Esad'ın yeni hedefi
Suriye’de sekiz yıllık iç savaştan sonra Şam yönetiminin, petrol kuyularını yeniden kontrol altına alarak enerji sektöründe ilerlemeyi hedeflediği belirtiliyor.
Suriye’de sekiz yıllık iç savaştan sonra Şam yönetiminin, petrol kuyularını yeniden kontrol altına alarak enerji sektöründe ilerlemeyi hedeflediği belirtiliyor.
Rudaw'ın haberine göre, özellikle Suriye’nin orta kesiminde bulunan kentlerdeki petrol yataklarında yeni yatırım planlarını devreye koymayı amaçlıyor.
Türkiye’nin Rojava’ya operasyonu sonrası Rusya ivedilikle Suriye yönetimi ile Demokratik Suriye Güçlerini (DSG) bir araya getirerek anlaşmalarını sağlamıştı. Daha sonra DSG kontrolündeki bazı bölgeler, Esad yönetimine devredildi. Rakka’da bulunan petrol kuyuları DA söz konusu bölgelerin başında yer alıyor.
Esad güçlerinin, 19 Ekim’den itibaren Humus, Hama ve Rakka’dan başlayarak Irak-Suriye sınırına kadar devam eden bölümün tamamında hâkimiyet sağladığı kaydediliyor.
Bölgede üçgen olarak tanına petrol kuyularının, Suriye Petrol Bakanlığı tarafından kontrol edilmeye başlandığı ifade ediliyor.
IŞİD savaşı ve uluslararası güçlerin hava saldırıları nedeniyle bölgede bulunan petrol kuyularında büyük tahribatlar meydana geldiği, bu nedenle yeni tarımların yapılmasına ihtiyaç duyulduğu görüşü dile getiriliyor.
ABD Başkanı Donald Trump’ın Rojava’dan çekilme kararı sonrası ABD askerlerine “Suriye’deki petrol kuyularının korunması” misyonunu vermesine dikkat çekilen haberde, "Fırat’ın doğusunda bulunan petrol kuyularının çoğu SDG’nin hakimiyetinde bulunuyor. Bölgenin en büyük petrol kuyuları olan Rımelan, EL Ömer ve Suveydiye DSG ve ABD güçleri tarafından kontrol ediliyor. Dolayısıyla Suriye hükümetinin DSG ve ABD’nin hâkimiyetinde bulunan petrol kuyularında yatırım yapma olasılığı düşük olması nedeniyle ülkenin Rakka’ın çeversi ile güney ve orta kesimlerinde bulunan petrol yataklarında yatırım yapmayı amaçlıyor" deniyor.
Muhalefetin kurduğu geçici hükümette bir süre Enerji Bakanı olan Abdülkadir Allaf, AL-Monitor’a verdiği demeçte, “Suriye rejiminin kontrolünü sağladığı bölgelerdeki petrol kuyularını onarıp yeniden yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisini çekerse bile yine de petrolü dışarıdan almaya ihtiyacı vardır. Rejim kontrolündeki doğalgaz sahaları elektrik santrallerindeki doğalgaz ihtiyacıyla iç ihtiyaçlarını karşılamaya yetiyor” açıklaması yaptı.
British Petroleum’ün verilerine göre, 2008 yılında, Suriye’nin günlük petrol üretimi kapasitesi 406 bin varile ulaşıyordu. 2011 yılında ise 353 bin varile geriledi. İç savaşın devam ettiği 2018 yılında ise günlük 24 bin varile geriledi. Suriye’nin 2011 yılında doğalgaz üretim kapasitesi 4.7 Milyar Sm3 ulaştı. Ancak son yıllarda doğalgaz üretiminden ciddi düşüş yaşanarak, 3.6 Milyar Sm3’e geriledi.
Ekonomi Uzmanı Nasır Temmimi, İran’ın Suriye’ye sevkiyatını gerçekleştirdiği günlük petrol kapasitesinin 110 bin varil olduğunu söylüyor.