Hatimoğulları: Kayyım yasası lağvedilsin, yerel yönetimler güçlendirilsin

Diyarbakır’da konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, kayyım yasasının lağvedilmesi ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesi çağrısında bulunarak "Demokratik topluma giden yol buradan geçer” dedi.

Hatimoğulları: Kayyım yasası lağvedilsin, yerel yönetimler güçlendirilsin

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu'nun 2 gün sürecek ara dönem toplantısı Sezai Karakoç (Çand Amed) Kongre Merkezi'nde başladı.

Bugün yapılan Demokratik Yerel Yönetimler Kadın Toplantısı'na, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar da katıldı.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, 1 yıllık belediyecilik pratiklerini tartışacaklarını belirtti.

“Kadın yaşamdır, yaşam kendini yönetmektir” diyen Tülay Hatimoğulları, "Kadının yaşamı yönetmesi, başta kendi hayatı olmak üzere toplumdaki bütün farklılıklarla bir arada yaşam kültürünü örgütlemesi, özgürlük anlayışının toplumun bütün hücrelerine derinlemesine işlemesini sağlaması hepimizin ortak görevidir. Bu toplumda ve dünyada, bu kentte, biz tek başımıza yaşamıyoruz. Başka canlılar da yaşıyor" dedi.

“Kayyım yasası lağvedilsin”

Tülay Hatimoğulları, “kadın özgürlükçü belediyecilik anlayışıyla tüm canlıları koruyan bir pratiği hayata geçirmeye çalıştıklarını” söyledi.

Tülay Hatimoğulları, belediyelere atanan kayyımlara işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

"Bu kayyımlar bir yandan Kürt halkının seçme ve seçilme hakkını elinden almak isteyen anlayışın sonucu, öte yandan da kadın temsiliyetine, eşbaşkanlık ve eşit temsiliyete karşı vurulmak istenen kocaman bir darbedir. Ama her kayyım atanmasından sonra hiçbir şekilde pes etmedik. Halk içerisinde çalışmalarımızı devam ettirdik.

Her seçimde gücümüzü biraz daha katlayarak, bütün baskılara rağmen yol aldık. Buradan kayyımcı zihniyete bir kez daha sesleniyoruz. Bugün barışın ve demokratik toplum sürecinin konuşulduğu bir dönemde kayyımcı anlayış ve baskıcı rejimin gerçekten artık son bulması gerekiyor.

Bugün atılacak en temel adımlardan birisi; kayyım yasasının bir an önce lağvedilmesi ve atanmış kayyımların geri çekilmesidir. Gitsinler valilik kaymakamlık yapsınlar, halkını seçtiği belediye eşbaşkanları görevlerinin başına gelsin.

Bu toplumun en doğal hakkıdır. Başta Türk halkı olmak üzere bu coğrafyada bulunan kayyım atanan belediyelerdeki bütün seçmenin ve yurttaşın en doğal en temel hakkıdır.”

 İBB’ye operasyona tepki

 İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik soruşturmaya tepki gösteren Tülay Hatimoğulları, "Demokrasinin asgari koşulu seçme ve seçilme hakkıdır. Seçimin demokratik bir zeminde gerçekleşmesidir. Bunların insanların elinden aldığınız zaman geriye otokratik bir rejim kalır, otoriter faşizan bir rejim kalır. Bunun kabul etmek mümkün değil. Şimdi kayyımcı zihniyetin batıda hızla yayıldığını görüyoruz. Bakın sadece belediyelere değil, İstanbul Barosu'na, Türk Tabipler Birliğine, üniversiteler birçok işletmeye kayyım atandığını biliyoruz. Bunu asla kabul etmiyoruz. Yine 14 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne dönük gerçekleşen operasyonu asla doğru olmadığımızı bir kez daha altını çiziyoruz. Seçilmişi hapse koyamazsınız. Bu operasyonun dördüncü dalgasının yapıldığının haberiyle uyandık bugün. Bunları kabul etmek mümkün değildi. Bu antidemokratik uygulamaların son verilmesi çağrımızı yineliyoruz" ifadelerini kullandı.

Toplantı basına kapalı devam etti.