Irak, Feyli Kürtleri'ne yapılan 2003 öncesi zulümleri telafi edecek
Irak Adalet Bakanı, çalışanlar ve el konulan mülkler hakkında veri toplanması da dahil olmak üzere, Feyli Kürtlerine karşı geçmişte yaşanan adaletsizlikleri gidermeye yönelik önlemleri onayladı.
Irak Adalet Bakanı Salı günü, 2003 öncesinde topraklarına ve evlerine eski rejim tarafından el konulan Feyli Kürtlerinin geçmişte karşılaştığı adaletsizlikleri ele almaya odaklanan bir komitenin tavsiyelerini onayladı.
Halid Şani, tüm bakanlık kurumlarına, Feyli Kürtleri çalışanlarına ilişkin verilerin komiteye sağlanması ve Maliye Bakanlığı Devlet Emlak Dairesi ile irtibat kurulması yönünde bir talimat yayınladı.
Daire, Feyli Kürtlerine ait mülklerin tespit edilmesi amacıyla 2003 yılından önce el konulan ve el konulan mülkler hakkında Emlak Kayıt Dairesi'ne bilgi verecek.
Şani, bunun yanısıra Feyli Kürtleri tarafından iletilen taleplerin ele alınması ve takip edilmesi için Vatandaşlık İşleri Dairesi bünyesinde bir birimin kurulması talimatını da verdi.
Ayrıca, Feyli Kürtlerinin 2003'ten önce el konulan veya el konulan mülklerine ilişkin taleplerinin alınması, anayasanın öngördüğü hak ve adaletin sağlanması konusunda Medya ve Hükümet İletişim Dairesi Başkanlığı'na Vatandaşlık İşleri Dairesi'ne bilgi verilmesi talimatını verdi.
Şani, "Bu girişimin Feyli Kürtlerinin haklarını güvence altına almak ve onlara anayasada belirtildiği gibi adaleti sağlamak olduğunu" vurguladı.
Bir zamanlar Irak'ın şehirli seçkinlerinin önde gelen bir parçası olan Feyli Kürtleri, 1968'de Baas Partisi'nin yükselişinden sonra şiddetli zulümlerle karşı karşıya kaldılar. Kürt Milliyetçi Kurtuluş Hareketi'ni desteklemekle suçlanarak sistematik dışlama ve sınır dışı edilmeye maruz kaldılar.
1969'dan başlayarak 70.000'den fazla Feyli Kürdü, Irak kökenli olmadığı iddiasıyla İran'a sınır dışı edildi ve birçoğu devlet kurumlarından ve profesyonel sektörlerden uzaklaştırıldı.
Baskılar, 1980 yılında Saddam Hüseyin'in 360.000 Feyli'nin vatandaşlığını iptal eden, mallarına el koyan ve toplu sürgünlere yol açan 666 sayılı Kararnamesi ile daha da arttı. Ülkedeki birçok hapishanede 15.000'den fazla Feyli öldürüldü veya kayboldu.
2011 yılında Irak Parlamentosu bu olayları soykırım olarak kabul etti. Adaletsizliklerin giderilmesine yönelik çabalar 2019 yılında mülkiyet hakları ve kamu istihdamına odaklanılarak başladı.
Ancak Feyliler hâlâ hukuki ve siyasi zorluklarla boğuşuyor; bu sorunlar, Irak'ın merkezi hükümeti ile Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) arasında süregelen anlaşmazlıklar nedeniyle daha da kötüleşiyor.