Irak Meclisi'nden ABD kararı
ABD askerlerinin Irak'tan çıkarılmasını öngören yasa tasarısını görüşmek üzere Irak Parlamentosu olağanüstü toplandı. 170 vekilin (Salt çoğunluk) katılımıyla başlayan oturumun başlangıcında Başbakan Adil Abdülmehdi söz aldı.
Rûdaw'da yer alan habere göre, ABD askerlerinin Irak’tan çıkarılmasını öngören yasa tasarısının ilk görüşmeler Şii vekillerin katılımıyla başladı.
Salt çoğunluğunun sağlandığı oturuma Kürdistani partiler ile Suni Partiler katılmadı.
Şii lider Mukteda Sadr’ın Meclis’teki kolu Sayirun vekillerinin oturuma katılacaklarını ve tasarıya oy vereceklerini duyurdu.
Parlamento’da yer yer ABD karşıtı slogan sesleri yükseldi.
Oturumun yapıldığı sırada ise Heşdi Şabi yanlısı grupların Amerikan askerlerinin Irak’tan çıkarılmasını desteklemek için ABD’nin Bağdat Büyükelçiliğinin önünde toplantı.
ABD askerlerinin Irak’tan çıkarılmasını öngören yasa tasarısına ilişkin oturum devam ediyor…
ABD ve Irak arasındaki güvenlik anlaşması
Irak'ta Mart 2003'ten Ağustos 2010'a kadar askeri operasyonlar yürüten ABD, Kasım 2008'de Irak'la, içerisinde farklı askeri taahhütlerin bulunduğu stratejik iki anlaşma imzaladı.
Dönemin Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ile ABD'nin Bağdat Büyükelçisi Ryan Crocker'ın imzaladığı ve 2004'te yürürlüğe giren anlaşmalara, "Stratejik Çerçeve Anlaşması" ve "Stratejik Güvenlik Anlaşması" adı verilmişti.
Stratejik Çerçeve Anlaşma'nın ‘İşbirliği Prensipleri’ adı altındaki birinci bölümün 3 ve 4'üncü maddelerinde, Irak merkezi hükümetinin çağrısı üzerine ABD'nin ülkede geçici askeri varlık gösterdiği, Irak'ın egemenliğine de saygı duyulması gerektiği belirtiliyor.
Anlaşma ayrıca ABD'nin Irak kara, deniz ve hava sahasını başka ülkelere saldırmak için kullanmamasını, kalıcı askeri üs veya askeri varlık talebinde bulunmamasını öngörüyor.
ABD'nin Irak'ta halihazırda toplamda 9 üssünde yaklaşık 5 bin 200 askeri bulunuyor.
Yasa tasarısının içeriğinde neler var?
1- 2016 yılında Eski Irak Başbakanı Haydar Abadi döneminde IŞİD’e karşı Koalisyonuna katılan ülkelere IŞİD ile mücadele konusunda Irak’a destek olması için sunulan kararın lağıv edilmesi. Irak’ta IŞİD’e karşı savaşın başarıyla sonuçlanmasından dolayı kararın geri çekilmesi isteniyor. Bu kapsamda Irak hükümeti yabancı güçlerin ülkedeki varlığına son vererek Irak hava sahasının herhangi bir amaçla kullanılmasının önüne geçmelidir.
2-Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı’nın ihtiyaç duyduğu yabancı askeri eğitmenlerin sayısını, kalacakları yeri ve anlaşmalarının içeriğini Irak hükümetine sunması gerekiyor.
3-Irak Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin Irak’ın egemenliği ve güvenliğini ihlal eden tehlikeli saldırısından dolayı Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nda dava açmalı.
4-Söz konusu tasarı yeterli oya almasıyla birlikte yürürlüğe girecektir.
“Süleymani ile görüşecektim”
Oturumda konuşan Başbakan Adil Abdülmehdi, İran Devrim Muhafızları Ordusu'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani’nin öldürüldüğü günün sabahı saat 08:30’da kendisiyle görüşme yapmayı planladığını söyledi.
Suudi Arabistan’ın daha önce Irak yetkilileri aracılığıyla Tahran yönetimine gönderdiği mesajın cevabını saldırının yapılacağın günün sabahı Kasım Süleymani yoluyla kendisine ulaştırılmasının planladığını belirten Abdülmehdi, saldırı olmasaydı saat 08:30 görüşeceklerini söyledi.
Abdülmehdi konuşmasına şöyle devam etti:
“Biz ABD’nin Bağdat Büyükelçiliğine saldırılmasına müsaade etmedik. Heşdi Şabi yanlıları Yeşil Bölge’ye izinsiz giriş yapmışlardı. Falih Feyyaz ile Abu Mehdi Mühendis Heşdi Şabi yanlısı grubun büyükelçiliğin bulunduğu Yeşil Bölge’den çekilmelerinde büyük rol üstlenmişlerdi. Eğitmen güçleri dışında hiçbir yabancı gücün varlığı Irak’ta bulunmamalı.”
Abdülmehdi , Irak’ın içişlerine karışmama şartıyla ABD ile karşılıklı ilişkiler temelinde yeniden ilişkilerin dizayn edilmesini talep etti.
Öte yandan Şii milis grubu Asayib Ehli Hak lideri Kays Gazali, bugünkü oturuma ilişkin yaptığı açıklamada, Irak Parlamentosu’nun yabancı güçlerin ülkeden çıkarılmasını öngören yasa tasarısının meclisten geçmemesi durumunda parlamentonun da bir anlamının kalmayacağını söyledi.