Erdoğan, Dörtlü Zirve'den istediğini alamadı
NATO zirvesi kapsamında Londra'ya giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile biraraya geldi.
Yaklaşık bir saat süren zirve sonrası ortak bir bildiri beklenmesine rağmen böyle bir bildiri yayınlanmadı, liderler ayrı ayrı açıklamalarını yapmayı tercih ettiler.
Macron zirve sonrası yaptığı açıklamada "Türkiye büyük bir ülke. Dinamik, etlektülel ve kültürel yaşamı var, saygı duyuyorum. Biz Fransa'nın çıkarlarını korumaya çalışıyoruz. Suriye sorununun çözümü için görüşmelerimiz sürüyor" dedi.
Merkel ise "Yapıcı ve yararlı bir görüşmeydi. Suriye konusunda ikili görüşmeler yapılabilir" ifadelerini kullandı.
Dörtlü zirvede Türkiye'nin YPG'nin "terör örgütü" olarak tanınmasının NATO belgelerine resmen girmesi yönündeki talebinin ele alınması beklentisi hakimdi. NATO ülkeleri liderleri ise Türkiye'nin "terör örgütü" tanımına katılmadıklarını çeşitli kereler ifade etmişlerdi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ABD Başkanı Trump ile bugün düzenlenen ortak basın toplantısında Türkiye'nin "terör örgütü" tarımına katılmadığını ifade etmişti.
Zirve öncesi Türkiye'nin "YPG'nin terör örgütü olarak kabul edilmesi" yönündeki görüşlerinin Nato tarafından kabul edilmeyeceğine ilişkin ilk işaretler Washington'dan geldi.
Zirve öncesi Türkiye’ye uyarılarda bulunan ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Ankara’nın tehdit algısının ittifakın geri kalanı tarafından paylaşılmadığını ve bu tıkanıklığı aşmak için YPG’yi terör örgütü olarak nitelemeyi desteklemeyeceğini belirtti.
Bu uyarı ABD'nin Nato Zirvesi'nde takınacağı tavrın da dışa vurumuydu. Her ne kadar Trump her zaman yaptığı gibi Türkiye ve Erdoğan'a övgüler dizse de, ABD'nin sahadaki müttefiği YPG'yle işbirliğini sürdüreceği yetkili ağızlardan bir daha teyit edilmiş oldu.
Nato Zirvesi öncesi gerçekleştirilen İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in katıldığı Dörtlü Zirve'nin ardından kısa bir açıklama yapmakla yetinen ve "Zirve gayet iyi geçti" ifadelerini kullanan Erdoğan'ın bu sözleri dahi zirvenin kendisi açısından olumlu geçmediğinin itirafı gibiydi.
Baltık ülkeleri kozunu kullanarak YPG'yi Nato nezdinde terör örgütü ilan ederek büyük bir zafer elde etmek isteyen Erdoğan'ın bu arzusuna ulaşabilmesi son derece imkansız görünüyor.