görüşüldü. Şüphesiz yeni anayasa konusu görüşmelerin en önemli maddesi” dedi.
"Astana'da Kürtlere özerklik verilmesi önerilmişti. Biz öneride bulunmuyoruz sadece sorunları belirliyoruz. Suriye anayasasıyla ilgili görüşmeler için bir çerçeve oluşturduk ancak Suriye'nin nasıl yönetileceği ülkenin yeniden inşası Suriye'deki farklı etnik grupları ilgilendiren bir konu.
Bir dizi sorunu içeren bir liste hazırladığımız söyleyebilirim. Sorunları çözüme kavuşturulmalı, buna Suriyelilerin kendisi karar vermeli. Hiç kimseye baskı kurmuyoruz, sadece sorunları içeren bir liste hazırladık.”
Taslakta neler var?
-Ülkenin isminin Suriye Arap Cumhuriyeti yerine "Suriye Cumhuriyeti" olarak değiştirilmesi.
-Özerk bölgelerde Kürt kültürünün yaygın olduğu bölgelerde Kürtçe'nin Arapça'yla aynı statüde olması. Her bölgenin, devlet dili hariç çoğunluğun konuştuğu dilin resmiyette kullanılması.
-Merkezi hükümetin yetkilerinin sınırlandırılması ve merkezi bir sistemin olmaması.
-İsmi Halk Kurulu olan parlamentonun Halk Topluluğu olarak değiştirilmesi.
-Halk Topluluğu'nun yargı mensuplarını ataması. Suriye'nin mevcut anayasasında bu yetki cumhurbaşkanında.
-Cumhurbaşkanlığı makamına bir kişi bir kez aday olabilecek ve görev süresi 7 yıl olacak.
-Aday 40 yaşında ve Suriye vatandaşı olmalıdır. Adayın Müslüman olması şartının kaldırılması.